open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

h

справа № 2-а-19720/08

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Мацький Є.М.,

при секретарі - Чудовської Ю.Ф.

з участю представника відповідача Тарана І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації про стягнення 3221,31 грн.,-

встановив:

Позивачка звернулась до адміністративного суду із зазначеним позовом. В позові зазначила, що їй щомісячно повинна надаватися грошова допомога у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму, для дітей віком до 6 років, як особі, що фактично здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Однак, за 2007 рік вона виплачувалась відповідачем у неповному розмірі. Просить визнати дії відповідача щодо нарахування в неповному обсязі вказаної допомоги неправомірними, стягнути заборгованість у сумі 3221,31 грн., сплачений судовий збір у сумі 3,40 грн. Просить також зобов'язати відповідача в подальшому виплачувати їй таку допомогу в повному розмірі щомісячно.

Позивачка в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, просить відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог. Надала заперечення щодо позовних вимог.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Спірні правовідносини регулюються Законом України “Про державну допомогу сім”ям з дітьми”.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач є матір”ю малолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження. Догляд за дитиною здійснюється матір”ю.

Як свідчить довідка УПСЗН Житомирської РДА позивач отримала щомісячну грошову допомогу за 2007 рік: за січень-лютий - по 103,14 грн., за березень-серпень по 104,49 грн., за вересень-жовтень по 109,62 грн., за листопад 112,50 грн., за грудень по 115,65 грн., тобто відповідно до ст. 15 Закону України “Про державну допомогу сім”ям з дітьми” з врахуванням обмежень, встановлених Законом України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

Відповідно до ст. 22 Конституції України, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року по справі №1-29\2007 були визнані неконституційними положення п.7 ст.71 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”, отже, з цього часу відновлено дію ст.15 “Про державну допомогу сім”ям з дітьми” щодо встановлення розміру допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до пункту 5 резолютивної частини вказаного рішення Конституційного Суду України, воно має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв”язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей законів, що визнані неконституційними.

Судом встановлено, що всупереч рішенню Конституційного Суду України вказана допомога позивачці в 2007 році виплачувалась не в повному розмірі.

Визнані неконституційними положення Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік” втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення, тому позов підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до ст. 73 Закону України “Про Конституційний Суд України”, якщо акти (закони та інші правові акти Верховної Ради України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України, правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим) або їх окремі положення визнаються такими, що не відповідають Конституції України (неконституційними), вони оголошуються нечинними і втрачають чинність від дня прийняття Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність

З врахуванням розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць для дітей віком до 6 років в цей період (ст.62 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”) сума заборгованості становить (463 грн. : 31 день х 23 дні) + (463 грн. х 2 міс.) + (470 грн. х 3 міс.) = 2679,52 грн. 629,40 грн. отриманих коштів = 2050,12 грн.

Відповідно до ст.94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб”єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійсненні нею документально підтверджені судові витрати на її користь.

На підставі викладеного і керуючись Законом України “Про державну допомогу сім”ям з дітьми”, Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року по справі №1-29\2007 ст. ст. 94, 158 163, 167, 254 КАС України, Житомирський окружний адміністративний суд -

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати дії відповідача щодо невиплати щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку у 2007 році у розмірі, меншому, ніж це передбачено Законом України “Про державну допомогу сім”ям з дітьми” неправомірними.

Стягнути з управління праці і соціального захисту населення Житомирської райдержадміністрації на користь ОСОБА_2 2050,12 грн. заборгованості по недоплаченій щомісячній грошовій допомозі по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року.

Відшкодувати ОСОБА_2 понесені судові витрати в сумі 3,40грн. з Державного бюджету України через Головне управління Держказначейства в Житомирській області.

В іншій частині вимог відмовити за їх безпідставністю.

Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Є.М.Мацький

Джерело: ЄДРСР 4063286
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку