open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2181/13

провадження № 2/753/2853/13

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" жовтня 2013 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

головуючого -судді Трусової Т.О.,

при секретарі Мінасян С.Г.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Комунального підприємства «Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району м. Києва», Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про захист прав споживача житлово-комунальних послуг шляхом визнання дій незаконними, скасування боргу та стягнення безпідставно набутих коштів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 з посиланням на норми Закону України «Про захист прав споживачів» звернувся до суду з позовом до Комунального підприємства «Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району м. Києва» (далі - КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва») та Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про визнання незаконними дій щодо нарахування сум за оплату послуг з централізованого опалення та відмови у прийнятті заяви про надання дозволу на відключення квартири АДРЕСА_1 від мережі централізованого опалення та гарячого водопостачання, визнання незаконним та скасування боргу за послуги централізованого опалення, стягнення безпідставно набутих коштів в сумі 2092,64 грн., трьох процентів річних, втрат від інфляції та пені, зобов'язання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж централізованого опалення, Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації вирішити питання надання дозволу на відключення квартири позивача від мережі централізованого опалення та зобов'язання КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» технічно відключити квартиру позивача від мережі централізованого опалення шляхом перекриття вентилів.

З урахуванням змін, внесених в судовому засіданні, представник позивача підтримав вимоги про визнання незаконними дій щодо нарахування до оплати сум за послуги з централізованого опалення, визнання незаконним та скасування боргу за послуги з централізованого опалення, нарахованого за період з 1 червня 2010 р., та стягнення безпідставно набутих коштів в сумі 2092,64 грн.

Позов обґрунтований наступним. ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1. Договір про надання послуг з централізованого опалення з вини КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» не укладався. Позивач не має наміру отримувати послуги централізованого опалення і у червні 2009 р. за його зверненням ЖЕД-202 перекрила мережу централізованого опалення до його квартири для заміни водяних батарей опалення. Технологічно вказане перекриття не порушувало права та інтереси інших мешканців будинку, оскільки в будинку передбачено можливість індивідуального (поквартирного) підключення до мереж централізованого опалення. В батареї централізованого опалення у квартирі позивача були зняті, а на трубах встановлені заглушки. 20 червня 2009 р. позивач звернувся до КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» з вимогою відключити його квартиру від мереж централізованого опалення, проте 23 вересня 2009 р. він отримав відмову. 27 червня 2009 р. з такою ж вимогою позивач звернувся до Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації, але 10 липня 2009 р. знову отримав відмову. 3 листопада 2012 р. позивач в черговий раз звернувся до відповідачів з вимогою скласти акт про відсутність батарей у його квартирі і опломбування лічильників гарячого та холодного водопостачання. 6 листопада 2012 р. КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» склало акт, яким зафіксувало факт відсутності в квартирі позивача батарей, наявність заглушок на трубах мереж централізованого опалення та встановлених стаціонарних приладів електрообігріву. Водночас КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» з 1 липня 2007 р. незаконно, без достатньої правової підстави, нараховував позивачу суми до оплати за послуги з централізованого опалення. За період з 1 липня 2007 р. по 31 травня 2009 р. КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» без достатньої правої підстави набуло за рахунок позивача грошові кошти в сумі 2092,64 грн., а починаючи з 1 червня 2009 р. нараховує борг за послуги, яких фактично позивач не одержує.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 позовні вимоги підтримала пославшись на викладені у позовній заяві обставини. Пояснила, що сплачені позивачем за період з 1 липня 2007 р. по 31 травня 2009 р. кошти за послуги з централізованого опалення КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» набуло безпідставно, оскільки договір про надання житлово-комунальних послуг не укладався, і позивач вказані послуги не споживав, та як в цей період у квартирі не проживав, а заселився у квартиру лише у грудні 2011 р. В 2009 р. під час проведення ремонту у квартирі позивача працівниками ЖЕД-202 були зрізані батареї централізованого опалення і на трубах встановлені заглушки, проте відповідний акт не складався. З того часу квартира позивача обігрівається стаціонарними приладами електрообігріву, а отже жодних підстав нараховувати кошти за централізоване опалення немає.

Представник КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» Савченко Г.М. позов не визнала пославшись на те, що за змістом Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг, так як закон передбачає оформлення письмової угоди шляхом направлення квитанцій та інших розрахункових документів. Рахунки на оплату щомісячно виставляються ЖЕД-202 позивачу як споживачу житлово-комунальних послуг, і їх позивач періодично оплачував, погоджуючись таким чином з існуванням цивільно-правових відносин. Оскільки КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» як балансоутримувач будинку, в якому розташована квартира позивача, правомірно нараховувало вартість житлово-комунальних послуг за затвердженими в установленому законом порядку тарифами, а позивач їх споживав, підстави для скасування боргу відсутні.

Представник Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації позов не визнав пославшись на те, що позивач самовільно, без дотримання встановленого порядку, відключив квартиру від мережі централізованого опалення.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши заперечення відповідачів та письмові докази, суд вважає встановленими наступні обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1, що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 28 квітня 2007 р., виданим на підставі розпорядження Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації № 46754 від 28 квітня 2007 р. (а.с. 10).

Балансоутримувачем будинку АДРЕСА_1 є КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва».

Ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" дає визначення житлово-комунальних послуг як результату господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та визначення комунальних послуг як результату господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо-та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Діючи відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» на підставі укладених з виробниками та виконавцями житлово-комунальних послуг договорів виступив замовником житлово-комунальних послуг для будинку АДРЕСА_1.

Позивач користується жилим приміщенням квартири АДРЕСА_1 та за змістом Закону України "Про житлово-комунальні послуги" є споживачем житлово-комунальних послуг.

Доводи позивача про те, що до грудня 2011 р. він житлово-комунальні послуги не споживав, так як фактично у належній йому квартирі не проживав, суд вважає безпідставними, оскільки відповідно до положень ст.ст. 319, 322 ЦК України власність зобов'язує, і власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживачі житлово-комунальних послуг зобов'язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно п. 30 діючих Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, споживач (фізична та юридична особа, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення - п. 1 Правил) зобов'язаний оплачувати послуги в установлені договором строки.

Умови вказаного договору узгоджуються з положеннями ст. 68 Житлового кодексу України та ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", відповідно до яких споживач житлово-комунальних послуг зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Позивач посилається на те, що до 2012 р. договори про надання житлово-комунальних послуг з ним взагалі не укладалися, а договір про надання послуг з централізованого опалення з ним не укладений до цього часу.

Разом з тим судом встановлено, що з 2007 р. по травень 2009 р. включно ОСОБА_2 оплачував вартість послуг з централізованого опалення та утримання будинків та прибудинкових територій згідно наданих йому КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» рахунків, що підтверджується оплаченими рахунками (а.с. 11-15) і не заперечується позивачем.

Отже, враховуючи положення ст.ст. 641, 642 ЦК України, суд приходить до висновку, що КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва», надіславши відповідачу рахунок на оплату вартості житлово-комунальних послуг, зробило пропозицію укласти відповідний договір (оферту), а позивач, оплативши рахунок, вказану пропозицію прийняв, а отже договір є укладеним.

20 червня 2009 р. позивач звернувся до КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» з вимогою відключити його квартиру від мереж централізованого опалення.

23 вересня 2009 р. КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» відмовило у відключенні квартири позивача від мереж централізованого опалення з посиланням на заборону відключення від мереж централізованого опалення окремих квартир та приміщень у багатоквартирному будинку (а.с. 19).

27 червня 2009 р. позивач звернувся до Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації зі скаргою на дії КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» (а.с. 20), за результатами розгляду якої отримав роз'яснення щодо неправомірності його вимог.

Даючи оцінку діям відповідачів, суд виходить з того, що питання відключення від мереж централізованого опалення регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (далі - Правила), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, які з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків передбачають відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не окремих квартир багатоквартирного будинку з ініціативи їх власників або наймачів, а відключення цілих багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів.

Відповідно до п. 25 Правил відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється в порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 р. № 4, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 р. за № 1478/11758 (зі змінами), установлено, що таке відключення відбувається на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцем органом виконавчої влади.

Враховуючи мешканцями будинку АДРЕСА_1 рішення про відключення їх будинку від мереж централізованого опалення не приймалося, дії відповідачів щодо відмови у відключенні квартири позивача від мереж централізованого опалення є правомірними.

З огляду на зміст та об'єкт правовідносин, які виникли між ОСОБА_2 та КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва», суд приходить до висновку, що між вказаними сторонами виникли зобов'язання про надання послуг, які врегульовані нормами глави 63 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ст. 907 ЦК України договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

Позивач у червні 2009 р. звернувся до КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» із заявою про відключення квартири від мереж централізованого опалення. Вказана заява розцінюється судом як пропозиція замовника розірвати договір. Виконавець послуг вказану пропозицію не прийняв, а отже немає підстав вважати договір розірваним за взаємною згодою сторін.

Вимог про розірвання договору позивач не заявив, а отже договір про надання житлово-комунальних послуг, укладений між КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» та ОСОБА_2, є чинним.

За таких обставин немає підстав вважати незаконними дії КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» щодо нарахування позивачу до оплати сум за послуги централізованого опалення.

Оскільки правовою підставою одержання КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» від позивача оплати послуг з централізованого опалення за період з січня 2007 р. по травень 2009 р. був укладений між сторонами договір, який є чинним, встановлені ст. 1212 ЦК України умови для зобов'язання повернути вказані грошові кошти відсутні.

Вирішуючи вимогу про визнання незаконним та скасування боргу за послуги з централізованого опалення, суд виходить з положень ч. 1 ст. 903 ЦК України, відповідно до яких замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу.

Як встановлено судом, 6 листопада 2012 р. комісія працівників КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» обстежила квартиру позивача і встановила, що у квартирі відсутні передбачені проектом будинку опалювальні прилади, на трубах центрального опалення встановлені заглушки, а квартира обігрівається електроприладами, про що було складено акт (а.с. 24).

Враховуючи наведене, суд вважає доведеним, що з 6 листопада 2012 р. позивачу не надаються послуги з централізованого опалення, а отже з вказаного періоду підстави для нарахування відповідачем позивачу плати за централізоване опалення його квартири відсутні, а отже в цій частині вимоги позивача обґрунтовані.

Проте враховуючи, що відповідно до п. 28 Правил споживач житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку, окрім внесення плати за опалення власного житла, зобов'язаний також оплачувати опалення місць загального користування будинку, способом захисту порушених прав позивача суд обирає не скасування боргу, а зобов'язання КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» здійснити перерахунок належних до оплати сум за послуги з централізованого опалення.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України підлягає присудженню з КП «ДЗ з УЖГ Дарницького району м. Києва» в дохід держави судовий збір, від сплати якого позивач як споживач звільнений.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 27, 60, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 задовольнити частково.

Визнати безпідставним справляння Комунальним підприємством «Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району м. Києва» з ОСОБА_2 плати за послуги з централізованого опалення площі приміщень квартири АДРЕСА_1 починаючи з 7 листопада 2012 року.

Зобов'язати Комунальне підприємство «Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району м. Києва» здійснити перерахунок сум, належних до сплати ОСОБА_2 в якості оплати послуг з централізованого опалення приміщень квартири АДРЕСА_1 починаючи з 7 листопада 2012 року.

В решті позову відмовити.

Стягнути з Комунального підприємства «Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району м. Києва» в дохід держави судовий збір в розмірі 114,70 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня копії цього рішення.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 34144836
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку