open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 620/475/13-ц

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.01.2014 року Зачепилівський районний суд Харківської області

в складі : головуючого - судді Яценка Є.І.,

при секретарі - Гагаріній С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ „Новий сад" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ „Новий сад" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Позивачем було надано висновок НДЕКЦ ГУ МВС України в Харківській області, винесений в рамках кримінального провадження порушеного СВ Зачепилівського РВ ГУМВС України в Харківській області та внесеного до ЄДРДР за № 12013220290000089, згідно якого вбачається, що підписи в договорах оренди земельних ділянок № 23 від 20.06.2008 року та в акті приймання-передачі належать не ОСОБА_1, а іншій особі.

Згідно ухвали Зачепилівського районного суду Харківської області від 06.09.2013 року по даній справі було призначено судово-почеркознавчу експертизу, яка не була проведена по причині несплати ТОВ «Новий Сад» половини вартості за проведення експертизи в сумі 2 281,60 грн.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні вказав, що наполягає на клопотанні про проведення судово-почеркознавчої експертизи і його довіритель ОСОБА_1 одноособово сплатить витрати за проведення експертизи в сумі, яку повинен був сплатити ТОВ «Новий Сад».

В судове засідання представник відповідача Мокроусов Ю.С. не з»явився. Суд, з урахуванням думок сторін, вважає за можливе розгляд справи без його участі, на підставі наявних доказів.

Відповідно до ч.1 ст. 143 ЦПК України для з"ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

В силу ч.2 ст. 150 ЦПК України якщо висновок експерта буде визнано необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експертиза, яка доручається іншому експертові (експертам).

Суд , вислухавши представника позивача, позивача, який надав свою згоду щодо сплати суми вартості експертизи, дослідивши матеріали справи, враховуючи те, що перевірка достовірності підпису договорів оренди землі позивачем можлива лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань в області почеркознавства, а висновок НДЕКЦ ГУ МВС України в Харківській області проводився не по даній цивільній справі, а в рамках кримінального провадження; з урахуванням думок сторін, вважає за необхідне проведення у справі повторної судово-почеркознавчої експертизи, зобов'язавши ОСОБА_1 надати зразки почерку і підпису.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, у відповідності до п.5 ч.1 ст. 202 ЦПК України, провадження по цивільній справі необхідно зупинити до закінчення проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 143,150,202 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ „Новий сад" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки повторну судово-почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. „Чи належить підпис в договорі оренди земельної ділянки № 23 від 20.06.2008 року та договорі оренди земельної ділянки № 23.1 від 20.06.2008 року гр.. ОСОБА_1?".

2. „Чи належить підпис в актах приймання-передачі до земельної ділянки відповідно до договорів оренди № 23 та № 23.1 від 20.06.2008 року гр.. ОСОБА_1?".

Проведення експертизи доручити експертам ХНДІСЕ ім. Засл. проф. Бокаріуса, попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 620/475/13-ц, та експериментальні зразки підпису виконані в судовому засіданні.

Зобов "язати ОСОБА_1 надати вільні зразки почерку і підпису.

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1, роз"яснивши останньому положення ст. 146 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі на час проведення експертизи - зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня проголошення ухвали.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

Джерело: ЄДРСР 37589978
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку