open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 617/821/14-к

Провадження № 1-кп/617/126/14

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2014 року Вовчанський районний суд Харківської області у складі :

головуючого - судді Глоби М.М.,

при секретарі - Борщ Л.В.,

за участю прокурора - Гладкоскока С.А.,

обвинувачених - ОСОБА_1, ОСОБА_2,

захисників - ОСОБА_3, ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вовчанську Харківської області кримінальне провадження № 22013220000000252 від 04 жовтня 2013 року відносно

ОСОБА _1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Вовчанська Харківської області, громадянина України, освіта неповна середня, холостого, раніше в силу ст. 89 КК України не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2,

за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України,

ОСОБА _2, ІНФОРМАЦІЯ_6, уродженця Харківської області м. Вовчанська, громадянина України, освіта вища, одруженого, раніше не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_3,

за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в:

Згідно з обвинувальним актом, в період з вересня по листопад 2013 року ОСОБА_5, являючись військовослужбовцем в/ч 3005 м. Харкова перебуваючи на службі в окремій роті охорони дипломатичних та консульських установ, безпосередньо в Генеральному консульстві Російської Федерації за адресою: м. Харків, вул. Ольмінського, 22, добре розуміючи порядок перетину Державного кордону України громадянами України, громадянами РФ, іноземними громадянами, а також порядок та термін перебування на території України, як громадян РФ так і громадян інших держав, спільно з ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_1 прийняли рішення організувати систематичне незаконне переміщення осіб через державний кордон України на територію РФ та в зворотному напрямку.

Усвідомлюючи переваги здійснення даних злочинів у складі організованої групи, діючи умисно з корисливих мотивів, на початку вересня 2013 року (більш точна дата слідством не встановлена) ОСОБА_5 створив та очолив стійку організовану групу, з чітким розподілом функцій та ролей кожного її учасника, до участі в якій у ролі виконавця залучив ОСОБА_7, який, у свою чергу, для реалізації єдиного злочинного наміру, з метою доставки осіб до державного кордону України та подальшого їх переправлення через державний кордон України до участі в організованій групі залучив ОСОБА_1 та невстановлену особу - громадянина РФ на прізвище ОСОБА_9 (далі - невстановлений громадянин РФ).

Також восени 2013 року (більш точна дата слідством не встановлена) для реалізації єдиного злочинного наміру, згідно розробленому плану організованої групи, ОСОБА_5 до участі в організованій групі залучений ОСОБА_8 інспектор прикордонної служби 2 категорії 1 відділення інспекторів прикордонної служби відділу прикордонної служби «Казача Лопань» Харківського прикордонного загону.

Як організатор та активний учасник організованої групи, ОСОБА_5 згідно із погодженим з кожним співучасником організованої групи планом злочинної діяльності та розподіленими між усіма співучасниками групи функціями:

- особисто створив та здійснював керівництво організованою групою;

- розподіляв та погоджував із усіма членами організованої групи функції кожного із них, спрямовуючи їх діяльність на досягнення єдиного злочинного плану;

- перебуваючи на службі в Консульстві Російської Федерації, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Ольмінського 22, здійснював пошук осіб, яким необхідно було перетнути державний кордон України та в подальшому організовував їх незаконне переправлення через державний кордон України;

- особисто отримував грошові кошти від осіб, які були переправлені через державний кордон України, частину з яких розподіляв серед всіх учасників організованої групи;

Як виконавець та активний учасник організованої групи, ОСОБА_8 згідно із погодженим з ОСОБА_5 планом злочинної діяльності та розподіленими між усіма співучасниками групи функціями:

- зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи на посаді інспектора прикордонної служби 2 категорії 1 відділення інспекторів прикордонної служби відділу прикордонної служби «Казача Лопань» Харківського прикордонного загону використовуючи свої службові зв'язки з іншими співробітниками прикордонної служби України і РФ, надавав за грошову винагороду на замовлення ОСОБА_5 незаповнені імміграційні картки із проставленими в них дата-штампами співробітників прикордонної служби РФ та України, які в подальшому надавали можливість легального перебування протягом 90 діб на території РФ, особам, які незаконно були переправлені через державний кордон України.

Як пособник та активний учасник організованої групи, ОСОБА_7 згідно із погодженим з ОСОБА_5 планом злочинної діяльності та розподіленими між усіма співучасниками групи функціями:

- маючи у власності автомобіль марки «Шевроле Епіка» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 особисто довозив осіб з м. Харкова до Вовчанського району, Харківської області де в подальшому здійснював незаконне переправлення осіб через державний кордон України;

- спільно з ОСОБА_1 та невстановленим громадянином РФ переправляли осіб через державний кордон України, слідували на територію РФ де зустрічали осіб, які в пішому порядку незаконно перетинали лінію державного кордону України;

- розподіляв грошові кошти отримані від ОСОБА_5 за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, які в подальшому передавав ОСОБА_1 та невстановленому громадянину РФ.

Як виконавець та активний учасник організованої групи, ОСОБА_10 згідно із погодженим з ОСОБА_7 планом злочинної діяльності та розподіленими між усіма співучасниками групи функціями:

- будучи мешканцем с. Гатище, Харківської області знаючи особливості місцевості та місця розташування пішохідних пунктів пропуску через державний кордон України в зазначеному районі, на власному автомобілі здійснював доставку осіб з м. Вовчанська, Харківської області безпосередньо до кордону України, де за попередньою домовленістю із невстановленим громадянином РФ та інших на даний час не встановлених осіб, здійснював незаконне переправлення осіб через державний кордон України та РФ.

- залучав до злочинної діяльності організованої групи співробітників державної прикордонної служби, з метою організації безперешкодного, незаконного слідування осіб через державний кордон України в районі де розташовані пішохідні пункти пропуску для місцевого населення.

Таким чином, ОСОБА_5 створив та очолив організовану групу з міжнародними зв'язками, а саме із невстановленими у ході досудового слідства громадянами Російської Федерації, яка складається з чотирьох громадян України, що попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для готування та систематичного вчинення тяжких злочинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій всіх учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи, а саме - організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Так, ОСОБА_1 будучи активним учасником організованої групи, здійснюючи сприяння наданням засобів вчинення незаконного переправлення осіб через державний кордон України, в період з вересня 2013 року по 21.11.2013, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи суспільну небезпечність своїх дій, своїми діями сприяв систематичному незаконному переправленню осіб через державний кордон України за наступних обставин.

Організатору організованої групи ОСОБА_5, що здійснював злочинну діяльність у її складі, 27.08.2013 о 12.07 хвилин на мобільний телефон № (067) 575-10-85 зателефонував громадянин України ОСОБА_11 з проханням допомогти йому та його товаришу громадянину України ОСОБА_12 перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості у зв'язку із забороною в'їзду на територію РФ. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати їх переправлення через державний кордон на територію РФ за грошову винагороду в розмірі 500 доларів США з однієї особи.

З метою організації незаконного переправлення ОСОБА_11 та ОСОБА_12 через державний кордон України на територію РФ 07.09.2013 ОСОБА_5 о 10.11 хвилин ранку зателефонував ОСОБА_7 та повідомив, що є два громадянина України, які бажають перетнути державний кордон України на територію Російської Федерації (далі - РФ).

В подальшому ОСОБА_7, діючи умисно на виконання спільного з ОСОБА_5 та іншими учасниками організованої групи злочинного умислу, діючи з корисливих мотивів, знаходячись на залізничному вокзалі «Харків-Південний» розташованому за адресою: м. Харків, пл. Привокзальна 1, зустрівся з ОСОБА_5 де в ході зустрічі ОСОБА_5 познайомив ОСОБА_7 з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 та передав ОСОБА_7 частину грошових коштів в сумі приблизно 500 доларів США, отриманих від вказаних громадян за їх незаконне переправлення до РФ.

На виконання спільного з ОСОБА_5 та іншими членами організованої групи умислу, направленого на організацію незаконного переправлення ОСОБА_11 та ОСОБА_12 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_7 на власному автомобілі марки «Шеврове Епіка», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 доставив ОСОБА_11 та ОСОБА_12 до м. Вовчанська, Харківської області.

Крім цього на виконання єдиного умислу з усіма учасниками організованої групи, ОСОБА_7 зателефонував ОСОБА_1, та повідомив, що є дві особи, яких за грошову винагороду необхідно переправити через державний кордон України на територію РФ.

По прибутті в с. Гатище, Вовчанського району, Харківської області ОСОБА_7 зустрівся з ОСОБА_1, де під час зустрічі ОСОБА_1, отримав від ОСОБА_7 частину отриманих від ОСОБА_5 грошових коштів в сумі 200 доларів США за переправлення ОСОБА_11 та ОСОБА_12 через державний кордон України на територію РФ.

У подальшому з метою організації незаконного переправлення ОСОБА_11 та ОСОБА_12 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_1 на своєму автомобілі марки «Мітсубісі Лансер», державний номер НОМЕР_3, попереду, а ОСОБА_7 на власному автомобілі марки «Шевроле-Епіка» з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 позаду, прослідували у напрямку державного кордону України, де на відстані приблизно 300 - 400 метрів від лінії проходження державного кордону України та РФ, знаходячись на березі річки, ОСОБА_1 зупинив свій автомобіль та розуміючи протиправність своїх дій з метою унеможливлення викриття їх злочинної діяльності, особисто на своєму автомобілі прослідував у напрямку державного кордону України та РФ. Упевнившись в тому, що на державному кордоні України не має співробітників прикордонної служби України та РФ, повернувся в зворотному напрямку до ОСОБА_11 та ОСОБА_12, які на нього очікували разом з ОСОБА_7

При цьому ОСОБА_1 пересівши до автомобілю ОСОБА_7 разом з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 прослідували безпосередньо до місця перетину державного кордону України та РФ та зупинившись біля «калитки» (місце перетину державного кордону для місцевих мешканців прикордонного району), яка розділяє територію РФ та України, в районі інформаційно-прикордонного знаку № 836, ОСОБА_1 разом з ОСОБА_7 упевнившись що в місці перетину відсутні співробітники державної прикордонної служби України та РФ наказали ОСОБА_11 та ОСОБА_12, виходити із автомобілю та в пішому порядку слідувати у напрямку селища Нова Таволжанка РФ. Після чого ОСОБА_11 та ОСОБА_12, прослідували через державний кордон України та знаходячись на території РФ на автобусній зупинці здійснили посадку на автобус у напрямку м. Москва РФ.

В подальшому до організатора організованої групи ОСОБА_5, що здійснював злочинну діяльність у її складі приблизно 11.09.2013, перебуваючи біля Генерального консульства Російської Федерації, за адресою: м. Харків, вул. Ольмінського 22, звернулась громадянка України ОСОБА_15 з проханням допомогти їй перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати її переправлення через державний кордон України на територію РФ за грошову винагороду в розмірі 4800 грн із виготовленням для неї незаповненої імміграційної картки з проставленим в ній дата-штампом прикордонної служби РФ.

12.09.2013 на мобільний телефон ОСОБА_5 зателефонувала ОСОБА_15 та повідомила, що зібрала необхідну суму грошей для її переправлення через державний кордон України на територію РФ. В ході телефонної розмови ОСОБА_5 призначив зустріч ОСОБА_15 на станції метро «ім. Гагаріна».

З метою організації незаконного переправлення ОСОБА_15 через державний кордон України на територію РФ 12.09.2013 ОСОБА_5 зателефонував на мобільний телефон ОСОБА_7 та повідомив, що є громадянка України, яка бажає перетнути державний кордон України на територію РФ.

На виконання спільного з ОСОБА_5 та іншими членами організованої групи умислу, направленого на організацію незаконного переправлення ОСОБА_15 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_7 на власному автомобілі марки «Шеврове Епіка», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 за грошову винагороду в сумі близько 3000 грн. доставив ОСОБА_15 до м. Вовчанська, Харківської області.

Крім цього, на виконання єдиного умислу з усіма учасниками організованої групи, ОСОБА_7 зателефонував ОСОБА_1, та повідомив, що є жінка, яку за грошову винагороду необхідно переправити через державний кордон України на територію РФ. При цьому переслідуючи мету отримання грошових коштів за незаконне переправлення ОСОБА_15 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_1 розуміючи протиправність своїх дій, домовився з ОСОБА_7 про зустріч в м. Вовчанськ, Харківської області біля продуктового магазину на перехресті вул. Леніна та вул. Комсомольської.

По прибутті в с. Гатище, Вовчанського р-ну, Харківської області біля продуктового магазину на перехресті вул. Леніна та вул. Комсомольської ОСОБА_7 зустрівся з ОСОБА_1, де під час зустрічі ОСОБА_1, отримав від ОСОБА_7 частину грошових коштів в сумі приблизно 700 грн за переправлення ОСОБА_15 через державний кордон України на територію РФ.

У подальшому на виконання спільного плану, ОСОБА_1 розуміючи протиправність своїх дій з метою прикриття злочинної діяльності пов'язаної з незаконним переправленням ОСОБА_15 через державний кордон України на територію РФ, як місцевий мешканець запропонував ОСОБА_7 залишити свій автомобіль марки «Шеврове Епіка», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 у вказаному місці та на своєму автомобілі разом з ОСОБА_15 прослідувати у напрямку проходження лінії державного кордону України та РФ, так як його автомобіль не буде привертати уваги, як у місцевих мешканців так і у співробітників прикордонної служби України.

У подальшому ОСОБА_1 на своєму автомобілі марки «Мітсубісі Лансер» державний реєстраційний номер НОМЕР_3, разом з ОСОБА_7 та ОСОБА_15 прослідував у напрямку державного кордону України та РФ. Проїхавши по грунтовій дорозі до лісосмуги, яка знаходилась біля села Гатище, Вовчанського району, Харківської області, ОСОБА_1 зупинив автомобіль та в пішому порядку з ОСОБА_7 провели ОСОБА_15 через лісосмугу до місця перетину державного кордону України та РФ, та зупинились біля «калитки», яка розділяє територію РФ та України, в районі інформаційно-прикордонного знаку № 836. Після чого, вказавши ОСОБА_15 напрямок руху до с. Нова Таволжанка РФ та упевнившись, що ОСОБА_15 перетнула державний кордон України, ОСОБА_1 разом з ОСОБА_7 повернулись в зворотному напрямку до свого автомобілю.

ОСОБА_15 слідуючи по вказаному ОСОБА_1 та ОСОБА_7 маршруту знаходячись на території РФ підійшла до автобусної зупинки та здійснила посадку на автобус сполученням «Нова Таволжанка, РФ - Шебекіно, РФ».

В подальшому до організатора організованої групи ОСОБА_5, що здійснював злочинну діяльність у її складі приблизно 14.10.2013, перебуваючи біля Генерального консульства Російської Федерації, за адресою: м. Харків, вул. Ольмінського 22, звернувся громадянин ОСОБА_16 з проханням допомогти йому перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати його переправлення через державний кордон України на територію РФ за грошову винагороду в розмірі 500 доларів США та із виготовленням імміграційної картки з проставленим в ній відтиском дата-штампу прикордонної служби РФ за 150 доларів США.

19.10.2013 близько 12.30 хвилин ОСОБА_16 знаходячись біля консульства РФ передав ОСОБА_5 100 доларів США та 400 гривень за виготовлення імміграційної картки.

Крім цього, в цей же день, перебуваючи біля консульства Російської Федерації, за вказаною адресою до ОСОБА_5, звернувся громадянин ОСОБА_17 з проханням допомогти дочці його знайомої - ОСОБА_18 потрапити на територію РФ, так як в законному порядку зробити це, вона не має можливості у зв'язку з тим, що у неї паспорт зразка РСРС. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати її переправлення через державний кордон на територію РФ за 600 доларів США.

З метою організації незаконного переправлення ОСОБА_16 та ОСОБА_18 через державний кордон України на територію РФ приблизно 20.10.2013 ОСОБА_5 зателефонував на мобільний телефон ОСОБА_7 та повідомив, що є два громадянина України, які бажають перетнути державний кордон України на територію РФ. Крім цього, в ході телефонної розмови ОСОБА_5 домовився з ОСОБА_7 про зустріч на Південному вокзалі, який розташований за адресою: м. Харків, пл. Привокзальна 1.

На виконання спільного з ОСОБА_5 та іншими членами організованої групи умислу, направленого на організацію незаконного переправлення ОСОБА_16 та ОСОБА_18 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_7 на власному автомобілі марки «Шевроле Епіка» державний реєстраційний номер НОМЕР_2, доставив ОСОБА_16 та ОСОБА_18 до м. Вовчанська, Харківської області. При цьому під час слідування, ОСОБА_7 на виконання єдиного умислу з усіма учасниками організованої групи, о 17.40 хвилин зателефонував ОСОБА_1 та повідомив, що є громадяни України, яких необхідно за грошову винагороду переправити через державний кордон України на територію РФ, на що ОСОБА_1 розуміючи протиправність своїх дій повідомив, що буде очікувати на нього за місцем свого мешкання за адресою: АДРЕСА_5.

По прибутті в с. Гатище, Вовчанського району, Харківської області ОСОБА_7 знаходячись за вказаною адресою о 19.35 хвилин зустрівся з ОСОБА_1 де під час зустрічі ОСОБА_1 отримав від ОСОБА_7 частину грошових коштів в сумі 250 доларів США за переправлення ОСОБА_16 та ОСОБА_18 через державний кордон України на територію РФ та наказав ОСОБА_16 та ОСОБА_18 пересісти до його автомобілю.

У подальшому на виконання спільного плану, ОСОБА_1 з метою прикриття злочинної діяльності пов'язаної з незаконним переправленням ОСОБА_16 та ОСОБА_18 через державний кордон України на територію РФ, розуміючи протиправність своїх дій, як місцевий мешканець запропонував ОСОБА_7 залишити свій автомобіль марки «Шеврове Епіка», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 у вказаному місці та звідти на своєму автомобілі марки «Мітсубісі Лансер», державний реєстраційний номер НОМЕР_3, разом з ОСОБА_18 та ОСОБА_16 прослідувати у напрямку проходження лінії державного кордону України та РФ, так як його автомобіль не буде привертати уваги, як у місцевих мешканців так і у співробітників прикордонної служби України.

Крім цього, з метою переправлення ОСОБА_18 та ОСОБА_16 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_1 звернувся до невстановленої в ході досудового слідства особи із числа місцевих мешканців с. Гатище, Вовчанського району, Харківської області з проханням посприяти за грошову винагороду (розмір якої в ході досудового слідства встановити не виявилось за можливе) у переправленні ОСОБА_18 та ОСОБА_16 через державний кордон України на територію РФ.

В подальшому ОСОБА_1 разом з ОСОБА_7, ОСОБА_16 ОСОБА_18 та невстановленою в ході досудового слідства особою прослідували на окраїну с. Огурцове, Вовчанського району, Харківської області.

При цьому ОСОБА_1 о 19.43 хвилини зателефонував на мобільний телефон невстановленому громадянину РФ та повідомив його, що необхідно зустріти двох громадян України, які будуть слідувати на територію РФ. На виконання спільного плану з ОСОБА_1 та ОСОБА_7 невстановлений громадянин РФ повідомив, що буде очікувати на окраїні с. Старосельє РФ.

Під час слідування до означеного місця ОСОБА_1 звернувся до ОСОБА_16, та повідомив, що необхідно доплатити ще 100 доларів США за їх переправлення через державний кордон на територію РФ. На що ОСОБА_16 передав ОСОБА_1 ще 600 грн. та повідомив, що грошей в нього більше не має. Отримавши зазначену суму грошей по прибутті на окраїну с. Огурцове, Вовчанського району, Харківської області, зупинившись на відстані приблизно 1000 метрів від лінії державного кордону України та РФ, ОСОБА_1 разом з ОСОБА_7 наказали ОСОБА_16, ОСОБА_18 та невстановленій в ході досудового слідства особі, слідувати на територію РФ. На виконання домовленості з ОСОБА_1, невстановлена в ході досудового слідства особа о 20.50 хвилини провела ОСОБА_16 та ОСОБА_18 на територію РФ, де на окраїні селища за попередньої домовленістю з ОСОБА_1 та ОСОБА_7 на них очікував невстановлений громадянин РФ на автомобілі марки ГАЗ-3110, державний реєстраційний номер НОМЕР_11, який о 21.47 хвилин, після зустрічі з ОСОБА_16 та ОСОБА_18 відвіз їх до м. Бєлгород РФ.

В подальшому до організатора організованої групи ОСОБА_5, що здійснював злочинну діяльність у її складі приблизно 25-26 жовтня 2013 року, перебуваючи біля Генерального консульства Російської Федерації, за адресою: м. Харків, вул. Ольмінського, 22, звернувся громадянин України ОСОБА_19 з проханням допомогти йому перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати його переправлення через державний кордон України на територію РФ за 600 доларів США із виготовленням імміграційної картки з проставленим в ній дата-штампом прикордонної служби РФ.

Крім цього, 29.10.2013 близько 8 години ранку, перебуваючи біля Генерального консульства Російської Федерації, за вказаною адресою, до ОСОБА_5 звернулась громадянка України ОСОБА_20 з проханням допомогти їй перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати її переправлення через державний кордон на територію РФ протягом 1-2 діб за 600 доларів США. При цьому в ході розмови з ОСОБА_20, ОСОБА_5 повідомив їй, що для її легального перебування на території РФ необхідно зробити імміграційну картку, яка коштує 200 доларів США. На вказану пропозицію ОСОБА_20 відповіла згодою та за вказівкою ОСОБА_5 прослідувала разом з ним до службового приміщення охорони консульства, де передала йому грошові кошти в розмірі 200 доларів США за виготовлення імміграційної картки.

З метою організації незаконного переправлення ОСОБА_20 та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ 29.10.2013 ОСОБА_5 зателефонував на мобільний телефон ОСОБА_7 та повідомив, що є два громадянина України, які бажають за грошову винагороду перетнути державний кордон України на територію РФ.

На виконання спільного з ОСОБА_5 та іншими членами організованої групи умислу, направленого на організацію незаконного переправлення ОСОБА_20, та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_7 на власному автомобілі марки «Шевроле Епіка» державний реєстраційний номер НОМЕР_2, за грошову винагороду в сумі 500 доларів США доставив ОСОБА_20, та ОСОБА_19 до м. Вовчанська, Харківської області.

При цьому під час слідування до м. Вовчанська, Харківської області, приблизно о 14.40 хвилин ОСОБА_7 зателефонував ОСОБА_1 та повідомив, що є два громадянина України, яких необхідно за грошову винагороду переправити через державний кордон України на територію РФ. На що ОСОБА_1 відповів, що буде очікувати на нього в м. Вовчанську, Харківської області в районі вул. Тухачевського.

По прибутті до м. Вовчанська, Харківської області ОСОБА_7 знаходячись за вказаною адресою о 15.20 хвилин зустрівся з ОСОБА_1

При цьому, під час зустрічі ОСОБА_1 отримав від ОСОБА_7 частину грошових коштів в сумі близько 250 доларів США, отриманих від ОСОБА_5, за незаконне переправлення ОСОБА_20 та ОСОБА_19 до РФ, після чого наказав ОСОБА_20 та ОСОБА_19 пересісти до його автомобілю марки «Мітсубісі Лансер», державний реєстраційний номер НОМЕР_3.

У подальшому на виконання спільного плану, ОСОБА_1 з метою прикриття злочинної діяльності пов'язаної з незаконним переправленням ОСОБА_20 та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ, як місцевий мешканець запропонував ОСОБА_7 залишити свій автомобіль марки «Шеврове Епіка», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 у вказаному місці та на своєму автомобілі марки «Мітсубісі Лансер», державний реєстраційний номер НОМЕР_3, разом з ОСОБА_20 та ОСОБА_19 прослідувати у напрямку проходження лінії державного кордону України та РФ, так як його автомобіль не буде привертати уваги, як у місцевих мешканців так і у співробітників прикордонної служби України.

Окрім цього, з метою переправлення ОСОБА_20 та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_1 зателефонував на мобільний телефон до невстановленого громадянина РФ з проханням посприяти за грошову винагороду (розмір якої в ході досудового слідства встановити не виявилось за можливе) у переправленні ОСОБА_20 та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ. На що невстановлений громадянин РФ повідомив, що буде очікувати на них в лісосмузі на окраїні с. Гатище, Вовчанського району, Харківської області.

В подальшому прослідував вулицями с. Гатище, Вовчанського району, Харківської області ОСОБА_1 виїхав у напрямку лісосмуги, де на відстані приблизно 400 метрів від проходження лінії державного кордону України та РФ о 16.10 хвилин до автомобілю ОСОБА_1 сів невстановлений громадянин РФ, який за попередньою домовленістю очікував на них у вказаному місці з метою подальшою переправлення ОСОБА_20, та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ.

Проїхавши біля річки та зупинившись на галявині в безпосередній близькості від лінії проходження державного кордону о 16.15 хвилин за вказівкою ОСОБА_1 з автомобілю вийшли ОСОБА_20, ОСОБА_19, ОСОБА_7 та невстановлений громадянин РФ.

При цьому, ОСОБА_1 з метою унеможливлення викриття злочинної діяльності пов'язаної з незаконним переправленням ОСОБА_20, та ОСОБА_19 через державний кордон України на територію РФ, на виконання спільного з ОСОБА_7 та іншими членами організованої групи умислу, розуміючи протиправність своїх дій на своєму автомобілі марки «Мітсубісі Лансер», державний реєстраційний номер НОМЕР_3, відправився до місця перетину державного кордону України та РФ, де упевнившись в тому, що на державному кордоні не має співробітників прикордонної служби РФ та України, повернувся у зворотному напрямку, де до його автомобілю знову сіли ОСОБА_7, ОСОБА_20, ОСОБА_19, та невстановлений громадянин РФ. Після чого, вони разом прослідували безпосередньо до місця перетину державного кордону України та РФ, де знаходиться місцевий пункт пропуску через державний кордон України для місцевих мешканців прикордонних районів. По прибутті до вказаного місця перетину державного кордону о 16.20 хвилин за вказівкою ОСОБА_1 з автомобілю вийшли ОСОБА_20, та ОСОБА_19 та в супроводі невстановленого громадянина РФ в районі інформаційно-прикордонного знаку № 836 в місці перетину державного кордону, перетнули державний кордон України та прослідували на теритоію РФ. Після чого, знаходячись на території РФ о 16.22 хвилини ОСОБА_20, та ОСОБА_19 за вказівкою невстановленого громадянина РФ здійснили посадку в автомобіль марки «ГАЗ-3110» світлого кольору, державний реєстраційний номер НОМЕР_11 та прослідували територією РФ в с. Нова Таволжанка РФ, де пересівши до автомобілю марки «Хюндай» державний реєстраційний номер НОМЕР_12 в подальшому прослідували до залізничного вокзалу м. Бєлгорода РФ.

В подальшому до організатора організованої групи ОСОБА_5, що здійснював злочинну діяльність у її складі 20.11.2013 перебуваючи біля Генерального консульства Російської Федерації, за адресою: м. Харків, вул. Ольмінського, 22, звернувся громадянин ОСОБА_21, з проханням допомогти йому та його знайомому перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості. На вказані обставини ОСОБА_5, відповів, згодою та повідомив, що може організувати їх переправлення через державний кордон України на територію РФ протягом 1-2 діб за 1400 доларів США із виготовленням імміграційних карток з проставленими в них дата штампами прикордонної служби РФ (тобто, по 700 доларів США з особи). На вказану пропозицію ОСОБА_21 відповів згодою та за вказівкою ОСОБА_5 прослідував разом з ним до службового приміщення охорони консульства, де об 11.57 хвилин передав йому грошові кошти в розмірі 300 доларів США за виготовлення двох імміграційних карток.

Після чого ОСОБА_21 та ОСОБА_5 домовились зустрітись 21.11.2013 на залізничному вокзалі «Харків-Південний» розташованому за адресою: м. Харків, пл. Привокзальна 1.

Крім цього, 20.11.2013 близько 17.20 хвилин, перебуваючи біля консульства Російської Федерації, до ОСОБА_5 звернувся громадянин ОСОБА_22 з таким же проханням допомогти йому перетнути державний кордон України, так як в законному порядку зробити це не має можливості, на що ОСОБА_5, теж відповів, згодою та повідомив, що може організувати його переправлення через кордон на територію РФ протягом 1-2 діб за грошову винагороду в розмірі 700 доларів США із виготовленням імміграційної картки з проставленими в ній дата-штампом прикордонної служби РФ.

З метою організації незаконного переправлення ОСОБА_21, ОСОБА_22 та ОСОБА_23 через державний кордон України на територію РФ 21.11.2013 ОСОБА_5 об 11.20 хвилин зателефонував на мобільний телефон ОСОБА_7 та повідомив, що є три громадянина України, які бажають за грошову винагороду перетнути державний кордон України на територію РФ.

На виконання спільного з ОСОБА_5 та іншими членами організованої групи умислу, направленого на організацію незаконного переправлення ОСОБА_21, ОСОБА_22 та ОСОБА_23 через державний кордон України на територію РФ, ОСОБА_7 на власному автомобілі марки «Шевроле Епіка» державний реєстраційний номер НОМЕР_2, за грошову винагороду в сумі 11000 гривень доставив ОСОБА_21, ОСОБА_22 та ОСОБА_23 до м. Вовчанська, Харківської області.

В цей же день ОСОБА_7 з метою організації незаконного переправлення ОСОБА_22, ОСОБА_21 та ОСОБА_23 через державний кордон України на територію РФ зателефонував ОСОБА_1 та повідомив, що є три громадянина України, яких необхідно за грошову винагороду переправити через державний кордон України на територію РФ.

По прибутті до м. Вовчанська, Харківської області ОСОБА_7 знаходячись біля автомобільної мийки о 14.45 хвилин 21.11.2013 зустрівся з ОСОБА_1

Під час зустрічі ОСОБА_1 наказав ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 пересісти до його автомобілю марки «Мітсубісі Лансер», державний реєстраційний номер НОМЕР_3. При цьому, ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_1 що частину грошових коштів за переправлення ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 через державний кордон України на територію РФ він передасть після їх фактичного переправлення через державний кордон України та РФ.

У подальшому на виконання спільного плану, ОСОБА_1 з метою безперешкодного слідування ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 через державний кордон України на територію РФ, розуміючи протиправність своїх дій, зателефонував своєму знайомому дільничному інспектору прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе» ОСОБА_2 з проханням сприяти за грошову винагороду в переправленні ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 через державний кордон України на територію РФ, тобто у разі появи в місцевому пункті пропуску співробітників прикордонної служби України чи РФ, негайно про це повідомити ОСОБА_24, який буде супроводжувати ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 через державний кордон України на територію РФ, на що ОСОБА_2 відповів згодою.

При цьому, ОСОБА_1 з метою обговорення плану злочинних дій за участі ОСОБА_25, 21.11.2013 біля будинку розташованого за адресою: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Короленко, 54, зустрівся з ОСОБА_2 де вони обговорили спільний план дій, направлених на організацію незаконного переправлення ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 через державний кордон України та в ході бесіди ОСОБА_1 зазначив, що роль ОСОБА_2 полягає у повідомленні в момент переправлення осіб через державний кордон про можливу появу в зазначеній ділянці кордону співробітників прикордонної служби України чи РФ. При цьому ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2 що після виконання вказаної домовленості ОСОБА_2 отримає грошову винагороду в розмірі 1000 грн.

Під час зазначеної бесіди ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2, що на його мобільний телефон зателефонує їх спільний знайомий громадянин України ОСОБА_24 та поцікавиться можливістю здійснення переправлення осіб через державний кордон, на що ОСОБА_2 повинен був дати відповідь виходячи із тієї обстановки, яка буде складатись в зазначеній ділянці кордону.

Далі, ОСОБА_1 з метою доставки ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 до місцевого пункту пропуску через державний кордон України та РФ і безпосереднього їх переправлення до РФ, зателефонував своєму знайомому ОСОБА_24, який займається перевезенням пасажирів на власному автомобілі, і домовився зустрітись з ним у м. Вовчанську, в районі вищевказаного будинку по вулиці Короленко. Приблизно о 15.15 хвилин цього ж дня в ході вказаної зустрічі ОСОБА_1 пообіцяв заплатити ОСОБА_24 500 гривень за доставку ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 до МПП «Бударки». На вказану пропозицію ОСОБА_24 відповів згодою.

Після чого, ОСОБА_1 знаходячись на виїзді з м. Вовчанська, Харківської області пересадив ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 зі свого автомобілю до автомобілю ОСОБА_24 марки «Лада Каліна», тимчасовий реєстраційний номер НОМЕР_13.

Крім цього, ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_24, що під час його слідування до державного кордону України та РФ, йому необхідно зателефонувати ОСОБА_2, який виходячи з тієї обстановки, яка буде складуватись на державному кордоні, а саме наявність чи відсутність співробітників прикордонної служби України та РФ, повідомить ОСОБА_24 про можливість чи неможливість переправлення ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 через державний кордон України.

З метою зустрічі ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 на території РФ, ОСОБА_1 на своєму автомобілі марки «Мітсубісі Лансер», державний реєстраційний номер НОМЕР_3, разом з ОСОБА_7, прослідували з території України через МПП «Плетенівка» на територію РФ у напрямку с. Тишанка РФ.

Приблизно о 17.00 хвилин 21.11.2013 ОСОБА_24 за вищевказаною домовленістю із ОСОБА_1 на своєму автомобілі доставив ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 до місцевого пункту пропуску «Бударки», та провів ОСОБА_21, ОСОБА_23 та ОСОБА_22 територією пункту пропуску у напрямку РФ.

Однак, 21.11.2013 близько 17 години при спробі незаконного перетину державного кордону України на напрямку с. Землянки (Україна) - с. Тишанка (РФ) на відстані приблизно 2 метрів від лінії державного кордону, біля інформаційно-попереджувального знаку № 479, вказані особи були затримані співробітниками ГВ БКОЗ Управління СБ України в Харківській області.

Окрім цього, ОСОБА_2 проходив військову службу в Державній прикордонній службі України з 31.01.2008 року.

З 27.04.2012 року згідно наказу начальника Харківського прикордонного загону Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України № 139-ос від 27.04.2012 року призначений на посаду дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії відділу прикордонної служби «Жовтневе» (далі - ВПС «Жовтневе»), Харківського прикордонного загону.

В своїй діяльності ОСОБА_2, як військовослужбовець, керувався положеннями статуту внутрішньої служби Збройних сил України, «Інструкцією з організації службової діяльності дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України» від 05.10.2007 року № 790, ЗУ «Про державний кордон України», ЗУ «Про Державну прикордонну службу України», «Інструкцією з організації оперативно-службової діяльності відділу прикордонної служби ДПСУ» затвердженої наказом Адміністрації Держприкордонслужби України від 26.12.2009 року № 1040, Кодексом поведінки працівників до функціональних обов'язків яких належить здійснення управління кордонами, затвердженого спільним наказом МВС, МЗС, МФУ, АДПСУ, ГУДСУ від 05.07.2011 року № 330/151/809/434/146.

З огляду на означене до функціональних обов'язків дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе» ОСОБА_2 входило попередження, виявлення та протидія незаконній діяльності на ділянці кордону України в зоні дії ВПС «Жовтневе», у тому числі виявлення осіб, які незаконно намагаються перетнути державний кордон України.

Однак, ОСОБА_2, знаходячись на службі в Державній прикордонній службі України, займаючи посаду дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», будучи службовою особою, виконуючи свої функціональні обов'язки з охорони державного кордону, 21.11.2013 року здійснюючи моніторинг лінії державного кордону України в межах інформаційно-попереджувальних знаків №№ 460-502, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, всупереч інтересам служби та на шкоду національній безпеці України, вступив у попередньою злочинну змову з громадянином України ОСОБА_1, та сприяв останньому у переправленні трьох громадян України через державний кордон України у напрямку Російської Федерації.

Так, 21.11.2013 ОСОБА_2 на його особистий мобільний телефон НОМЕР_14, зателефонував раніше знайомий йому громадянин ОСОБА_1 та запропонував за грошову винагороду посприяти у переправленні трьох громадян України ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 через державний кордон України на територію Російської Федерації (далі - РФ). Переправлення осіб було заплановано на ділянці кордону мППр «Бударки», на що ОСОБА_2 розуміючи протиправність своїх дій, дав свою згоду, так як відповідно до Плану охорони державного кордону зі зміною прикордонних нарядів відділу прикордонної служби «Жовтневе», 21.11.2013 ніс службу по охороні державного кордону у прикордонному наряді «Прикордонний патруль ДІПС».

При цьому, ОСОБА_1 з метою обговорення плану злочинних дій за участі ОСОБА_25, 21.11.2013 біля будинку розташованого за адресою: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Короленко, 54, зустрівся з ОСОБА_2 де вони обговорили спільний план дій, направлених на організацію незаконного переправлення ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 через державний кордон України та в ході бесіди ОСОБА_1 зазначив, що роль ОСОБА_2 полягає у повідомленні в момент переправлення осіб через державний кордон про можливу появу в зазначеній ділянці кордону співробітників прикордонної служби України чи РФ. При цьому ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2 що після виконання вказаної домовленості ОСОБА_2 отримає грошову винагороду в розмірі 1000 грн.

Під час зазначеної бесіди ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2, що на його мобільний телефон зателефонує їх спільний знайомий громадянин України ОСОБА_24 та поцікавиться можливістю здійснення переправлення осіб через державний кордон, на що ОСОБА_2 повинен був дати відповідь виходячи із тієї обстановки, яка буде складатись в зазначеній ділянці кордону.

Після чого ОСОБА_1 надав номер мобільного телефону ОСОБА_2, ОСОБА_24 та повідомив його, що при переправленні осіб через державний кордон необхідно зателефонувати ОСОБА_2 та поцікавитись можливістю переправлення осіб в зазначеній ділянці кордону.

На виконання злочинної домовленості з ОСОБА_1, 21.11.2013 близько 16 години, на мобільний телефон ОСОБА_2 зателефонував ОСОБА_24 та поцікавився можливістю переведення осіб через державний кордон України на територію РФ, на що ОСОБА_2, займаючи посаду дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», являючись службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом використання своїх службових повноважень, в супереч інтересам служби, розуміючи протиправність своїх дій, з метою отримання грошової винагороди, в порушення посадової інструкції дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», затвердженої начальником ВПС «Жовтневе» від 02.02.2013 року та відповідних нормативно-правових актів, повідомив ОСОБА_24, що перешкод для слідування осіб через державний кордон у напрямку РФ не має, і що особи можуть безперешкодно перетнути державний кордон України з РФ.

Однак, 21.11.2013 близько 17.00 хвилин при спробі незаконного перетину державного кордону України на напрямку с. Землянки (Україна) - с. Тишанка (РФ) приблизно в 2 метрах від лінії кордону, біля інформаційно-попереджувального знаку № 479, ОСОБА_24 разом з ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 були затримані співробітниками ГВ БКОЗ Управління СБ України в Харківській області.

Таким чином, ОСОБА_2 являючись службовою особою - працівником правоохоронного органу спеціального призначення, діючи умисно, зловживаючи службовим становищем з корисливих мотивів, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, всупереч інтересам служби, та на шкоду національній безпеці України, що спричинило тяжкі наслідки, порушив вимоги:

посадової інструкції інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», затвердженої начальником ВПС «Жовтневе» Харківського прикордонного загону, згідно якої до обов'язків ОСОБА_2 входило здійснення прикордонного контролю осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, що переміщуються через державний кордон, затримання порушників законодавства про державний кордон, встановлення серед мешканців ділянки відповідальності, осіб, які беруть участь у незаконному переправленні через державний кордон осіб, транспортних засобів, іншого майна (сприяють такій діяльності);

- ст. 4 Закону України "Про Дисциплінарний статут Збройних сил України" щодо зобов'язання кожного військовослужбовця додержуватися Конституції та Законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги статутів, накази командирів, поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків;

ст. 2 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо охорони державного кордону України, здійснення в установленому порядку прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, а також виявлення і припинення випадків незаконного їх переміщення, участі у боротьбі з організованою злочинністю в межах контрольованих прикордонних районів;

ст. 12 Закону України "Про державний кордон України" щодо здійснення пропуску осіб, які перетинають державний кордон України, за дійсними документами на право в'їзду в Україну та виїзду з України;

- ст. 3 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо законності як основного принципу діяльності ДПС України;

- ст. 27 Закону України "Про державний кордон України" щодо забезпечення охорони державного кордону України ДПС України у відповідності до Законів України, відомчих нормативно-правових актів та інших;

військової присяги ОСОБА_2 від 11 липня 1999 року щодо суворого дотримання Конституції і Законів України.

З огляду на означене до функціональних обов'язків дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе» ОСОБА_2 входило попередження, виявлення та протидія незаконній діяльності на ділянці кордону України в зоні дії ВПС «Жовтневе», у тому числі виявлення осіб, які незаконно намагаються перетнути державний кордон України.

Зазначені дії ОСОБА_2 завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам у сфері охорони державного кордону України та спричинили тяжкі наслідки, оскільки порушили основні функції Державної прикордонної служби України на ділянці кордону України з Російською Федерацією, щодо хорони державного кордону, забезпечення режиму державного кордону України та прикордонного режиму, а також установлений порядок прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб, що потягло за собою тяжкі наслідки у вигляді підриву авторитету правоохоронного органу спеціального призначення.

Крім того, ОСОБА_2 знаходячись на службі в Державній прикордонній службі України, займаючи посаду дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», будучи службовою особою, виконуючи свої функціональні обов'язки з охорони державного кордону, 21.11.2013 року здійснюючи моніторинг лінії державного кордону України в межах інформаційно-попереджувальних знаків №№ 460-502, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, всупереч інтересам служби та на шкоду національній безпеці України, вступив у попередньою злочинну змову з громадянином України ОСОБА_1, та сприяв останньому у переправленні трьох громадян України через державний кордон України у напрямку Російської Федерації.

Так, 21.11.2013 року ОСОБА_2 на його особистий мобільний телефон зателефонував громадянин ОСОБА_1 та запропонував за грошову винагороду посприяти у переправленні трьох громадян України ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 через державний кордон України на територію РФ.

При цьому ОСОБА_1 повідомив, що переправлення осіб заплановано на ділянці кордону мППр «Бударки», на що ОСОБА_2 розуміючи протиправність своїх дій, дав свою згоду, так як відповідно до Плану охорони державного кордону зі зміною прикордонних нарядів відділу прикордонної служби «Жовтневе», 21.11.2013 року він ніс службу по охороні державного кордону у прикордонному наряді «Прикордонний патруль ДІПС».

При цьому, ОСОБА_1 з метою обговорення плану злочинних дій за участі ОСОБА_25, 21.11.2013 біля будинку розташованого за адресою: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Короленко, 56, зустрівся з ОСОБА_2 де вони обговорили спільний план дій, направлених на організацію незаконного переправлення ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 через державний кордон України та в ході бесіди ОСОБА_1 зазначив, що роль ОСОБА_2 полягає у повідомленні в момент переправлення осіб через державний кордон про можливу появу в зазначеній ділянці кордону співробітників прикордонної служби України чи РФ. При цьому ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2 що після виконання вказаної домовленості ОСОБА_2 отримає грошову винагороду в розмірі 1000 грн.

Крім того під час зазначеної бесіди ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2, що на його мобільний телефон зателефонує їх спільний знайомий громадянин України ОСОБА_24 та поцікавиться можливістю здійснення переправлення осіб через державний кордон, на що ОСОБА_2 повинен був дати відповідь виходячи із тієї обстановки, яка буде складатись в зазначеній ділянці кордону.

На виконання злочинної домовленості з ОСОБА_1, 21.11.2013 близько 16 години, на мобільний телефон ОСОБА_2 зателефонував ОСОБА_24 та поцікавився можливістю переведення осіб через державний кордон України на територію РФ, на що ОСОБА_2, займаючи посаду дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом використання своїх службових повноважень, в супереч інтересам служби, розуміючи протиправність своїх дій, з метою отримання грошової винагороди, в порушення посадової інструкції дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», затвердженої начальником ВПС «Жовтневе» від 02.02.2013 року та відповідних нормативно-правових актів, повідомив ОСОБА_24, що перешкод для слідування осіб через державний кордон у напрямку РФ не має, і що особи можуть безперешкодно перетнути державний кордон України з РФ.

Тим самим створив умови для унеможливлення виявлення та припинення злочинної діяльності вказаних осіб щодо організацій незаконного переправлення осіб через державний кордон України, а також своїми діями дискредитував державний правоохоронний орган спеціального призначення - Державна прикордонна служба України, працівником якого він являвся.

Однак, 21.11.2013 року близько 17 години 00 хвилин при спробі незаконного перетину державного кордону України на напрямку с. Землянки (Україна) - с. Тишанка (РФ) приблизно в 2 метрах від лінії кордону, біля інформаційно-попереджувального знаку № 479, ОСОБА_24 разом з ОСОБА_23, ОСОБА_21 та ОСОБА_22 були затримані співробітниками ГВ БКОЗ Управління СБ України.

Таким чином, ОСОБА_2 являючись службовою особою - працівником правоохоронного органу спеціального призначення, діючи умисно, зловживаючи службовим становищем з корисливих мотивів, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, всупереч інтересам служби та на шкоду національній безпеці України, що спричинило тяжкі наслідки, порушив вимоги:

посадової інструкції інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе», затвердженої начальником ВПС «Жовтневе» Харківського прикордонного загону, згідно якої до обов'язків ОСОБА_2 входило здійснення прикордонного контролю осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, що переміщуються через державний кордон, затримання порушників законодавства про державний кордон, встановлення серед мешканців ділянки відповідальності, осіб, які беруть участь у незаконному переправленні через державний кордон осіб, транспортних засобів, іншого майна (сприяють такій діяльності);

п. 5.2, 5.2.4 «Інструкції з організації службової діяльності дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України» затвердженої наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 05.10.07 р. № 790, щодо перевірки документів, що посвідчують особу у осіб, які перебувають в прикордонній смузі поблизу державного кордону, в тому числі в районі мпп «Бударки».

- ст. 4 Закону України "Про Дисциплінарний статут Збройних сил України" щодо зобов'язання кожного військовослужбовця додержуватися Конституції та Законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги статутів, накази командирів, поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків;

ст. 2 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо охорони державного кордону України, здійснення в установленому порядку прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, а також виявлення і припинення випадків незаконного їх переміщення, участі у боротьбі з організованою злочинністю в межах контрольованих прикордонних районів;

ст. 12 Закону України "Про державний кордон України" щодо здійснення пропуску осіб, які перетинають державний кордон України, за дійсними документами на право в'їзду в Україну та виїзду з України;

- ст. 3 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо законності як основного принципу діяльності ДПС України;

- ст. 27 Закону України "Про державний кордон України" щодо забезпечення охорони державного кордону України ДПС України у відповідності до Законів України, відомчих нормативно-правових актів та інших;

військової присяги ОСОБА_2 від 11 липня 1999 року щодо суворого дотримання Конституції і Законів України.

З огляду на означене до функціональних обов'язків дільничного інспектора прикордонної служби 2 категорії ВПС «Жовтневе» ОСОБА_2 входило попередження, виявлення та протидія незаконній діяльності на ділянці кордону України в зоні дії ВПС «Жовтневе», у тому числі виявлення осіб, які незаконно намагаються перетнути державний кордон України.

Зазначені дії ОСОБА_2 спричинили істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам у сфері охорони державного кордону України, оскільки порушили основні функції Державної прикордонної служби України на ділянці кордону України з Російською Федерацією, щодо хорони державного кордону, забезпечення режиму державного кордону України та прикордонного режиму, а також встановлений порядок прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_1 кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 3 ст. 332 КК України, тобто незаконне переправлення осіб через державний кордон України, щодо кількох осіб з корисливих мотивів організованою групою, повторно; дії ОСОБА_2 кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 3 ст. 332 КК України, тобто сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, щодо кількох осіб з корисливих мотивів, службовою особою з використанням службових повноважень, у складі організованої групи та кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 2 ст. 364 КК України, тобто зловживання службовою особою службовим становищем всупереч інтересам служби з метою одержання грошової винагороди, що спричинило тяжкі наслідки.

Під час судового засідання - 21 серпня 2014 року між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_1 укладена угода про визнання винуватості.

Згідно угоди про визнання винуватості обвинувачений ОСОБА_1 беззаперечно визнав себе винуватим, прокурор і обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 3 ст. 332 КК України та покарання, яке повинен понести ОСОБА_1 із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі строком на п'ять років, із застосуванням ст. 75 КК України звільнивши його від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк тривалістю три роки.

Також під час судового засідання - 21 серпня 2014 року між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_2 укладена угода про визнання винуватості.

Згідно угоди про визнання винуватості обвинувачений ОСОБА_2 беззаперечно визнав себе винуватим, прокурор і обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 3 ст. 332 КК України та покарання, яке повинен понести ОСОБА_2 із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі строком на п'ять років з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк три роки, за ч. 2 ст. 364 КК України та покарання, яке повинен понести ОСОБА_2 у виді позбавлення волі строком на чотири роки з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк два роки та зі штрафом у розмірі п'ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян. На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суровим призначити покарання за сукупністю злочинів у виді позбавлення волі строком на п'ять років з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк три роки, зі штрафом у розмірі п'ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, із застосуванням ст. 75 КК України звільнивши його від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк тривалістю три роки.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з положеннями ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 обґрунтовано обвинувачуються у вчиненні тяжких злочинів, свою вину обвинувачені визнали беззаперечно, сторони добровільно уклали угоди про визнання винуватості, зміст угоди відповідає вимогам ст. 472 КПК України.

Судом також встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Крім того, суд переконався, що обвинувачені цілком розуміють свої права, передбачені ч. 4 ст. 474 КПК України, також суд переконався, що сторонам зрозумілі наслідки укладання та затвердження угоди, визначені ст. 473 КПК України.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому статтями 468-475 цього Кодексу.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України, інтересам суспільства, а матеріали кримінального провадження свідчать про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Обвинувачені ОСОБА_1 та ОСОБА_2 погоджуються на призначення визначеного сторонами угоди покарання.

За таких обставин, суд вважає можливим затвердити угоди про визнання винуватості, укладену між обвинуваченими ОСОБА_1, ОСОБА_2 та прокурором, призначити обвинуваченим узгоджене сторонами покарання, оскільки в судовому засіданні не встановлено передбачених законом обставин, які б перешкоджали затвердженню судом даної угоди.

Питання про долю речових доказів, суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Відповідно до вимог ст. 182 ч.11 КПК України застава підлягає поверненню ОСОБА_1 після припинення дії цього запобіжного заходу (т. 1 а.с. 183-185).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд -

З А С У Д И В:

Угоду про визнання винуватості від 21 серпня 2014 року, укладену між обвинуваченим ОСОБА_1 та прокурором Гладкоскоком Сергієм Анатолійовичем по кримінальному провадженню № 22013220000000252 по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 364 КК України - затвердити.

ОСОБА _1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 21 серпня 2014 року покарання із застосуванням ст. 69 КК України - у виді позбавлення волі строком на п'ять років з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк три роки.

У відповідності до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк тривалістю три роки.

Угоду про визнання винуватості від 21 серпня 2014 року, укладену між обвинуваченим ОСОБА_2 та прокурором Гладкоскоком Сергієм Анатолійовичем по кримінальному провадженню № 22013220000000252 по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 364 КК України - затвердити.

ОСОБА _2 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 364 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 21 серпня 2014 року покарання:

- за ч. 3 ст. 332 КК України із застосуванням ст. 69 КК України - у виді позбавлення волі строком на п'ять років з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк три роки;

- за ч. 2 ст. 364 КК України у виді позбавлення волі строком на чотири роки з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк два роки зі штрафом у розмірі п'ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суровим призначити ОСОБА_2 покарання за сукупністю злочинів у виді позбавлення волі строком на п'ять років з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк три роки та зі штрафом у розмірі п'ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (8500 грн. 00 коп.).

У відповідності до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_2 від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк тривалістю три роки.

Речові докази по кримінальному провадженню - особову справу ОСОБА_7, оптичні диски в кількості 3 штук з інформацією про зв'язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг - залишити у матеріалах кримінального провадження.

Речові докази по кримінальному провадженню - грошові кошти у розмірі 6800 грн. 00 коп., вилучені 21 листопада 2013 року, які перебувають у фінансовому відділі Управління СБУ в Харківській області - передати в дохід держави.

Речові докази по кримінальному провадженню - блокнот синього кольору з написом виконаним білими печатними буквами «Персен», мобільний телефон серебристого кольору «Nokia - 6700», imei - НОМЕР_15, мобільний телефон серебристо-рожевого кольору «Nokia - 6700», imei - НОМЕР_16, сім-картку оператора «Life», червоного кольору НОМЕР_40, мобільний телефон чорного кольору «Nokia - 1280», imei - НОМЕР_17, сім-картку оператора «МТС», червоного кольору НОМЕР_41, сім-картку оператора «Київстар», синього кольору НОМЕР_42, вилучені 21 листопада 2013 року, які перебувають у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню - сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «МТС» та номером « НОМЕР_18», сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «МТС» та номером « НОМЕР_19», сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «МТС» та номером « НОМЕР_20», сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «МТС» та номером « НОМЕР_21», сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «МТС» та номером « НОМЕР_22», сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «Life :)» та номером « НОМЕР_23», сім-карту терміналу мобільного зв'язку червоного кольору з логотипом «Life :)» без номеру, які перебувають у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню - грошові кошти у розмірі 500 доларів США, вилучені 22 листопада 2013 року, які перебувають у фінансовому відділі Управління СБУ в Харківській області - передати в дохід держави.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - мобільний телефон сірого та чорного кольору марки «Samsung» серійний номер імеі НОМЕР_24 з встановленою сім-картою мобільного оператору «Utel» номер НОМЕР_25, який перебуває у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - пластиковий утримувач сім-карти встановленого зразка оператора мобільного зв'язку «Life» номер НОМЕР_26, який перебуває у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - автомобіль марки «Mitsubishi Lancer» 2007 року випуску, чорного кольору, двигун НОМЕР_27, кузов № НОМЕР_6, д.н.з. НОМЕР_3, який перебуває у ВЗГ Управління СБУ в Харківській області - повернути законному володільцю ОСОБА_1

Арешт , накладений на автомобіль марки «Mitsubishi Lancer» 2007 року випуску, чорного кольору, двигун НОМЕР_27, кузов № НОМЕР_6, д.н.з. НОМЕР_3; свідоцтво про реєстрацію т транспортного засобу серії НОМЕР_28, виданий ВРЕР № 1 ГУМВСУ в Харківській області, власнику автомобілю марки «Mitsubishi Lancer» д.н.з. НОМЕР_3 - ОСОБА_1, шляхом заборони використання та розпорядження вказаним транспортним засобом та свідоцтвом про його реєстрацію - скасувати.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - автомобіль марки «Шевроле-Епіка» 2007 року випуску, чорного кольору, двигун НОМЕР_29, кузов № НОМЕР_8, д.н.з. НОМЕР_2, який перебуває у ВЗГ Управління СБУ в Харківській області - повернути законному володільцю ОСОБА_26

Речові докази по кримінальному провадженню - мобільний телефон «Samsung С3050» серійний номер імеі НОМЕР_30 з встановленою сім-картою мобільного оператору «МТС»; мобільний телефон «Samsung Duos GT 85722» серійний номер імеі НОМЕР_31, НОМЕР_32 з встановленими сім-картами мобільних операторів «Київстар» та «Life», які перебувають у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - автомобіль марки «ВАЗ - 111930-110-20» сірого кольору VIN НОМЕР_43, тимчасовий реєстраційний номер НОМЕР_13, який перебуває у ВЗГ Управління СБУ в Харківській області - повернути законному володільцю ОСОБА_27

Речовий доказ по кримінальному провадженню - службове посвідчення НОМЕР_44 видане 03 липня 2013 року Харківським прикордонним загоном Державної Прикордонної Служби України на ім'я ОСОБА_2, дійсне до 31 грудня 2018 року, який перебуває у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - зберігати у матеріалах кримінального провадження.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - мобільний телефон «Nokia X2» серійний номер імеі НОМЕР_33, НОМЕР_34 з встановленими сім-картами мобільних операторів «Київстар» та «МТС», який перебуває у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речовий доказ по кримінальному провадженню - автомобіль марки «ВАЗ - 2018» сірого кольору, кузов НОМЕР_35, державний реєстраційний номер НОМЕР_9, який перебуває у ВЗГ Управління СБУ в Харківській області - повернути законному володільцю ОСОБА_28

Речові докази по кримінальному провадженню - беджи Державної прикордонної служби встановленого зразка, на ім'я ОСОБА_8, записну книжку, пластикові утримувачі сім-карт, лист паперу на якому нанесені прізвища, імміграційні карти, які перебувають у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню - мобільний телефон «Nokia» 6280 серійний номер імеі НОМЕР_36 з встановленою сім-картою мобільного оператору «Київстар»; мобільний телефон «Nokia» 1680 серійний номер імеі НОМЕР_37 з встановленою сім-картою мобільного оператору «МТС», які перебувають у камері речових доказів СВ Управління СБУ в Харківській області - знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню - імміграційні картки серії НОМЕР_38 з відтиском дата-штампу «Долбино 136 від 22.10.13»; серії НОМЕР_39 з відтиском дата-штампу « 325 Долбино від 29.10.13»; серії 1412 № 1681281 з відтиском дата-штампу « 331 Долбино від 16.11.13»; серії 1412 № 2388366 з відтиском дата-штампу « 410 Долбино від 21.11.13»; серії 1412 № 2388365 з відтиском дата-штампу « 410 Долбино від 21.11.13»; аркуш паперу з номером мобільного телефону « НОМЕР_10 ОСОБА_29» - залишити у матеріалах кримінального провадження.

Речові докази по кримінальному провадженню - грошові кошти у розмірі 400 доларів США, 1600 рублів Росії, вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_6; грошові кошти у розмірі 215 грн., 250 доларів США, вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1; грошові кошти у розмірі 1000 грн., вилучені під час обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_7; грошові кошти у розмірі 1800 грн., вилучені під час обшуку автомобіля марки «Шевроле Епіка»; грошові кошти у розмірі 100 доларів США, 200 грн., вилучені під час проведення огляду місця події на МПП «Бударки», які перебувають у фінансовому відділі Управління СБУ в Харківській області - передати в дохід держави.

До набрання вироком законної сили міру запобіжного заходу відносно ОСОБА_1 залишити без змін - у виді застави.

Після набрання вироком законної сили, відповідно до ст. 182 ч. 11 КПК України, заставу в розмірі 91760 (дев'яносто одна тисяча сімсот шістдесят) грн. 00 коп., внесену ОСОБА_1 (р/р НОМЕР_45 в ГУДКСУ у Харківській області, МФО 851011, код ЄДРПОУ НОМЕР_46, призначення платежу: застава згідно КПК по справі № 22013220000000252 від 04.10.2013 ОСОБА_1 (Київський районний суд м. Харкова) повернути ОСОБА_1

Вирок може бути оскаржено з підстав, зазначених в ч. 4 ст. 394 КПК України, до апеляційного суду Харківської області через Вовчанський районний суд Харківської області протягом тридцяти діб з дня його проголошення, а ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - з моменту вручення їм копії судового рішення.

Головуючий -

Джерело: ЄДРСР 40237882
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку