open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

h

справа № 2-а-24318/07

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ракаловича В.М. ,

при секретарі - Шевчук О.М. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Управління праці та соціального захисту населення Лугинської районної державної адміністрації

про стягнення 12287,01 грн.,-

встановив:

У грудні 2007 року ОСОБА_1 звернулася з вказаним позовом до суду, посилаючись на те, що в 2007 році їй не було проведено у повному обсязі виплати, передбачені ст.ст.37,39,48 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Заборгованість по доплаті та допомозі за ст.ст.37,39,48 позивачка визначила в розмірі 12287 грн. 10 коп.

Посилалася на те, що отримувала відповідну доплату та допомогу у розмірах, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України №836 від 26 липня 1996 року, тоді як Законом визначені інші, значно більші, її розміри, кратні мінімальній заробітній платі у відповідні періоди.

У судове засідання позивачка не з"явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, в своїй заяві просить справу розглядати без її участі.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, про час та місце розгляду справи повідомлений вчасно та належним чином, надіслав суду письмові заперечення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню частково з таких підстав.

Встановлено, що позивачка в спірний період часу проживала та проживає на даний час в с.Липники, Лугинського району, Житомирської області, що віднесено до зони гарантованого добровільного відселення, є пенсіонером.

Згідно із ст.37 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, повинна виплачуватись щомісячна грошова допомога у зв"язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, у зоні посиленого радіоекологічного контролю - 40 процентів від мінімальної заробітної плати.

Згідно із ст. 39 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", пенсія непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, підвищується, у зоні гарантованого добровільного відселення - на дві мінімальні заробітні плати щомісяця.

Передбачені ст.ст. 37,39 Закону, допомога та доплата виплачувались у розмірах, визначених Постановою Кабінету Міністрів України №836 від 26.07.1996 року "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а не в кратному відношенні до мінімальної зарплати, тобто в значно меншому розмірі.

Згідно із ст. 8 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Закон має пріоритетне значення перед постановою Кабінету Міністрів України.

Виплатою доплати і допомоги в твердих сумах, встановлених постановою Кабінету Міністрів України № 836 від 26 липня 1996 року, порушені права позивачки.

Однак позов підлягає частковому задоволенню, оскільки дію ст.ст. 37,39 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", зупинено на 2007 рік згідно із Законом №489-V (489-16) від 19.12.2006, і лише з 9 липня 2007 року їх дію відновлено рішенням Конституційного Суду № 6-рп/2007 (v0a6p710-07)від 09.07.2007 року.

З врахуванням розмірів заробітної плати в спірний період часу, сум, виплачених позивачці у добровільному порядку, розмір заборгованості по допомозі, передбаченій ст.39 Закону становить 5337,00 грн., а по допомозі, передбаченій ст. 37 Закону - 1067 грн. 40 коп.

Відповідно до ч.4 ст. 48 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щорічна допомога на оздоровлення виплачується: інвалідам I, II, III групи, дітям -інвалідам, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії, евакуйованим із зони відчуження у 1986 році, включаючи дітей.

Проте, позивачка не надала доказів, про те, що, вона відноситься до категорії осіб вказаних в ч. 4 ст. 48, тому її позовні вимоги про стягнення щорічної допомоги на оздоровлення задоволенню не підлягають.

Відповідач - Управління праці та соціального захисту населення Лугинської районної державної адміністрації, у спірний період часу і тепер є розпорядником коштів на вказані видатки, проте допустив протиправну бездіяльність і в добровільному порядку заборгованості у повному обсязі не виплатив. У зв"язку з викладеним суд стягує заборгованість з нього.

Керуючись Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” ст. ст. 158 –163, 167, 254 КАС України, суд,

постановив:

Позов задовольнити частково

Стягнути з управління праці та соціального захисту населення Лугинської районної державної адміністрації Житомирської області на користь ОСОБА_1 1067,40 грн. заборгованості по допомозі, передбаченій ст.37 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян. Які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та 5337,00 грн. заборгованості по доплаті, передбаченій ст. 39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а всього 6404,40 грн.

В решті позовних вимог відмовити за безпідставністю.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Ракалович В.М.

Джерело: ЄДРСР 4064132
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку