open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

Справа № К-135/07

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2008 року м. Київ

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Ліпського Д.В. - головуючий,

Амєліна С.Є. - суддя-доповідач,

Гуріна М.І.,

Кобилянського М.Г.,

Юрченка В.В.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Дніпропетровська на постанову Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 13 червня 2006 року та ухвалу судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2006 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Дніпропетровська про перерахунок пенсії,

в с т а н о в и л а :

20 березня 2006 року ОСОБА_1 звернулася в суд з вказаним адміністративним позовом.

Зазначала, що їй призначено пенсію згідно Закону України «Про державну службу», але при перерахунку її розміру відповідач незаконно зменшив надбавку за вислугу років з 35 до 20 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за спеціальне звання, що потягло зменшення розміру пенсії.

Просила суд захистити порушені пенсійні права.

Постановою Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 13 червня 2006 року, залишеною без змін ухвалою судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2006 року, позов задоволено, визнано неправомірними дії та зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Дніпропетровська провести перерахунок пенсії ОСОБА_1 з 01 вересня 2003 року виходячи із заробітної плати з урахуванням надбавки за вислугу років в розмірі 35 відсотків посадового окладу та надбавки за спеціальне звання.

В касаційній скарзі, посилаючись на порушення норм матеріального й процесуального права, відповідач просить скасувати судові рішення та постановити нове про відмову в задоволенні позову.

Перевіривши правильність застосування судами норм матеріального й процесуального права колегія суддів приходить до висновку про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що до виходу на пенсію ОСОБА_1 займала посаду державного службовця органів Державної податкової адміністрації України, отримувала надбавку за вислугу років в розмірі 35 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за спеціальне звання.

Вказану надбавку було встановлено з виходячи зі стажу роботи для виплати винагороди за вислугу років - 20 років 10 місяців 7 днів, який визначено рішенням комісії про встановлення стажу роботи працівників ДПІ в Кіровському районі міста Дніпропетровська від 10 жовтня 1994 року.

21 липня 1997 року позивачці призначено пенсію на підставі Закону України «Про державну службу» з урахуванням надбавки за вислугу років в розмірі 35 відсотків.

З 01 вересня 2003 року при обрахунку її розміру відповідач зменшив надбавку за вислугу років з 35 до 20 відсотків, що потягло зменшення розміру пенсії.

На неодноразові звернення щодо поновлення обрахунку пенсії позивачка отримувала відмови.

Пунктом 4 Порядку виплати винагороди за вислугу років посадовим особам органів державної податкової служби, які мають спеціальні звання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 вересня 1997 року №1013 (із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1336 від 25 серпня 1998 року) визначено орган, який встановлює стаж та процедуру його визначення.

Зокрема, у нормативно правовому акті зазначено, що стаж роботи для виплати винагороди за вислугу років визначається комісією органу державної податкової служби з питань встановлення стажу, необхідного для нарахування винагороди за вислугу років. Рішення комісії про встановлення стажу роботи або зміну його розміру оформляється протоколом і передається керівникові відповідного органу державної податкової служби для видання наказу про виплату винагороди за вислугу років.

Вирішуючи спір суди попередніх інстанцій обґрунтовано виходили з того, що надбавку за вислугу років позивачці було встановлено з урахуванням стажу, який визначено рішенням відповідного органу, що відповідає вимогам Порядку виплати винагороди за вислугу років посадовим особам органів державної податкової служби, які мають спеціальні звання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 вересня 1997 року №1013.

Зменшуючи розмір такої надбавки при перерахунку пенсії відповідач вийшов за межі своїх повноважень, чим порушив права та законні інтереси позивачки.

Суди правомірно зобов'язали суб'єкта владних повноважень поновити порушені пенсійні права.

Судові рішення ухвалені з додержанням норм процесуального та матеріального права, тому передбачених статтею 229 Кодексу адміністративного судочинства України підстав для їх скасування і ухвалення нового рішення не вбачається

Керуючись статтями 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Дніпропетровська залишити без задоволення, а постанову Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 13 червня 2006 року та ухвалу судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2006 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена до Верховного Суду України за винятковими обставинами протягом одного місяця з дня їх відкриття.

Судді:

Д.В. Ліпський С.Є. Амєлін М.І. Гурін М.Г. Кобилянський В.В. Юрченко

Джерело: ЄДРСР 4058204
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку