open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2013 року , о 10-55 годині,

Справа № 808/8309/13-а м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Матяш О.В.,

за участю секретаря Передерій А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя

справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Мелітополі та Мелітопольському районі Запорізької області

до приватного підприємства «Геос»

про стягнення недоїмки по сплаті відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду із вказаним позовом, зазначивши в заяві, що на обліку в УПФУ знаходиться ПП «Геос», яке зобов'язане відшкодовувати органам ПФУ фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 05.11.1991 (далі - Закон №1788-XII).

Згідно з розрахунками по відшкодуванню цих витрат, УПФУ в м. Мелітополі та Мелітопольському районі було нараховано відповідачу до сплати 1427,72 гривень за червень-вересень 2013 року. У зв'язку з тим, що нарахована сума сплачена не була, представник позивача просить задовольнити позов й стягнути з відповідача вказану заборгованість, розглянувши справу без їх участі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився з неповажної причини, про час, день та місце слухання справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно із ст.41 КАС України, «якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється».

У зв'язку із вищенаведеним фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши наявні у справі докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судом встановлено, що пенсіонеру ПП «Геос» ОСОБА_1 призначено та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах, відповідно до п. «а» ст. 13 Закону № 1788-XII. Згідно з розрахунком, заборгованість по відшкодуванню цих витрат за червень-вересень 2013 року становить 1427,72 гривень. Вищевказаний пенсіонер працював на ПП «Геос» та був зайнятий повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, а тому він має право на призначення пенсії на пільгових умовах.

У зв'язку з цим відповідач за рахунок власних коштів повинен покривати фактичні витрати на виплату і доставку пільгової пенсії свойому працівнику.

Як визначено в п. «а» ст.13 Закону №1788-XII, «на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам».

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-VI від 09.07.2003 (далі - Закон № 1058-VI), «пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди».

Відповідно до пп. 6.1 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663, «відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах:

для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 20 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році; 30 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році; 40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році; 50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році; 60 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році; 70 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році; 80 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році; 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році; 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року».

Згідно з пп.пп. 6.4, 6.8 зазначеного пункту, «розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах».

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, позивачем направлено відповідачу копії виплатних відомостей по пенсіонеру, зазначеному у позові.

Отже, якщо вищевказаному пенсіонеру призначено пенсію за п. «а» ст.13 Закону №1788-XII, то фактичні витрати на виплату і доставку пенсії за віком на пільгових умовах покриваються підприємством, робота на якому дає право на пільгову пенсію, - ПП «Геос».

Оскільки відповідачем до цього часу заявлену суму заборгованості по відшкодуванню вказаних витрат не сплачено, позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 158,160-163,167 КАС України, ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст.ст. 1, 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства «Геос» (вул. Бейбулатова, буд. 11, м. Мелітополь Запорізької області, 72319, ЄДРПОУ 19272014) на користь УПФУ в м. Мелітополі та Мелітопольському районі Запорізької області витрати на виплату та доставку пільгової пенсіі пенсіонеру ОСОБА_1 за червень-вересень 2013 року в розмірі 1427 (однієї тисячі чотирьохста двадцяти семи) гривень 72 копійок на р/р 25606301301075 в філії Запорізьке ПУ АТ «Ощадбанк» м. Запоріжжя, МФО 313957, ЄДРПОУ 37927773.

Постанова може бути оскаржена у Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд через Запорізький окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня отримання постанови шляхом подання апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, що її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Копію постанови направити сторонам.

Суддя О.В. Матяш

Джерело: ЄДРСР 35660755
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку