open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 645/9412/14-ц

Провадження № 2/645/346/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2015 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі :

Головуючого судді - Шарко О.П.

Секретаря судових засідань - Вороніної О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_4, третя особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по м.Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції про оспорювання материнства, виключення відомостей з актового запису, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_4, третя особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по м.Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, в якому просив суд визнати, що ОСОБА_4 не є матір'ю ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, запис 3384 в Книзі реєстрації народжень ВДР актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського МУЮ від 8 вересня 2011 року, зобов'язати Відділ державної реєстраційної актів цивільного стану по м.Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції внести зміни до актового запису №3384 від 8 вересня 2011 року, складеного на ім'я ОСОБА_5, а саме: виключити всі відомості про матір ОСОБА_4.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_5 від 8 вересня 2011 року НОМЕР_1 ОСОБА_4 записана її матір'ю, про що в Книзі реєстрації народжень ВДР актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського МУЮ 8 вересня 2011 року зроблений відповідний актовий запис №3384. Батьком дитини записано позивача - громадянина Французької республіки ОСОБА_2. ОСОБА_4 не є матірю ОСОБА_5, оскільки є лише сурогатною матір'ю, що виносила чужу їй дитину, що підтверджується наступним: відповідно до Договору від 17.09.2010 р. про надання інформаційних послуг ,що був укладений між Позивачем та ПП «Ла Віта Феліче» (м.Харків, вул. Пушкінська 79/1), останнім було здійснено підбір осіб, які відповідно до законодавства України виразили свою згоду надати на прохання третіх осіб послугу сурогатної матері. Відповідно до п.2.2. Договору ПП «Ла Віта Феліче» надала кандидатуру сурогатної матері. Як випливає з тексту п.2.2. Договору контроль виношування відбувався в клініці репродуктивних технологій ТОВ «Сана-Мед» (м.Харків). Також Відповідно до Договору між ПП «Ла Віта Феліче» (Харків, вулиця Пушкінська 79/1), Виконавець (ПП «Ла Віта Феліче») здійснював підбір донорів яйцеклітини та надавав медичні висновки згідно норм міністерства охорони здоров'я України. А також, відповідно до розділу А) частини 1 Договору зобов'язався здійснювати контроль за учасниками програми, організовувати супровід учасниців програми в клініку ЕКО, здійснювати контроль за виконанням приписів лікаря та відбором генетичного матеріалу. Між Відповідачкою та Позивачем було укладено Договір на виношування дитини. Відповідно до Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я «Гестаційний кур'єр: жінка, у якої вагітність наступила в результаті запліднення ооцитів, що належать третій стороні, сперматозоїдами, що належать третій стороні. Вона виношує вагітність з тією умовою або договором, що батьками народженої дитини буде одна або обидві людини, чиї гамети використовувалися для запліднення ». Таким чином ОСОБА_4 є лише гестаційним кур'єром, а не матір'ю по відношенню до ОСОБА_5. Більш того, як випливає з вказаних Рекомендацій батьками такої дитини можуть вважатися як обидві людини так і одна (тобто у цій справі - ОСОБА_2 ). Відповідачка, як сурогатна мати не може вважатися матір'ю ОСОБА_5.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_10 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити, надав суду пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_4 позовні вимоги визнала у повному обсязі, погодилася на внесення зміни до актового запису про народження дитини, виключивши всі відомості про неї, як матір.

Третя особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по м.Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції відповідач не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся заздалегідь і належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Суд, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, вважає позовні вимоги безпідставними та обґрунтованими, такими що не підлягають задоволенню, виходячи за наступного.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Даний принцип полягає у змагальній формі ініціативи та активності осіб, які беруть участь у справі.

Принцип змагальності забезпечує повноту дослідження обставин даної справи. Стороні зобов'язані визначити коло фактів, на які вони можуть посилатися як на підставу своїх вимог і заперечень, і довести обставини, якими вони обґрунтовують ці вимоги й заперечення, як того вимагають положення ст. 60 ЦПК України, за якими доказуванню підлягають обставиш які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, яг беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. ст. 11, 27, 60 ЦПК України, суд розглядає справу в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, особа яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, зобов`язана надати усі наявні у неї докази та довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких виникає спір.

У ході судового розгляду встановлено, що відповідно до Договору від 17.09.2010 р. про надання інформаційних послуг ,що був укладений між ОСОБА_2 та ПП «Ла Віта Феліче» (м.Харків, вул. Пушкінська 79/1), останнім було здійснено підбір осіб, які відповідно до законодавства України виразили свою згоду надати на прохання третіх осіб послугу сурогатної матері.

Виконуючи до п.2.2. Договору ПП «Ла Віта Феліче» надала кандидатуру сурогатної матері.

Згідно п.2.2. Договору контроль виношування відбувався в клініці репродуктивних технологій ТОВ «Сана-Мед» (м.Харків). Також Відповідно до Договору між ПП «Ла Віта Феліче» (Харків, вулиця Пушкінська 79/1), Виконавець (ПП «Ла Віта Феліче») здійснював підбір донорів яйцеклітини та надавав медичні висновки згідно норм міністерства охорони здоров'я України. А також, відповідно до розділу А) частини 1 Договору зобов'язався здійснювати контроль за учасниками програми, організовувати супровід учасниців програми в клініку ЕКО, здійснювати контроль за виконанням приписів лікаря та відбором генетичного матеріалу.

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 від 08.09.2011 року, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м.Харкову Харківського міського управління юстиції, ОСОБА_4 записана матір'ю ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідний актовий запис №3384 від 08 вересня 2011 року, батьком дитини записано громадянина Французької Республіки ОСОБА_2.

Відповідно до ст. 121 Сімейного Кодексу України права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Відповідно до п.п. 1,2,11 п. 1 розділу ІІІ Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України. Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є: а) медичне свідоцтво про народження.

Міністерством охорони видано наказ №24 «Про затвердження умов та порядку штучного запліднення та імплантації ембріона(ембріонів) та методів їх проведення» Цим наказом затверджено умови та порядок застосування штучного запліднення та імплантації ембріона(ембріонів),метод інсемінації жінок спермою чоловіка (донора) метод екстракорпорального запліднення і перенесення ембріона в порожнину матки. При штучному заплідненні жінки донором його ім'я залишається невідомим жінці а донорові в свою чергу невідоме ім'я жінки яка була запліднена його донорською спермою,що відповідає вимогам ст.48 основ законодавства України про охорону здоров'я.

Аналогічні правила існують і для жінки у разі імплантації в її організм зародка,зачатого подружжям.

Така дитина на загальних підставах реєструється державним органом реєстрації актів цивільного стану,що передбачено пунктом 10 Правил реєстрації актів цивільного стану в України від 18.10.2000 року №52/5 у редакції від 18.11.2003 року №140/5.у разі народження дитини жінкою,якій в організм було перенесено ембріон людини,зачатий подружжям в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій,реєстрація народження провадиться за заявою подружжя,яке надало згоду на таке перенесення. У цьому разі одночасно з документом, що підтверджує факт народження житини цією жінкою, додається запис подружжя батьками дитини. При цьому в графі «Для відміток» робиться відповідний запис: «матір'ю дитини згідно з медичним свідоцтвом про народження форми №103/0 є громадянка ( прізвище,власне ім'я, по батькові).

У відповідності до ч.2 ст. 123 Сімейного Кодексу України, у разі народження дитини жінкою, якій в організм було перенесено ембріон людини, зачатий подружжям у результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, державна реєстрація народження проводиться за заявою подружжя, яке дало згоду на таке перенесення.

Згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 від 08.09.2011 року, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м.Харкову Харківського міського управління юстиції, ОСОБА_4 записана матір'ю ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідний актовий запис №3384 від 08 вересня 2011 року, батьком дитини записано громадянина Французької Республіки ОСОБА_2 що не відповідає вимогам ст..123 СК України на яку посилається позивач.

Відповідно Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" предметом доказування в справах про оспорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це, зокрема висновку судово-генетичної експертизи.

Позивачем суду не доведена відсутність кровного споріднення між дитиною ОСОБА_5, та особою, яка записана її матір'ю - ОСОБА_4, не доведено, що остання не є біологічною матір'ю дитини, що в організм ОСОБА_4 було перенесено ембріон людини, зачатий подружжям, враховуючи, що даних про перебування ОСОБА_2 перебуває у шлюбі суду не надано,

Окрім того, у ході судового розгляду суду не надано доказів про укладання між позивачем та відповідачем Договору на виношування дитини.

Згідно вимог ч. 3 ст. 10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ст. 57 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів.

Згідно ст. ст. 58, 59 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Однак позивач посилаючись в позовній заяві на докази: показання свідків, дані генетичної експертизи, пояснення ПП «Ла Віта Феліче» (Харків, вулиця Пушкінська 79/1), пояснення Центру репродукції людини (ТОВ «САНА-МЕД», Харків, Пушкінська 43, оф.401), письмові докази ( в т.ч. листування) не надав їх в судовому засіданні та не заявив клопотання про необхідність їх витребування.

Таким чином, суд, оцінивши належність та допустимість наданих позивачем доказів, приходить до висновку про доцільність відмови у задоволенні позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 60, 61, 213 - 215, 218 ЦПК України, ст.121, 123 СК України, п.10,11 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", суд, -

ВИРІШИВ:

У позовних вимогах ОСОБА_2 до ОСОБА_4, третя особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по м.Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції про оспорювання материнства, виключення відомостей з актового запису - відмовити у повному обсязі.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до апеляційного суду Харківської області через Фрунзенський районний суд м. Харкова протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами , які брали участь у справі , але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення , якщо його не скасовано , набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Надруковано в нарадчій кімнаті.

Головуючий суддя Шарко О.П.

Джерело: ЄДРСР 42585038
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку