open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 732/1721/14

Провадження № 2/732/468/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.12.2014 року м. Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі:

- головуючого - судді Соколова О.О.,

- при секретарі Шевеленко К.В.,

за участю прокурора Сидоренко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом прокурора Городнянського району в інтересах ОСОБА_1 до ПАТ «Агат», третя особа - Управління пенсійного фонду України в Городнянському районі Чернігівської області про зобов'язання видати довідку про уточнюючий характер роботи;-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Городнянського району звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 із позовом до ПАТ «Агат», третя особа - Управління пенсійного фонду України в Городнянському районі Чернігівської області про зобов'язання видати довідку про уточнюючий характер роботи.

В обґрунтування вимог прокурор посилається на те, що у період з 26 вересня 1983 року по 04 листопада 1998 року ОСОБА_1 працювала на посаді ливарниці пластмас на Городнянському заводі телевізійних блоків «Агат», що дає їй право на призначення пенсії на пільгових умовах. Однак, керівництво підприємства безпідставно відмовляє їй у видачі даної довідки.

В судовому засіданні прокурор та ОСОБА_1 позов підтримали, з підстав зазначених в позовній заяві та просили його задовольнити.

Представник відповідача щодо задоволення позову заперечив. Вказав, що спірна довідка необхідна позивачу для подання в УПФ для призначення пенсії на пільгових умовах.

Визнав факт роботи ОСОБА_1 з шкідливими умовами праці до 1992 року.

А за період з 1992 року по 1998 рік видати довідку нема підстав, так як атестація робочих місць не проводилась і тому зробити висновок про роботу з шкідливими умовами праці нема можливості.

Підтвердив, що ОСОБА_1 дійсно має право на отримання довідки про уточнюючий характер роботи на підприємстві та така довідка була би їй видана за умови недостатності стажу для призначення пільгової пенсії. Посилаючись на наведене, просить у задоволенні позову відмовити.

Представник УПФ пояснив, що у вирішенні даного спору покладаються на думку суду. Вказав, що згідно з вимогами діючого законодавства особа для призначення пенсії за пільгових умовах повинна подати довідку передбачену п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або записів у ній, а підприємство не вправі відмовити у видачі вказаної довідки.

Судом встановлено, що у період з 28.09.1983 року по 04.11.1998 року ОСОБА_1 працювала у Городнянському телевізійному заводі «Агат» на посаді ливарниці пластмас, що підтверджується записами у трудовій книжці за № 6-10 серії НОМЕР_1 від 15.09.1980 року та визнається сторонами по справі.

Листом від 16.06.2014 року УПФ в Городнянському районі повідомило позивача про необхідність долучення довідки, яка підтверджує пільговий стаж роботи, згідно п. 20 Порядку підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів.

Відповідач відмовляє позивачу у видачі спірної довідки.

Вказані обставини справи визнаються сторонами спору, а тому в силу вимог ст. 61 ЦПК України доказуванню не підлягають.

Суд , розглянувши справу, вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового розгляду справи, оцінивши в сукупності наявні у справі докази, вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

В силу вимог ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з вимогами ст. 10, 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини на які посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до вимог ст. 49 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язані видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

Згідно з вимогами ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники зайняті повний робочий день на роботах із важкими та шкідливими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць чоловіки - після досягнення ними 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Положеннями ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Вимогами п. 10 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, визначено, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. Право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах підтверджує підприємство, де набуто відповідний стаж.

За змістом вказаних норм, власник або уповноважений ним орган зобов'язані видати працівнику довідку про його роботу на підприємстві з урахуванням особливостей, зазначених у згаданому Порядку.

Така довідка підтверджує спеціальний стаж роботи та її характер, а не право особи на пільгову пенсію. Дана довідка призначена для подальшого її надання особою, що оформлює пенсію, відповідним органам Пенсійного фонду України, які в свою чергу визначають наявність підстав і права особи на пенсію на пільгових умовах.

Разом з тим, відповідачем не представлено суду будь-яких доказів на підтвердження того, що у відповідача відсутні первинні документи для видачі уточнюючої довідки про характер роботи або умови, необхідні для призначення пільгової пенсії, передбаченої п."б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за яким право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Відповідно довідки Державної експертизи умов праці Головного Управління праці та соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації, експертизою матеріалів атестації робочих місць, наданих підприємством встановлено, що первинна атестація була проведена у відповідності з вимогами нормативних документів по цьому питанню. Підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення за списком № 2 ливарники пластмас. (а.с.55)

Крім того, відповідач визнає право ОСОБА_1 на отримання довідки про уточнюючий характер роботи та зазначає, що така довідка була би їй видана за умови недостатності стажу для призначення пільгової пенсії.

Таким чином, суд вважає, що у ПАТ «Агат» є можливість перевірити за наявними даними наявність тих обставин, з якими пов'язується право ОСОБА_1 на отримання пільгової пенсії та які мають бути відображені в довідці про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3,10,60,61,212,218,294 ЦПК України, суд;-

В И Р І Ш И В:

Позов прокурора Городнянського району в інтересах ОСОБА_1 до ПАТ «Агат», третя особа - Управління пенсійного фонду України в Городнянському районі Чернігівської області про зобов'язання видати довідку про уточнюючий характер роботи задовольнити.

Зобов 'язати ПАТ «Агат» видати ОСОБА_1 довідку про уточнюючий характер роботи на посаді Ливарника пластмас у період з 28.09.1983 року по 04.11.1998 року передбачену п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року за № 637.

Стягнути з ПАТ «Агат» на користь держави судовий збір у розмірі 243,60 грн.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Чернігівської області через Городнянський районний суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Соколов О.О.

Джерело: ЄДРСР 41772190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку