open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

Справа № К-7822/07

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2008 року м. Київ

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Ліпського Д.В. - головуючий,

Амєліна С.Є. - суддя-доповідач,

Гуріна М.І.,

Кобилянського М.Г.,

Юрченка В.В.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу судової палати у цивільних справах апеляційного суду Волинської області від 21 лютого 2007 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, відділу опіки та піклування Луцького міського виконавчого комітету про дотримання рівності прав батьків, прав дитини на території України у відповідності з Мінською конвенцією «Про правову допомогу та правові відносини» та законами України,

в с т а н о в и л а :

У липні 2006 року в порядку цивільного судочинства ОСОБА_1 як третя особа в справі за позовом ОСОБА_2 до відділу опіки та піклування Луцького міського виконавчого комітету, Управління освіти Луцького міського виконавчого комітету про захист прав та інтересів дитини, звернувся в Луцький міськрайонний суд Волинської області із самостійними позовними вимогами про дотримання рівності прав батьків, прав дитини на території України у відповідності з Мінською конвенцією «Про правову допомогу та правові відносини» та законами України.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 10 серпня 2006 року позов повернуто.

Ухвалою судової палати у цивільних справах апеляційного суду Волинської області від 07 листопада 2006 року скасовано вказану ухвалу, а справу передано до суду першої інстанції для вирішення питання про прийняття позову в порядку адміністративного судочинства.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 24 листопада 2006 року, залишеною без змін ухвалою судової палати у цивільних справах апеляційного суду Волинської області від 21 лютого 2007 року, позовну заяву повернуто на підставі пункту 5 частини 2 статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України (у провадженні цього або іншого адміністративного суду є справа про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав).

В касаційній скарзі, посилаючись на порушення норм процесуального права, позивач просив скасувати рішення апеляційного суду, а справу направити до суду першої інстанції.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що в провадженні Луцького міськрайонного суду Волинської області перебуває адміністративна позовна заява ОСОБА_1 від 29 вересня 2006 року про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, яку він подав як третя особа, що заявляє самостійні вимоги в справі за позовом ОСОБА_2 до відділу опіки та піклування Луцького міського виконавчого комітету, Управління освіти Луцького міського виконавчого комітету про захист прав та інтересів дитини.

На час вирішення питання прийняття позовної заяви в порядку адміністративного судочинства вказану справу не розглянуто.

Перевіривши правильність застосування судами норм матеріального й процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів приходить до висновку про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява повертається позивачеві, якщо у провадженні цього або іншого адміністративного суду є справа про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Апеляційний суд правильно погодився з рішенням суду першої інстанції, який за наявності в провадженні того ж адміністративного суду справи про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, повернув позовну заяву ОСОБА_1, що відповідало вимогам пункту 5 частини 2 статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення апеляційного суду ухвалено з додержанням норм процесуального та матеріального права, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України підстав для його скасування чи зміни не вбачається.

Керуючись статтями 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а ухвалу судової палати у цивільних справах апеляційного суду Волинської області від 21 лютого 2007 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена до Верховного Суду України за винятковими обставинами протягом одного місяця з дня їх відкриття.

Судді:

Д.В. Ліпський С.Є. Амєлін М.І. Гурін М.Г. Кобилянський В.В. Юрченко

Джерело: ЄДРСР 4058161
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку