open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
h

h

справа № 2-а-3264/08

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Щавінському В.Р. ,

при секретарі - Любась Т.М. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу

за позовомОСОБА_1

до Управління праці та соціального захисту населення Володарсько - Волинської районної державної адміністрації

про стягнення 3358,45 грн.,-

встановив:

Позивачка звернулась до адміністративного суду із зазначеним позовом. В позові зазначила, що їй щомісячно повинна надаватися грошова допомога у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму, для дітей віком до 6 років, як особі, що фактично здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Однак, у 2007 році вона виплачувалась відповідачем у неповному розмірі. Просила визнати дії відповідача щодо нарахування в неповному обсязі вказаної допомоги - неправомірними, стягнути невиплачену грошову допомогу.

Позивач в судове засідання не з"явився, просив справу слухати у його відсутність.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, надіслав клопотання про розгляд справи у його відсутність та заперечення на адміністративний позов.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач є матір`ю малолітньої дитиниОСОБА_2ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження, що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження та застрахована в системі загальнообов"язкового державного соціального страхування, тому правовідносини, передбачені Законом України "Про державну допомогу сім"ям з дітьми" на неї не поширюються. В даному випадку спірні правовідносини регулюються Законом України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням". Відповідно до Порядку призначення і виплати допомоги по догляду за дитиноюдо досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим в системі загальнообов"язкового державного соціального страхування, затверждженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2007 року, призначення і виплата допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку застрахованим особам здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення районних держадміністрацій за рахунок коштів державного бюджету.

Як свідчить довідка управління праці та соціального захисту населення позивач отримала щомісячну грошову допомогу за період: у травні 2007 року - 45,78грн., з червня по серпень 2007 року - 129,03грн., у вересні 2007 року - 134,45грн., у жовтні 2007 року - 136,13 грн., з листопада по грудень 2007 року - 140,05 грн., тобто відповідно до ст. 43 Закону України "Про державну допомогу сім"ям з дітьми" з врахуванням обмежень, встановлених Законом України "Про Державний бюджет України на 2007 рік".

Відповідно до ст. 22 Конституції України, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року по справі №1-29\2007 були визнані неконституційними положення п.7 ст.71 Закону України “Про державний бюджет України на 2007 рік”, отже, з цього часу відновлено дії ст.ст. 41, 43 Закону України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" щодо встановлення розміру допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до пункту 5 резолютивної частини вказаного рішення Конституційного Суду України, воно має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв`язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей законів, що визнані неконституційними.

Судом встановлено, що всупереч рішенню Конституційного Суду України вказана допомога позивачці в 2007 році виплачувалась не в повному розмірі.

Визнані неконституційними положення Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення, тому позов підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до ст. 73 Закону України “Про Конституційний Суд України”, якщо акти (закони та інші правові акти Верховної Ради України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України, правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим) або їх окремі положення визнаються такими, що не відповідають Конституції України (неконституційними), вони оголошуються нечинними і втрачають чинність від дня прийняття Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Отже, дії відповідача щодо виплат щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку у 2007 році у розмірі, меншому, ніж це передбачено Законом України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" є неправомірними.

З врахуванням розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць для дітей віком до 6 років в цей період (ст.62 Закону України “Про Державний бюджет Українина 2007 рік”) сума заборгованосгі становить: з 9 липня по 31 грудня 2007 року (463 грн. : 31 день х 23 дні) + (463 грн. х 2 місяці) + (470 грн. х 3 міс.) - отримані кошти = 2679,52 грн. - 775,44грн. = 1904,08 грн.

Відповідно до ст.94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійсненні нею документально підтверджені судові витрати на її користь.

На підставі викладеного і керуючись Законом України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням", Закон України "Про державний бюджет на 2007 рік" від 28.12.2007 року, Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року по справі №1-29\2007 ст. ст. 94, 158 - 163, 167, 254 КАС України, Житомирський окружний адміністративний суд,

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати дії Управління праці та соціального захисту населення Володарсько-Волинської РДА щодо виплати щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку у 2007 році у розмірі, меншому, ніж це передбачено Законом України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" - неправомірними.

Стягнути з Управління праці та соціального захисту населення Володарсько-Волинської районної державної адміністрації на користь ОСОБА_1 1904,08 грн. заборованості по недоплаченій щомісячній грошовій допомозі по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період 09.07.2007 року по 31.12.2007 року.

Відшкодувати позивачу понесені судові витрати (державне мито) в сумі 51,00 грн. з Державного бюджету України через Головне управління Держказначейства в Житомирській області.

В іншій частині вимог відмовити за їх безпідставністю.

Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законої сили в строки, встановлені ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня проголошення постанови і подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Головуючий суддя: В.Р. Щавінський

Джерело: ЄДРСР 4065239
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку