open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2014 року

Справа № 910/13833/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Губенко Н.М.,

суддів: Барицької Т.Л.,

Картере В.І. (доповідач)

за участю представників:

ОСОБА_2 - ОСОБА_3,

ПАТ "Прайм-Банк" - не з'яв.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_2

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 07.10.2014

та на рішення господарського суду міста Києва від 03.09.2014

у справі № 910/13833/14

за позовом ОСОБА_2

до Публічного акціонерного товариства "Прайм-Банк"

про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів

ВСТАНОВИВ:

У липні 2014 року ОСОБА_2 звернулася до господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства "Прайм-Банк" про визнання недійсними рішення загальних зборів акціонерів ПАТ "Прайм-Банк" від 10.04.2014.

Рішенням господарського суду міста Києва від 03.09.2014 (суддя Літвінова М.Є.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.10.2014 (колегія суддів у складі: суддя Андрієнко В.В. - головуючий, судді Шапран В.В., Буравльов С.І.), у задоволенні позову відмовлено.

У касаційній скарзі позивач просить скасувати рішення господарського суду першої інстанції від 03.09.2014, постанову апеляційного суду від 07.10.2014 та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги. В обґрунтування касаційної скарги позивач стверджує, що судами при прийнятті оскаржуваних рішень порушено вимоги ст.ст. 34, 43 ГПК України, ч. 3 ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства", ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок".

Перевіривши правильність застосування господарськими судами норм процесуального та матеріального права, Вищий господарський суд України вважає касаційну скаргу такою, що підлягає частковому задоволенню виходячи з такого.

Звертаючись до господарського суду з позовом у даній справі, позивач обґрунтовував свої вимоги тим, що його як акціонера відповідача не було належним чином повідомлено про проведення загальних зборів від 10.04.2014, тому він не мав можливості бути присутнім та взяти участь у загальних зборах, у зв'язку з чим порушено його права як акціонера брати участь у загальних зборах акціонерів і голосувати особисто або через своїх представників. Крім того, оскаржуючи вказане рішення загальних зборів від 10.04.2014, позивач додатково вказував на те, що на загальних зборах ставилось питання щодо збільшення статутного капіталу шляхом відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, тоді як відповідно до повідомлення про інформацію спосіб розміщення цінних паперів є приватним.

Судами попередніх інстанцій під час розгляду справи встановлено, що 10.04.2014 проведено загальні збори учасників ПАТ "Прайм-Банк".

Згідно з ст. 116 ЦК України, ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право: брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених законом; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди).

Своє право брати участь в управлінні справами товариства учасники реалізують через загальні збори учасників товариства, які є вищим органом товариства, шляхом голосування на них за принципом: учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному капіталі (ст. 145 ЦК України, ст.ст. 58, 60 Закону України "Про господарські товариства", пункти 7.1, 8.5 Статуту товариства).

Частиною 1 ст. 24 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що акціонерним визнається товариство, яке має статутний (складений) капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства.

За приписами ч. 1 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" вищим органом акціонерного товариства є загальні збори товариства. У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, незалежно від кількості та виду акцій, власниками яких вони є. Брати участь у загальних зборах з правом дорадчого голосу можуть і члени виконавчих органів, які не є акціонерами. Акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів виконавчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору. Цей реєстр підписується головою та секретарем зборів.

Відповідно до ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денного включено питання про зміну статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується інформація, передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів. У разі необхідності може бути зроблено повторне повідомлення в зазначених засобах масової інформації. Загальні збори акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства, за винятком випадків, коли на день проведення загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.

У виданні "Бюлетень. Цінні папери України" від 26.02.2014 №37 (3834), на виконання вимог абз. 3 ч. 1 ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства", відповідач здійснив публікацію - оголошення про проведення 10.04.2014 загальних зборів та їх порядок денний. Крім того, аналогічна інформація була розміщена на веб-сайті: smida.gov.ua.

Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства", письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.

На виконання вказаних вимог, відповідачем отримано від ПАТ "Національний депозитарій України" перелік акціонерів, складений в порядку, встановленому чинним законодавством про депозитарну систему України та згідно з вказаним переліком надіслано позивачу 26.02.2014 повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу зазначену в реєстрі власників іменних цінних паперів станом на 14.02.2014, а саме: 04128, АДРЕСА_1, на ту ж саму адресу, що й зазначив позивач у позовній заяві.

Як свідчать матеріали справи та встановлено судами попередніх інстанцій, вказане повідомлення повернулось на адресу відповідача з довідкою ф. 20 "за закінченням встановленого строку зберігання". Як вбачається з конверту в якому надсилалось повідомлення, працівники поштового відділення № 128 тричі (28.02.2014, 03.03.2014, 18.03.2014) повідомляли позивача про надходження на його адресу рекомендованого листа.

Господарські суди врахували фактичні обставини справи і правомірно зазначили про те, що відповідач повідомив належним чином позивача про проведення 10.04.2014 загальних зборів та їх порядок денний шляхом направлення повідомлення у спосіб визначений як Статутом відповідача так і абз. 2 ч. 1 ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства".

В той же час, спростовуючи інші обставини, викладені у позовній заяві, господарські суди послалися на пояснення відповідача про те, що його дії щодо проведення загальних зборів акціонерів та прийняття 10.04.2014 рішення про збільшення статутного капіталу є прямим виконанням вимог ст. 31 Закону України "Про банки і банківську діяльність" в редакції, що діяла станом на момент виникнення спірних відносин - тобто приведення статутного капіталу відповідача до розміру, встановленого чинним законодавством України. У своїх поясненнях відповідач зазначив, що прийняття рішення 10.04.2014 загальними зборами акціонерів ПАТ "Прайм-Банк" про збільшення розміру статутного капіталу відповідача є надійним захистом прав та законних інтересів всіх акціонерів відповідача, в тому числі і позивача. У зв'язку з викладеним, господарські суди дійшли висновку про відмову в задоволенні позовних вимог.

Однак, вказані висновки господарських судів попередніх інстанцій Вищий господарський суд України вважає передчасними з огляду на те, що вони зроблені без з'ясування всіх обставин, якими позивач обґрунтовував свої позовні вимоги.

Згідно з ст. 38 Закону України "Про господарські товариства" акціонерне товариство має право за рішенням загальних зборів акціонерів збільшувати статутний (складений) капітал, якщо всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю не нижче номінальної. Збільшення статутного (складеного) капіталу здійснюється в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, шляхом випуску нових акцій або збільшення номінальної вартості акцій (частини 1, 2 вказаної норми).

Статтею 40 вказаного Закону встановлено, що у повідомленні про наступне скликання загальних зборів для вирішення питання про зміни статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства повинні міститися:

а) мотиви, спосіб та мінімальний розмір збільшення або зменшення статутного (складеного) капіталу;

б) проект змін до статуту акціонерного товариства, пов'язаних із збільшенням або зменшенням статутного (складеного) капіталу;

в) дані про кількість акцій, що випускаються додатково або вилучаються, та їх загальну вартість;

г) відомості про нову номінальну вартість акцій;

д) права акціонерів при додатковому випуску акцій або їх вилученні;

е) дата початку і закінчення підписки на акції, що додатково випускаються, або їх вилучення;

є) порядок відшкодування власникам акцій збитків, пов'язаних із змінами статутного (складеного) капіталу.

За приписами частин 2-4 ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" будь-який з акціонерів має право вносити свої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів не пізніш як за 30 днів до їх скликання. Рішення про включення цих пропозицій до порядку денного приймається виконавчим органом товариства. Пропозиції акціонерів, які володіють більш як 10 відсотками голосів, вносяться до порядку денного обов'язково. Рішення про зміни в порядку денному повинні бути доведені до відома всіх акціонерів не пізніш як за 10 днів до проведення зборів у порядку, передбаченому статутом. До скликання загальних зборів акціонерам повинна бути надана можливість ознайомитись з документами, пов'язаними з порядком денним зборів. Загальні збори не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного.

Згідно з п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" № 13 від 24.10.2008 при розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону, зокрема, є:

- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (ст.ст. 41, 42, 59, 60 Закону України "Про господарські товариства");

- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (ч. 4 ст. 43 Закону України "Про господарські товариства");

- прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (ст.ст. 40, 45 Закону України "Про господарські товариства").

Пунктом 34 вказаної Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 передбачено, що безумовною підставою для визнання рішень загальних зборів щодо зміни розміру статутного капіталу акціонерного товариства недійсними є недотримання у повідомленні про загальні збори встановлених законодавством вимог.

У судовому порядку можуть бути визнані недійсними також рішення загальних зборів щодо зміни статутного капіталу товариства й у випадку надання товариством недостовірної інформації у цьому повідомленні як надання завідомо недостовірної інформації.

При розгляді спорів про визнання недійсним рішення загальних зборів щодо збільшення (зменшення) статутного капіталу товариства господарські суди повинні з'ясувати, чи були загальні підстави для визнання загальних зборів недійсними (порушення порядку скликання та проведення загальних зборів), а також спеціальні підстави, зокрема дотримання правил повідомлення про загальні збори з питань змін статутного капіталу товариства.

При цьому не повинні братися до уваги доводи позивачів (акціонерів) щодо господарської доцільності прийняття рішень про збільшення (зменшення) статутного капіталу, зокрема про те, що відповідним рішенням порушуються їх права, пов'язані з інвестуванням коштів до статутного капіталу товариства, тощо.

Проте, господарські суди не врахували вказані вимоги закону, оскільки відповідні обставини справи щодо дотримання (чи навпаки) відповідачем правил повідомлення про загальні збори з питань змін статутного капіталу та порядку прийняття рішення за вказаним питанням відповідно до приписів чинного законодавства, господарськими судами не встановлювались.

Так, в порушення вимог ст. 36 ГПК України, в матеріалах справи взагалі відсутня належним чином засвідчена копія (оригінал) протоколу оскаржуваного рішення загальних зборів від 10.04.2014, який є предметом оскарження позивачем.

При цьому, позивач неодноразово просив господарський суд першої інстанції на підставі ст. 38 ГПК України витребувати відповідні матеріали у відповідача, зокрема вказане рішення загальних зборів від 10.04.2014, оскільки на його вимоги останнім так і не було надано інформацію, визначену у ст. 78 Закону України "Про господарські товариства".

Отже, господарськими судами в порушення вимог ст.ст. 32, 34, 36 ГПК України взагалі не досліджувалося рішення загальних зборів від 10.04.2014 та питання, які на цих зборах приймалися і чи відповідають вони повідомленням та інформації, яка надавалася відповідачем акціонерам.

За наведеного вище, висновки судів попередніх інстанцій не відповідають вимогам ст. 43 ГПК України щодо всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Передбачені процесуальним законодавством межі перегляду справи в касаційній інстанції не дають їй права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені попередніми судовими інстанціями чи відхилені ними, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Враховуючи наведене, а також межі перегляду справи у касаційному порядку, визначені ст. ст. 1115, 1117 ГПК України, прийняті у справі рішення та постанова підлягають скасуванню, а справа - направленню на новий розгляд до господарського суду першої інстанції, згідно зі ст. 1119 ГПК України.

При новому розгляді справи суду слід врахувати вище викладене, повно та всебічно перевірити всі обставини справи, дати належну оцінку зібраним у справі доказам, доводам та запереченням сторін і в залежності від встановленого, постановити законне та обґрунтоване рішення.

Керуючись статтями 1117 - 11112 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити частково.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 07.10.2014 та рішення господарського суду міста Києва від 03.09.2014 у справі № 910/13833/14 скасувати.

Справу передати на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя:

Н. Губенко

Судді:

Т. Барицька В. Картере

Джерело: ЄДРСР 41474981
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку