open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1-466 2007 рік

ВИРОК

Іменем України

30 серпня 2007року Івано-Франківський міський суд

в складі: головуючого-судді Кишакевича Л.Ю.,

з участю: секретарів Нагірної М.Б., Кантурак Н.П., Дунди Л.Р.

прокурора Чугунової В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Івано-Франківська кримінальну справу про обвинувачення:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження, уродженця та жителя АДРЕСА_1, громадянина України, з вищою освітою, непрацюючого, неодруженого, несудимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. З ст. 190 КК України,-

встановив:

ОСОБА_1 вчинив заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, повторно, шляхом незаконних операцій з використання електронно-обчислювальної техніки.

Злочин вчинено за наступних обставин.

21.08.2006 року ОСОБА_1, працюючи старшим менеджером з банківського обслуговування фізичних осіб - старшим спеціалістом по цільовим та масовим платіжним карткам Івано-Франківського відділення ІНФОРМАЦІЯ_2, будучи матеріально відповідальною особою, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою заволодіння грошовими коштами банку, подав в електронному режимі службову записку в головний офіс ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Дніпропетровськ, де вказав завідомо неправдиві відомості про бажання активації кредитної карточки типу «Універсальна» клієнтом банку ОСОБА_2. У подальшому, після активації вказаної кредитної карточки, яка на той час перебувала в віданні ОСОБА_1, останній в період з 22.08.2006 року по 08.12.2006 року зняв з кредитної карточки кошти в сумі 9273 гривні 90 копійок, які частково використав на власні потреби, а також з отриманих грошей дав в борг своєму знайомому ОСОБА_3 3000 гривень. У серпні 2006 року знайомі ОСОБА_1 ОСОБА_3 та ОСОБА_4. звернулись до нього по питанню можливості отримання ними готівкового валютного кредиту в Івано-Франківській філії ІНФОРМАЦІЯ_2, знаючи про те, що ОСОБА_1 являється працівником вказаного банку. ОСОБА_1, достовірно знаючи про те, що вищевказані особи не мають права на отримання кредиту, так як у них був відсутній депозитний рахунок в банку, вирішив, ввівши в оману керівництво банку, оформити валютний кредит на ім'я ОСОБА_4. та ОСОБА_3. і тим самим повернути собі борг останнього перед ним. Не повідомивши про свої

2

наміри ОСОБА_3. та ОСОБА_4., тобто не перебуваючи з ними в злочинній змові, ОСОБА_1, продовжуючи свою злочинну діяльність, діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи доступ до програмного комплексу «Приват-48», підробив депозитний договір НОМЕР_1 від 14.09.2006 року на суму 3000 доларів США на ім'я ОСОБА_4., а також підробив депозитний договір під тим самим номером та від того ж числа на суму 4000 доларів США на ім'я ОСОБА_3. Ввівши в оману керівництво банку та зловживаючи їх довірою, ОСОБА_1 шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, використав підроблені ним депозитні договори для оформлення пакету документів на виготовлення кредитних карток типу «Універсальна» на ім'я ОСОБА_4. та ОСОБА_3. з кредитними лімітами 1900 та 1900 доларів США відповідно. Виготовивши з допомогою електронно-обчислювальної техніки завідомо неправдиві кредитні договори на ОСОБА_4. та ОСОБА_3., які є підставою виготовлення кредитних карток типу «Універсальна», ОСОБА_1 ввів їх в електронну базу даних «Приват-48». 07.12.2006 року виготовлені головним офісом «ПриватБанку», що в м. Дніпропетровську, кредитні картки на ім'я ОСОБА_4. та ОСОБА_3. були активовані самими же кредитоотримувачами з допомогою власних мобільних телефонів. 16.12.2006 року та 18.12.2006 року ОСОБА_1, використовуючи паспорт ОСОБА_4., який останній йому передав, отримав в касі банку кошти в розмірі 1000 та 840 доларів США відповідно, що в еквіваленті до національної валюти в сукупності склало 9273 гривень 60 копійок, які передав ОСОБА_4 Крім того, ОСОБА_1 09.12.2006 року та 16.12.2006 року, використовуючи паспорт ОСОБА_3., який останній йому передав, отримав в касі банку готівку в сумі 300 та 500 доларів США відповідно, що в еквіваленті до національної валюти в сукупності склало 4032 гривні, які залишив в себе в рахунок існуючого боргу з боку ОСОБА_3. та використав на власні потреби. Кредитну картку типу «Універсальна» з залишком валютної готівки на ній в сумі 1100 доларів США, що в еквіваленті до національної валюти склало 5544 гривні, ОСОБА_3 19.12.2006 року отримав в касі банку. Таким чином, ОСОБА_1 заволодів грошовими коштами ІНФОРМАЦІЯ_2 на загальну суму 28123,50 гривень, що завдало значної шкоди.

У судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 вину в скоєному визнав повністю та підтвердив обставини вчиненого злочину відповідно до викладеного. Так, підсудний суду показав, що 21.08.2006 року подав в електронному режимі службову записку в головний офіс ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Дніпропетровськ, де вказав неправдиві відомості про бажання активації кредитної карточки типу «Універсальна» клієнтом банку ОСОБА_2. У подальшому, після активації вказаної кредитної карточки, зняв з неї кошти в сумі 9273 гривні 90 копійок, які використав на власні потреби. Також, незаконно оформив валютні кредити на ім'я ОСОБА_4. та ОСОБА_3., знаючи про те, що вищевказані особи не мають права на отримання кредиту, так як у них був відсутній депозитний рахунок в банку. Крім того, маючи доступ до програмного комплексу «Приват-48», підробив депозитний договір на суму 3000 доларів США на ім'я ОСОБА_4., а також підробив депозитний договір на суму 4000 доларів США на ім'я ОСОБА_3. За допомогою електронно-обчислювальної техніки, використав підроблені депозитні договори для оформлення пакету документів на виготовлення кредитних карток типу «Універсальна» на ім'я ОСОБА_4. та ОСОБА_3. з кредитними лімітами 1900 доларів СІЛА. 16.12.2006 року та 18.12.2006 року використовуючи паспорт ОСОБА_4., отримав в касі банку кошти в розмірі 1840 доларів США, які передав ОСОБА_4 Крім того, використовуючи паспорт ОСОБА_3., отримав в касі банку готівку в сумі 800 доларів США, які використав на власні потреби. Збитки

3

завдані злочином відшкодував повністю. У вчиненому розкаявся, просив суд суворо його не карати.

Суд, визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, приходить до висновку, що вина ОСОБА_1 у скоєнні інкримінованого йому злочину знайшла своє підтвердження і кваліфікує його дії за ч. З ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використання електронно-обчислювальної техніки.

Призначаючи покарання підсудному, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу ОСОБА_1, який раніше несудимий, злочин вчинив вперше, позитивно характеризується, та обставини, які обтяжують і пом'якшують його покарання. Обставин, які обтяжують покарання - не встановлено. Обставинами, які пом'якшують його покарання, є щире каяття у вчиненому та добровільне відшкодування завданих збитків.

За таких обставин, покарання йому слід обрати в межах санкції ч. 3 ст. 190 КК України у виді позбавлення волі. За наведених обставин суд вважає, що виправлення підсудного можливе без відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі, тому застосувавши ст. 75 КК України його слід звільнити від відбування основного покарання з випробуванням.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 323,324 КПК України,-

засудив:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України та призначити йому покарання - 4 (чотири) роки позбавлення волі.

Керуючись ст. 75 КК України, звільнити засудженого ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі, встановивши іспитовий строк - 2 (два) роки.

На підставі ст. 76 КК України, зобов'язати ОСОБА_1 не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи та повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання, періодично з'являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

Запобіжний захід засудженому до набрання вироком законної сили залишити раніше обраний - підписку про невиїзд.

Речові докази по справі: документи (а.с. 99-102) - залишити при справі.

На вирок може бути подана апеляція до апеляційного суду Івано-Франківської області через Івано-Франківський міський суд протягом 15 діб з моменту його проголошення.

Джерело: ЄДРСР 4056263
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку