open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 815/7/15

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2015 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Єфіменка К.С., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області про визнання незаконним та скасування рішення №17202159 від 14.11.2012 року та зобов'язання здійснити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку АДРЕСА_1 за ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника подаків НОМЕР_1 та видання відповідного свідоцтва про право власності на земельну ділянку ,-

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду звернулась ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області про визнання таким, що не відповідає нормам чинного законодавства та скасування рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обмежень №17202159 від 14.11.2014 року та зобов'язання здійснити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку АДРЕСА_1 за ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника подаків НОМЕР_1 та видання відповідного свідоцтва про право власності на земельну ділянку.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідачем 14.11.2014 року було прийнято рішення №17202159, яким відмовлено ОСОБА_1 у державній реєстрації права власності форма власності: приватна, розмір частки: 1/1 на земельну ділянку (АДРЕСА_1, кадастровий номер земельної ділянки 5121080300:05:001:1143). В обґрунтування зазначеного рішення державний реєстратор посилається на те, що подані ОСОБА_1 документи не відповідають вимогам або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують. Так, при прийнятті оскаржуваного рішення відповідачем не враховано, що Суворовський районний суд в своєму рішенні не виправив помилку в «по батькові» допущену при виписці Державного акту на право власності на земельну ділянку, а встановив факт приналежності правовстановлюючого документу ОСОБА_1. Що стосується дописки в державному акті в місці розташування земельної ділянки, на який посилався відповідач при прийнятті оскаржуваного рішення, ця дописка була здійснена Августівською сільською радою Біляївського району Одеської області після прийняття рішення №143 про присвоєння адреси земельним ділянкам для ведення садівництва від 25.10.2007 року.

Відповідач був сповіщений належним чином про день, час та місце слухання справи. 21.01.2015 року на адресу суду надійшло клопотання від відповідача про відкладення розгляду справи, у зв'язку з тим, що представник Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного управління юстиції прийматиме участь у сесії Біляївської районної ради. Під час розгляду справи 23.01.2015 суд визнав неявку преставника відповідача неповажною, а тому суд на підставі положень ч.4 ст.122, ч.6 ст.128 КАС України ухвалив розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши наявні докази та давши їм оцінку, суд встановив наступне.

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, за ОСОБА_1 рахується земельна ділянка для індивідуального садівництва за адресою: АДРЕСА_1.(а.с.10)

Відповідно до рішення XIY сесії Августівської сільської ради народних депутатів Біляївського району Одеської області від 23.12.1993 року про передачу земельних ділянок в приватну власність безкоштовно для індивідуального садівництва - ОСОБА_1 надана земельна ділянка АДРЕСА_1, площа ділянки-0,060 га.(а.с.15-17)

Рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно реєстраційної служби Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області від 14.11.2014 року №17202159 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень було відмовлено у державній реєстрації права власності ОСОБА_1, форма власності: приватна, розмір частки: 1/1 на земельну ділянку, що розташована за адресою АДРЕСА_1, кадастровий номер земельної ділянки 5121080300:05:001:1143. (а.с.20)

Позивач не погоджується з прийнятим рішенням від 14.11.2014 року №17202159 оскільки вважає, що у розпорядження Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області були надані необхідні документи для здійснення державної реєстрації права власності позивача на нерухоме майно, а тому він, з урахуванням вимог ст.ст.15,16,18,19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень необґрунтовано відмовив у державній реєстрації.

Відповідач, у своїх запереченнях на позов від 21.01.2015 року, зазначає що Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області заперечує проти задоволення позовних вимог в повному обсязі. Позовні вимоги є безпідставними, оскільки відділи Реєстраційної служби не приймають рішення про державну реєстрацію прав власності та їх обтяжень та не можуть втручатись у прийняття будь-яких рішень державним реєстратором, що пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Крім того, відповідно до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються. З чого випливає, що дописка в Державному акті на право приватної власності на землю Серія ОД від 16.11.1995 року є незаконною. Також, що стосується свідоцтва про право власності на нерухоме майно, ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в даному випадку не передбачене право видачи свідоцтва на право власності на земельну ділянку.

Розглянувши оскаржений акт суб'єкту владних повноважень, суд виходячи з положень ч.3 ст.2 КАС України, проходить до висновку, що оскаржуване позивачем рішення не відповідає вимогам чинного законодавства, виходячи з наступного.

Частина 2 статті 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень

адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах

повноважень та й спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону.Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно п. 83 ч.2 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 11.02.2010 року №1878-VI під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов'язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.

Частиною 1 ст.15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку: прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви; встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень; прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації; внесення записів до Державного реєстру прав; видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону; надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Підпунктом 81 ч.1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно, видається: фізичним та юридичним особам у разі безоплатної передачі їм земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності за рішеннями органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

З матеріалів справи вбачається, що Державний акт на право приватної власності на землю площею 0,06 гектарів на АДРЕСА_1 був виданий на ім'я громадянина України ОСОБА_1 та в подальшому було здійснене виправлення в «по батькові» на ОСОБА_1 (про що зроблена відповідна відмітка -виправленому вірити. Дане виправлення скріплене печаткою і підписано начальником Біляївського районного відділу земельних ресурсів Валюх В.Д.).(а.с.23)

В рішенні державного реєстратора реєстраційної служби Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області від 14.11.2014 року №17202159 зазначено, що Суворовським районним судом м.Одеси виправлено помилки в «по батькові» допущену при виписці державного акту на право власності на земельну ділянку серія ОД від 16.11.1995 року.

Суд не погоджується з вищезазначеним визначенням відповідача, оскільки рішенням Суворовського районного місцевого суду м.Одеси від 09.10.2014 року по справі №523/5968/14-ц було встановлено факт належності державного акту на право приватної власності на землю серія ОД-06 №3322 від 16.11.1995 року ОСОБА_1, для реєстрації права власності у Відділі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області.

Рішенням Августівської сільської ради від 25.10.2007 року №143 було присвоєно назви вулиць в садовому товаристві «Міжлимання», що знаходиться на території Августівської сільської ради в с.Протопівка та надані громадянам для ведення садівництва, з метою впорядкування інформації в Державних актах про право власності на земельні ділянки згідно актів встановлення меж в натурі та викопіювання з плану-схеми дялінок. Земельній ділянці та розташованим на ній будівлям: ОСОБА_1 присвоїти адресу - АДРЕСА_1, колишня адреса - Августівська сільська рада народних депутатів.

Враховуючи, що Суворовським районним судом м.Одеси встановлено факт належності державного акту на право приватної власності на землю серія ОД-06 №3322 від 16.11.1995 року ОСОБА_1 та що Августівська сільська рада своїм рішенням присвоїла назви вулиць в садовому товаристві «Міжлимання» та відповідно адреса земельної ділянки, щодо якої прийнято оскаржуване рішення, АДРЕСА_1, суд доходить висновку про неправомірність та безпідставність прийняття рішення Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного№17202159 від 14.11.2014 року, яким позивачу було відмовлено у державній реєстрації права власності на земельну ділянку.

З урахуванням вищевикладеного суд доходить висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про скасування рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обмежень №17202159 від 14.11.2014 року, зобов'язання здійснити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку АДРЕСА_1 за ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 та видання відповідного свідоцтва про право власності на земельну ділянку підлягають задоволенню, на підставі положень ч.2 ст.162 КАС України.

Судові витрати розподілити за правилами, передбаченими ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст.94,158-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень №17202159 від 14.11.2014 року.

3. Зобов'язати Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області здійснити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку АДРЕСА_1 за ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 та видати свідоцтво про право власності на ім'я ОСОБА_1 на земельну ділянкуАДРЕСА_1, згідно заяви ОСОБА_1 від 11.11.2014 року за реєстраційним номером 8908980.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання повного тексту постанови.

Суддя Єфіменко К.С.

Джерело: ЄДРСР 42592487
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку