open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 158/1786/14-ц

Провадження № 2/0158/491/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/ЗАОЧНЕ/

09 вересня 2014 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді - Корецької В.В.

при секретарі - Процик Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ківерці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Позивач свої вимоги обґрунтовує тим, що з відповідачем по справі перебувала у зареєстрованому шлюбі до 2010 року, 11.08.2010 року відділом реєстрації актів цивільного стану Ківерцівського районного управління юстиції, за актовим записом №80. шлюб між ними був розірваний.

Від спільного життя з відповідачем народилася дочка: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає разом з нею.

Покликається на те, що відповідач не надає матеріальної допомоги на утримання неповнолітньої дитини, належної уваги її вихованню не приділяє, тому просить суд стягнути з відповідача аліменти на утримання неповнолітньої дитини в твердій грошовій сумі розміром 1000 грн. щомісячно, починаючи від дня подачі заяви до суду і до досягнення дитиною повноліття.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, подавши до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала, щодо винесення заочного рішення не заперечує.

Повідомлений належним чином відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, заяв та заперечень на позов не подав.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється. У зв'язку з цим, на підставі ст. 197 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Тому зі згоди позивача, на підставі ст. 224 ЦПК України, суд вважає за можливе проводити розгляд справи за відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення.

Проаналізувавши обставини справи, дослідивши представлені докази, суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 11.08.2010 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвано, що стверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Ківерцівського РУЮ, актовий запис № 80 (а.с. 5).Відповідач ОСОБА_2 є батьком малолітньої дитини: доньки ОСОБА_3. ІНФОРМАЦІЯ_1, що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1, актовий запис № 16, виданого Дюксинською сільською радою Костопільського району Рівненської області 23.08.2002 року (а.с. 6).

Згідно довідки про склад сім'ї № 874 від 14.03.2014 року, виданої Цуманською селищною радою Ківерцівського району Волинської області, малолітня дочка ОСОБА_3 проживає разом з матір'ю - позивачем ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 7).

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

П. 1 ч. 1 ст. 182 СК України передбачає, що при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини та платника аліментів.

Згідно ч. 3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно статті 184 Сімейного Кодексу України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Судом також встановлено, що відповідач на утримання дитини матеріальної допомоги не надає, офіційно ніде не працює, а тому суд вважає за правильне позов задовольнити та стягнути з відповідача ОСОБА_2 аліменти на користь позивача ОСОБА_1 на утримання малолітньої дитини в твердій грошовій сумі розміром 1000 грн. щомісячно.

Відповідно до ч. 3 ст. 88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної вимоги.

Тому судовий збір, у відповідності до ч. 2 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» розмір якого складає 243, 60 грн., підлягає стягненню з відповідача в дохід держави для зарахування до спеціального фонду державного бюджету України.

На підставі ст. 367 ЦПК України, суд може допустити негайне виконання у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежів за один місяць.

Керуючись ст. ст. 8, 10, 60, 213-215, 224-226, 367 ЦПК України, ст. ст. 180, 181, 182, 184, 191 СК України, суд -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини- задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, жителя АДРЕСА_2, в користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі по 1000 ( одна тисяча) грн. 00 коп. щомісячно, починаючи з дня подачі позовної заяви - 08.08.2014 року і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах платежу за один місяць в розмірі - 1000 (одна тисяча) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь держави для зарахування до спеціального фонду державного бюджету України 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп. судового збору.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Ківерцівський районний суд до апеляційного суду у Волинській області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Ківерцівського районного суду В.В. Корецька

Джерело: ЄДРСР 40446353
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку