open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

h

справа № 2-а-24986/07

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ракаловича В.М.

при секретарі - Шевчук О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирського обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат

про стягнення 3428,53 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просить стягнути з Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирського обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат різницю недоплаченої щорічної разової грошової допомоги у розмірі 3428,53 грн. Вимоги мотивує тим, що їй як учаснику війни відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”щорічно до 5 травня повинна виплачуватися разова грошова допомога у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком. Однак у 2004-2007 роках вона виплачувалась відповідачами в неповному розмірі чим були порушені її права.

Позивачка в судове засідання не зявилася, в своїй заяві просить справу розглядати без її у часті.

Представники відповідачів до суду не зявилися, про час та місце розгляду справи повідомлені у передбаченому законом порядку, про причини неявки до суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , є учасником війни, що підтверджується відповідним посвідченням. .

Відповідно до ст. 14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”щорічно до 5 травня учасникам війни виплачується разова грошова допомога у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком.

Як свідчить довідка Житомирського обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, позивачка отримала разову грошову допомогу до 5 травня 2005 році-50,00 грн., 2006 році-50,00 грн., 2007 році-55,00 грн. , тобто з урахуванням обмежень, встановлених Законами України “Про державний бюджет України на 2005 рік”, “Про державний бюджет України на 2006 рік”, “Про державний бюджет України на 2007 рік”.

Статтею 22 Конституції України встановлено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, встановлені раніше законодавством України і законодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни, а нормативні акти органів державної влади і органів місцевого самоврядування, які обмежують права і пільги ветеранів війни, передбачені цим законом, є недійсними.

Таким чином суд вважає, що позивачка має право на отримання разової грошової допомоги в розмірі, визначеному ст.14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Відповідно до ст.17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня в розмірах, передбачених статтями 12-16 цього Закону, здійснюють органи праці та соціального захисту населення, а тому суд вважає, що недовиплачену разову грошову допомогу слід стягнути з Головного управління праці і соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації.

Стягненню підлягає допомога за 2007 рік, оскільки початок перебігу строку звернення до суду про стягнення заборгованості по зазначених виплатах за 2007 рік починається з 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги ( ч.4 ст.17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”).

З врахуванням отриманої позивачкою разової грошової допомоги за 2007 рік, суд вважає необхідним стягнути на її користь недовиплачену разову грошову допомогу за вказаний період в розмірі 1175,18 грн. (410,06 грн. х 3 - 55 грн.).

В решті позов задоволенню не підлягає, оскільки позивачкою пропущено строк звернення до суду по щорічних виплатах разової грошової допомоги за 2004-2006 роки.

Керуючись ст. 22 Конституції України, ст.ст. 2,14,17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” ст.ст. 86,158163, 167, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації.

Стягнути з Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адмінімтрації на користь ОСОБА_1 заборгованість по виплаті разової грошової допомоги в розмірі 1175,18 грн.

В решті позовних вимог відмовити за безпідставністю.

Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Головуючий суддя: В.М. Ракалович

Джерело: ЄДРСР 4064340
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку