open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
h

h

справа № 2-а-5700/08

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Євпак В.В. ,

при секретарі - Новицькому Є.А. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирського обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (м. Житомир)

про стягнення 3121,00 грн.,-

встановив:

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом. Просить визнати за ним право на перерахунок разової грошової допомоги, як учаснику війни, виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком та стягнути з відповідачів різницю недоплаченої допомоги у розмірі 3121,00 грн. Вимоги мотивує тим, що йому, як учаснику війни, відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”щорічно до 5 травня повинна надаватися одноразова грошова допомога у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком. Однак за 2005-2007 роки вона виплачувалась Житомирським обласним центром по нарахуванню і здійсненню соціальних виплат у неповному розмірі.

Позивач в судове засідання не з”явився, просить справу розглядати без його участі.

Представники відповідачів в судове засідання не з'явилися. Про день, час та місце розгляду справи повідомлені вчасно та належним чином. Про причини неявки суду не повідомили, заперечень суду не надали.

Суд, розглянувши матеріали справи, встановив: спірні правовідносини регулюються Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Встановлено, що позивачОСОБА_1.. є учасником війни, що підтверджується відповідним посвідченням. Згідно ст. 14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щорічно до 5 травня таким особам виплачується разова грошова допомога у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком.

Як вбачається з довідки Житомирського обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, позивач отримав разову грошову допомогу до 9 травня у 2005-2006 роках -по 50 грн., у 2007 році -55 грн., тобто з урахуванням обмежень, встановлених Законами України “Про державний бюджет на 2005 рік”, “Про державний бюджет на 2006 рік”, “Про державний бюджет на 2007 рік”.

Ст. 22 Конституції України закріпила, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, встановлені раніше законодавством України і законодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни, а нормативні акти органів державної влади і органів місцевого самоврядування, які обмежують права і пільги ветеранів війни, передбачені цим законом, є недійсними.

Таким чином суд вважає, що позивач має право на отримання одноразової грошової допомоги в розмірі, зазначеному Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Беручи до уваги річний строк позовної давності в адміністративному судочинстві та вимоги ч.4 ст.17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, що такі виплати проводяться до 30 вересня відповідного року, суд стягує заборгованість лише за 2007 рік.

У відповідності зі ст. 11 КАС України суд виходить за межі позовних вимог для повного захисту прав, свобод та інтересів позивача та визнає неправомірними дії Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації щодо виплати позивачу грошової допомоги в меншому розмірі.

З урахуванням отриманої позивачем разової грошової допомоги за 2007 рік у розмірі 55 грн., суд вважає необхідним стягнути на його користь недоплачену разову грошову допомогу за вказаний період в розмірі 1175 грн. 18 коп. (1230 грн.18 коп.-55 грн.). В решті позов задоволенню не підлягає.

Також суд вважає, що недовиплачену разову грошову допомогу слід стягнути з Головного управління праці і соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, оскільки саме дана установа є головним розпорядником коштів та відповідно до ст.17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня здійснюють органи праці та соціального захисту населення.

Щодо вимог заявлених до Житомирського обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат про визнання їх дій незаконними та стягнення з них недовиплаченої разової грошової допомоги, суд вважає, що відповідач діяв у межах своїх повноважень та не є розпорядником коштів. Тому в задоволення позовних вимог до нього суд відмовляє.

На підставі викладеного і керуючись ст. 22 Конституції України. Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”від 22.10.1993 року, ст.ст. 11, 86, 158-163, 254 КАС України, суд

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації щодо виплатиОСОБА_1 разової грошової допомоги в меншому розмірі.

Стягнути з Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації на користь ОСОБА_1заборгованість по виплаті одноразової грошової допомоги в розмірі 1175 грн. 18 коп.

В решті позовних вимог відмовити за безпідставністю.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Житомирського обласного центру по нарахуванню і здійсненню соціальних виплат відмовити за безпідставністю.

Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги.

Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Головуючий суддя: В.В. Євпак

Джерело: ЄДРСР 4065403
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку