open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
3/278-11/251A

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128


ПОСТАНОВА

30.11.06 Справа№ 3/278-11/251A


Розглянув у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Державного територіально-галузевого об»єднання «Львівська залізниця», м.Львів

до відповідача: Ковельської міської ради

Про визнання протиправною бездіяльність Ковельської міськради щодо неприйняття рішення про викуп (вилучення) земельних ділянок


В судовому засідання взяли участь Представники:

Від позивача: Пастух –юр. Довіреність № НЮ-1079 від 22.09.2006року

Від відповідача: Логвінов - предст. Довіреність № 3.14-379 від 16.06.2006року


Сторонам в порядку статті 125 КАС України роз’яснено права та обов’язки, передбачені ст.ст. 49, 51 КАС України, відповідно до ст.127 КАС України –право відводу судді статті 27 КАС України та право відводу секретаря судових засідань стаття 29 КАС України. Заяв та клопотань про відвід судді та секретаря судових засідань не заявлено.

Суть спору: розглядається справа за позовом Державного територіально-галузевого об»єднання «Львівська залізниця»/надалі –Позивач/ до Ковельської міської ради /надалі –Відповідач/ про визнання протиправною бездіяльності відповідача в частині відмови ДТГО «Львівська залізниця»у прийнятті рішення про викуп (вилучення) земельних ділянок, на території яких запроектовано будівництво лінії електропередач ЛЕП 110 для зовнішнього електропостачання тягової підстанції на станції Ковель та зобов»язання міської ради м.Ковеля винести рішення про викуп (вилучення) земельних ділнок, на території яких запроектовано трасу лінії електропередач живлення тягової підстанції на станції Ковель (ЛЕП-110кВ.) за рахунок залізниці.

Позивач своє звернення до суду аргументує тим, що 12.04.2001року Ковельська міська рада рішенням № 24/18 про попереднє погодження місць розташування об»єктів та надання дозволу на складання проекту відведення земельних ділянок в межах міста Ковеля надала дозвіл Львівській залізниці на складання проектів відведення земельних ділянок для надання їх в постійне користування з визначенням площ та місць розташування, проведення проектно-вишукувальних робіт на зазначених у рішенні земельних ділянках.

ДТГО «Львівська залізниця»виготовила проектну документацію і листом від 01.06.2006року № Н10/1965 звернулась до Ковельської Міської ради про винесення рішення про викуп (вилучення) земельних ділянок через територію яких запроектовано будівництво лінії електропередач ЛЕП 110кВ для зовнішнього електропостачання базової тягової підстанції на станції Ковель, яка забезпечує електроенергією контанкну мережу на залізничній дільниці Ковель-Ківерці за рахунок залізниці.

Листом від 05.07.06р. № 3.15-1313 голова Ковельської міськради відмовив позивачу у прийнятті рішення про викуп (вилучення) земельних ділянок і рекомендував провести розрахунки з власниками земельних ділянок (землекористувачами) по відшкодуванню матеріальних витрат, які будуть спричинені при будівництві лінії орієнтуючись на експертні оцінки.

Даний лист позивач оцінює як прояв бездіяльності відповідача в частині нереалізації ним своїх повноважень передбачених ст.ст. 146, 149 Земельного Кодексу України, згідно яких викуп (вилучення) земельних ділянок та відшкодування збитків можливе лише за умови винесення відповідного рішення Міською радою.

Суд вважає вимоги позивача безпідставними, а позовну вимоги такими що підлягають відмові з огляду на наступне:

Рішенням Ковельської міської ради № 8/1 від 24.01.2003року «Про розгляд матеріалів відведення земельної ділянки Львівській залізниці для будівництва повітряної ЛЕП-110кВ керівництву Львівської залізниці було рекомендовано провести розрахунки з власниками земельних ділянок (землекористувачами) через ділянки яких запроектовано проведення повітряної ЛЕП-110кВ,по відшкодуванню матеріальних витрат, які будуть спричинені при будівництві даної лінії, за погодженням із землевласниками (землекористувачами) орієнтуючись на експертні висновки і після повних розрахунків подати до міської ради проект відведення земельної ділянки для його подальшого розгляду та затвердження на черговій сесії міської ради. Дана вимога Львівською залізницею також не була виконанана в повній мірі, хоча часткову проплату землевласнеикам (землекористувачам) за збитки при проведенні траси ЛЕП-110кВ Львівською залізницею було проведено.

Таким чином відмова позивачу в прийнятті рішення по даному питанню є правомірною, оскільки позивачем не букло представлено необхідних документів на вимогу рішень Ковельської міської ради № 24/18 від 12.04.2001року та № 8/1 від 24.01.2003року.

Крім цього, оспорювані земельні ділянки знаходяться у приватній власності громадян і відповідно до чинного законодавства здійснюються за згодою їх власників. Вартість земельної ділянки встановлюється відповідно до грошової та експертної оцінки земель, яка проваодиться за методикою, затвердженою КМУ. На даний час згода власників землі відсутня.

З огляду на викладене, суд вважає що вина у неприйнятті рішення щодо викупу (вилучення) земельних ділянок на користь позивача відсутня, а тому вимоги позивача безпідставні.

Керуючись ст. 6 розділу 7 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -


П О С Т А Н О В И В:



В позові Державного територіально-галузевого об»єднання «Львівська залізниця» відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАСУ.


Суддя Сало І.А.


Джерело: ЄДРСР 334540
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку