open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 2-2296 2008 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2008 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Сушко Л.П.

при секретарі Вінокуровій І.О.

розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

ВСТАНОВИВ:

В березні 2008 року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

В обґрунтування позову зазначив, що ОСОБА_214 квітня 2007 року о 17 год. 30 хв. в місті Вишгород по вул. Комсомольській, керуючи автомобілем «Ауді-80» д.н.з. АІ 2146, на перехресті не рівнозначних доріг не надав дорогу автомобілю «ВАЗ-21093» д.н.з. НОМЕР_1, який наближався до вказаного перехрестя по головній дорозі, чим порушив п. 16.11 ПДР України.

За кермом автомобіля «ВАЗ-21093» д.н.з. НОМЕР_1, який належить на праві власності позивачу, 14.04.2007 року знаходився онук останнього ОСОБА_4, який вписаний водієм в технічний паспорт, так як позивач за станом здоров»я та за віком автомобілем не керує.

Постановою Оболонського районного суду м. Києва від 21 травня 2007 року ОСОБА_2 визнано винним у скоєні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 124 КпАП України.

За висновком експерта, автомобілю «ВАЗ 21093» д.н.з. НОМЕР_1, який належить позивачу в результаті дорожньо-транспортної пригоди нанесена шкода, що становить суму у розмірі 6493 грн. 79 коп., яка складається з 5294 грн. 64 коп., які необхідно затратити на відновлюваний ремонт пошкодженого автомобіля і суми у розмірі 1199 грн. 15 коп., які необхідно затратити на відновлення товарного стану автомобіля. За послуги автотоварозначого дослідження позивач сплатив 350 грн.

Крім матеріальних збитків, позивачу завдана моральна шкода, яка виражається у моральних стражданнях. Позивачка є хворою людиною за віком, сама в поліклініку ходити не може, чекає коли її онук зможе на машині возити її в лікарню для отримання призначених її медичних процедур. Всі моральні страждання з вказаних нею причин вона оцінює у 1000 грн.

У зв»язку з чим, позивач просить стягнути з відповідача, загальну суму збитків у розмірі 6493 грн. 79 коп., моральну шкоду у розмірі 1000 грн., витрати по сплаті державного мита в сумі 64 грн. 94 коп., витрати по сплаті за послуги на інфораміційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 30 грн. та 350 грн. за послуги експерта.

У попередньому судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з підстав, викладених в позовній заяві та просив їх задовольнити.

Відповідач у попередньому судове засіданні позов визнав повністю та підтвердив обставини зазначені в позові.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали даної справи приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до постанови Оболонського районного суду м. Києва від 21 травня 2007 року, 14 квітня 2007 року о 17 год. 30 хв. в м. Вишгород по вул. Комсомольській, на перехресті нерівнозначних доріг ОСОБА_2 керуючи автомобілем «Ауді-80» д.н.з. АІ 2146 АВ, не надав дорогу автомобілю «ВАЗ-21093» д.н.з. НОМЕР_1, який наближався до даного перехрестя проїзної частини по головній дорозі, чим порушив п. 16.11 ПДР України. ОСОБА_2 визнано винним у скоєні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 124 КпАП України (а.с. 5).

Згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу власником автомобіля «ВАЗ 21093» д.н.з. НОМЕР_1 являється ОСОБА_1 (а.с. 17).

Згідно висновку № 0207 експертно автотоварознавчого дослідження від 02 липня 2007 року, вартість матеріальної шкоди, завданої власнику автомобіля «ВАЗ-210983» д.н.з. НОМЕР_1, в наслідок дорожньо-транспортної пригоди складає суму у розмірі 6493 грн. 79 коп. (а.с. 6-8).

Вартість автотоварознавчого дослідження сплаченого позивачем за послуги експерта становить суму у розмірі 350 грн., що підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордера №0207 (а.с. 18).

Згідно ст. 1187 ЦК України шкода завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом використання, збереження або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Згідно ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Оцінивши зібрані по справі і досліджені у судовому засіданні докази, суд приходить до висновку про те, що ДТП сталося з вини відповідача, тому матеріальне відшкодування позивачу повинно провадитися за його рахунок.

Також, як встановлено в судовому засіданні позивачу діями відповідача було завдано моральну шкоду, що виразилось в душевних стражданнях в зв'язку з пошкодженням належного позивачу автомобіля та виникненням певних незручностей в зв'язку з неможливістю користуватись автомобілем.

Відповідно до вимог ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Суд враховуючи необережний характер діянь відповідача, що завдали шкоду, та ступінь фізичних та моральних страждань позивача, прийшов до висновку, що позивачу ОСОБА_1 дійсно було завдано моральну шкоду.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в сумі 64 грн., витрати з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи в сумі 30 грн. та витрати пов»язані з проведенням автотоварознавчого дослідження у розмірі 350 грн., а всього суму у розмірі 444 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1166, 1167, 1187 ЦК України, ст. ст. 10, 15, 60, 61, 88, 130, 174, 208, 209, 212-215 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь ОСОБА_1, 6493 (шість тисяч чотириста дев»яносто три) грн. 79 коп. матеріальної шкоди, 1000 (одна тисяча) грн. моральної шкоди та 444 (чотириста сорок чотири) грн. судових витрат, що разом становить суму у розмірі 7937 (сім тисяч дев»ятсот тридцять сім) грн. 79 коп.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано до Аапеляційного суду м. Києва через Оболонський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в двадцятиденний строк, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом м. Києва.

Джерело: ЄДРСР 4048807
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку