open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № дані оновлюються
emblem
Справа № дані оновлюються

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128


УХВАЛА


20.12.06 Справа№ 02-4/1-35



За позовом:Військового прокурора Західного регіону України, м.Львів в інтересах держави

позивач: 1.Міністерство оборони України,м.Київ

2.Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони України,м.Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Галичанка",м.Дрогобич

про:спонукання до виконання договірних зобов"язань та стягнення пені і штрафних санкцій


Суддя Зварич О.В.


Розглянувши матеріали за позовом військового прокурора Західного регіону України, м.Львів в інтересах держави позивач:1.Міністерство оборони України,м.Київ,2. Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони України,м.Львів, про спонукання до виконання договірних зобов"язань та стягнення пені і штрафних санкцій, суд


В С Т А Н О В И В :

Як вбачається із позовної заяви №3/2568 від 01.12.06р., військовий прокурор звертається до господарського суду Львівської області від імені Міністерства оборони України, м.Київ та Західного управління капітального будівництва Міністерства оборони України, м.Львів.

Відповідно до ст. 2 ГПК України господарський суд порушує справи за позовними заявами прокурорів та їх заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави.

Ч.3 ст.2 ГПК України передбачено, що у позовній заяві прокурор самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави та обгрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Згідно п.1 резолютивної частини рішення Конституційного Суду України у справі №1-1/99 від 08.04.1999р. про представництво прокуратурою України інтересів держави в господарському суді, положення абзацу четвертого частини першої статті 2 Господарського процесуального кодексу України в контексті пункту 2 статті 121 Конституції України треба розуміти так, що прокурори та їх заступники подають до господарського суду позови саме в інтересах держави, а не в інтересах підприємств, установ і організацій незалежно від їх підпорядкування і форм власності, а згідно з пунктом 2 цієї ж частини рішення Конституційного Суду, під поняттям “орган уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах”потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади і такий орган фактично є позивачем у справах порушених за позовом прокурора і на підставі ч.1 ст. 21 ГПК України є стороною в господарському процесі.

Як вбачається із п.5 доданого до позовних матеріалів Положення про Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони України, позивач 2 є самостійним господарюючим суб"єктом, може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав і нести обов"язки, бути позивачем і відповідачем у судах загальної юрисдикції України.

Міністерство оборони України та Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони України не відносяться до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Отже, прокурор не вправі звертатися із позовом до суду в їх інтересах. Тому позовну заяву слід повернути без розгляду на підставі ст.63 п.1 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.63 п.1 ; 86 ГПК України, суд:

У Х В А Л И В :


Повернути без розгляду позовну заяву разом із доданими документами.

Суддя Зварич О.В.

Джерело: ЄДРСР 335024
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку