open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2013 року

Справа №607/8745/13-ц

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

в складі: головуючого Грицака Р.М.

з участю секретаря Бурячинської Д.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права на проживання та користування житловим приміщенням, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 про визнання права на проживання та користування житловим приміщенням за адресою АДРЕСА_1, посилаючись на те, що 24 жовтня 2000 року його сім'ї видано ордер на житлову площу в гуртожитку за вказаною адресою та він з сім'ю - дружиною ОСОБА_2 та донькою ОСОБА_3 вселилися в кімнату НОМЕР_1 де він на дний час проживає. Однак, в даній квартирі він не був зареєстрований та відповідач не дає згоди на його реєстрацію, оскільки шлюб між ними розірвано, тому просить суд позов задовольнити.

Позивач ОСОБА_1 та його представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали з підстав викладених у позові та просять їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 - адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні позову не визнала та суду пояснила, що позивач ОСОБА_1 з 2001 по 2009 рік перебував за кордоном. У квартирі АДРЕСА_1 він проживає останні кілька місяців, шлюб між ним та відповідачем розірвано, тому вважає, що ОСОБА_1 не має права на користування даним житловим приміщенням та просить відмовити в задоволенні позову.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав:

24 жовтня 2000 року сім'ї ОСОБА_2 в складі трьох осіб, видано ордер № 130 на житлову площу в АДРЕСА_1.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 і є наймачем кімнати НОМЕР_1 згідно вказаного ордера № 130 ВАТ "Текстерно" від 24.10.2000 року, що підтверджується листом Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області від 11.01.2013 року.

Згідно довідки виданої ПП "Тернопількомсервіс" від 15.05.2013 року за адресою АДРЕСА_1 проживає без реєстрації ОСОБА_1

Рішенням Тернопільського міськрайоного суду від 08.05.2013 року відмовлено в задоволенні позову ОСОБА_1 до Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області, третьої особи ОСОБА_2 про зобов'язання провести реєстрацію місця проживання за адресою АДРЕСА_1 у зв'язку з відсутністю згоди ОСОБА_2 на його реєстрацію.

Судом встановлено, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано 01.11.2000 року.

Відповідно до ст. 47 Конституції України, кожен має право на житло.

На підставі ч. 1 ст. 310 Цивільного кодексу України, фізична особа має право на місце проживання.

Згідно ст. 61 Житлового кодексу України визначено, що користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

Статею 58 ЖК України передбачено правила видачі ордеру на жиле приміщення, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

Відповідно ст. 65 цього кодексу наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім'ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім'ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням.

Згідно ст. 64 ЖК України, члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім'ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов'язки, як наймач

та члени його сім'ї.

Ст. 9 Житлового кодексу України гарантує, що ніхто не може бути виселений із займаного жи лого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбаченому законом.

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка позивач ОСОБА_1 суду пояснив, що в 1999 році через повінь сталося затоплення житлового будинку по вул. Галицька, в якому він проживав разом з сім'єю. 24.10.2000 року ВАТ «Текстерно» надало їм гуртожиток по АДРЕСА_1 У 2000 році вони з ОСОБА_2 оформили фіктивне розлучення, щоб залишити собі квартиру по вул. Галицькій. З 2001 року він працював за кордоном та придбав квартиру, яка знаходиться по АДРЕСА_3 однак документи про право власності оформив на дочку ОСОБА_3 де вона і проживає. Він постійно проживає по АДРЕСА_1 іншого житла у нього не має однак відповідач не дає згоди на його реєстрацію в даному житлі чим порушує його права.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_3 суду пояснила, що її батьки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали в АДРЕСА_2. Після затоплення в 2000 році її мати одержала кімнату в гуртожитку по АДРЕСА_1. Батько ОСОБА_1 не був прописаний та не проживав у даному житловому приміщенні, однак робив там ремонт. Близько дев'яти років ОСОБА_1 працював за кордоном. ОСОБА_2 також їздила на роботу за кордон. На даний ОСОБА_1 змінив замок в квартирі по АДРЕСА_1 та там проживає. Вона проживала в даній квартирі до 2011 року.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснила, що після розірвання шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подружніх стосунків не підтримували. ОСОБА_1 у гуртожитку по АДРЕСА_1 не проживав, він працював за кордоном. Ремонт у квартирі АДРЕСА_1 робила ОСОБА_2

Свідки ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 в судовому засіданні посянили, що вони проживають у гуртожитку по АДРЕСА_1. ОСОБА_1 та його сім'я поселилися в кімнату НОМЕР_1 у 2000 році. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 їздили за кодон на роботу, робили ремонт в даній кімнаті гуртожитку, а також придбали квартиру для дочки. З 2010 року ОСОБА_9 постійно проживає в гуртожитку.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 був поселений за адресою: АДРЕСА_1 на підставі ордеру на житлову площу в гуртожитку від 24.10.2000 № 130, проживає там по даний час та іншого житла в нього немає, а відповідач чинить перешкоди у його реєстрації в даному житловому приміщенні.

Враховуючи вищевказане, суд приходить до висновку, що відповідачем порушено права позивача, а тому позов слід задовольнити та визнати за ОСОБА_1 право на проживання та користування кімнатою АДРЕСА_1

Керуючись ст. 10, 60, 213, 215, 294 ЩІК України, ст. 47 Конституції України, ст.ст. 64, 65 ЖК України, ст.ст. 16,29 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на проживання та користування кімнатою АДРЕСА_1

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скарги не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду, а особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення суду, до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Головуючий Р.М.Грицак

Джерело: ЄДРСР 33809961
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку