open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

h

справа № 2-а-20122/08

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2008 р. м. Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Мацький Є.М.,

при секретарі - Чудовській Ю.Ф.

з участю представника відповідача Кіреєва Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в м.Новоград-Волинський Житомирської обл. (м.Новоград-Волинський) про стягнення 1438,95 грн.,-

встановив:

Позивач звернулась до суду з вказаним позовом. Просить визнати бездіяльність відповідача по нарахуванню та здійсненню їй пенсійних виплат в меншому розмірі, ніж передбачено Законом України „Про соціальний захист дітей війни” - протиправною та зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м.Новоград-Волинський Житомирської обл. (м.Новоград-Волинський) здійснити перерахунок пенсії та забезпечити її виплату відповідно до рішення Конституційного Суду України від 09.07.07 року. Вимоги мотивує тим, що має статус дитини війни, а відповідно до Закону України „Про соціальний захист дітей війни” має право на підвищення пенсії на 30% мінімальної пенсії за віком, але відповідач дану норму Закону ігнорує і нарахування та виплату у відповідному розмірі не проводить.

Позивач в судове засідання не з"явився, просить розглядати справу без його участі.

Представник відповідача позов не визнав, просить залишити його без задоволення, надав письмові заперечення проти позову.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивач, ОСОБА_2, є дитиною війни, що підтверджується відповідним посвідченням.

Статтею 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”передбачено, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 % мінімальної пенсії за віком. Проте, Законом України “Про державний бюджет України на 2007 рік” дію ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” було обмежено: пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищувались в меншому ніж визначено Законом розмірі і лише інвалідам.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року по справі №1-29\2007 були визнані неконституційними положення п.12.ст.71 та ст.111 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”щодо таких обмежень, а, отже, з цього часу відновлено дію ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”в повному обсязі.

Відповідно до пункту 5 резолютивної частини вказаного рішення Конституційного Суду, воно має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей законів, що визнані неконституційними.

Судом встановлено, що всупереч рішенню Конституційного Суду України Управління Пенсійного фонду України в м.Новоград-Волинський Житомирської обл. (м.Новоград-Волинський) вказана надбавка позивачу не виплачувалась, її заява з цього питання залишена без задоволення.

З врахуванням розміру мінімальної пенсії за віком в цей період (ст.62 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”) сума заборгованості становить 263,23 грн. (410,06грн.х30%х3-105,82 грн.) за період з 9 липня - по вереснь 2007 р. та 373,6 грн. (415,11грн.х30%х3) за період з жовтня по грудень 2007 р, а загалом 636,83 грн.

На підставі викладеного і керуючись Законом України “Про соціальний захист дітей війни”, Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року по справі №1-29\2007, ст.ст. 158163, 167, 254 КАС України, Житомирський окружний адміністративний суд, -

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в м.Новоград-Волинський Житомирської обл. (м.Новоград-Волинський) щодо не нарахування доплати до пенсії в 2007 році згідно вимог ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”ОСОБА_2 - протиправною.

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м.Новоград-Волинський Житомирської обл. (м.Новоград-Волинський) здійснити перерахунок та здійснити доплату до пенсії ОСОБА_2 як дитині війни, за період з 09 липня 2007 року по грудень 2007 року в сумі 636 грн.83 коп.

Згідно ст. 254 КАС України, постанова, якщо інше не встановлено КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Головуючий суддя: Є.М. Мацький

Джерело: ЄДРСР 4063315
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку