open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

h

справа № 2-а-28182/08

категорія 50

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Попової О. Г.,

при секретарі - Снігірьовій О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації про визнання дій неправомірними,-

встановив:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою і просив стягнути на його користь з відповідача заборгованість по щорічній допомозі на оздоровлення відповідно до ст. 48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”за 2005-2007 роки в розмірі 3156грн.00 коп. Посилався на те, що як ліквідатор аварії на ЧАЕС 2 категорії має право на таку допомогу в розмірі 5 мінімальних заробітних плат щорічно, проте отримував значно менше, ніж передбачено ст.48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, що призвело до порушення його прав.

У судове засідання позивач не з’явився. Від нього надійшла заява, в якій просить справу розглядати в його відсутності.

Представник відповідача позов не визнав, надав суду заперечення проти доводів позовної заяви.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, суд прийшов до висновку про законність вимог позивача з наступних підстав.

Встановлено, що позивач є постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи 2 категорії, що підтверджується відповідним посвідченням.

Відповідно до ст. 48 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії щорічна допомога на оздоровлення виплачується у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат. Розмір мінімальної заробітної плати визначається на момент виплати.

Згідно довідки управління праці та соціального захисту населення Житомирської РДА від 18.12.2007 року № 6645 ОСОБА_1 отримав одноразову щорічну допомогу на оздоровлення: за 2005 року –100 грн., за 2006 року –100 грн., за 2007 року –100 грн.

Дію абзацу 3 ч. 4 ст. 48 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” було зупинено на 2006 рік в частині виплати компенсацій і допомог у розмірах відповідно до мінімальної заробітної плати згідно Закону „Про державний бюджет на 2006 рік”.

Дію абзацу 3 ч. 4 ст. 48 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” було зупинено на 2007 рік в частині виплати компенсацій і допомог у розмірах відповідно до мінімальної заробітної плати згідно Закону „Про державний бюджет на 2007 рік”.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року визнано неконституційним положення п.30 ст.71 Закону України „Про державний бюджет України на 2007 рік”, яким зупинено дію в частині виплати допомоги у розмірах до мінімальної заробітної плати, а саме абзацу 3 частини 4 статті 48 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Згідно ст. 8 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Закон має пріоритетне значення перед постановою Кабінету Міністрів України.

Статтею 99 КАС України встановлено річний строк звернення до адміністративного суду за захистом порушень прав та свобод.

На підставі викладеного суд приходить до переконання, що позивач має право на отримання недоплаченої щорічної допомоги на оздоровлення, як учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС 2 категорії за 2007 рік.

Розмір мінімальної заробітної плати в Україні становив: в травні 2007 року –420грн.

Розмір недоплачених коштів позивачу становить:

- 420 грн. х 5 –100 грн. = 2000 грн.

На підставі викладеного, відповідно до ст.8 Конституції України, Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, керуючись ст. ст. 158 –163 КАС України, суд, -

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати дії управління праці та соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області неправомірними.

Стягнути управління праці та соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області на користь ОСОБА_2 заборгованість в сумі 2000 грн. на оздоровлення, передбачену ст.48 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

В решті позовних вимог відмовити.

Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя О.Г.Попова

Джерело: ЄДРСР 4064924
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку