open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
12/17пд

ГОСПОДАРСЬКИЙ
СУД
Луганської області

91016, м.Луганськ
пл.Героїв ВВВ 3а
тел.55-17-32


ХОЗЯЙСТВЕННЫЙ
СУД
Луганской области

91016, г.Луганск
пл.Героев ВОВ 3а
тел.55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


25.12.06 Справа № 12/17пд.


Суддя Палей О.С., розглянувши матеріали справи за позовом

Дочірнього підприємства "Збагачувальний комплекс" Товариства з обмеженою відповідальністю вуглепромислової фірми "Термоантрацит",

м. Свердловськ

до І-го відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "СІЕЛ ФОРС", м. Київ

до ІІ-го відповідача –Товариства з обмеженою відповідальністю вуглепромислової фірми "Термоантрацит", м. Свердловськ

про визнання договору недійсним

в присутності представників сторін:

від позивача - Теплинський В.В. директор, наказ № 84-06 від 06.04.06. (у судовому засіданні від 21.12.2006р.);

від І відповідача –Духовникова М.А., дов. № 1/14 від 14.12.06. (у судовому засіданні від 21.12.2006р.);

від ІІ відповідача –Єгоров С.А., дов. № 328 від 06.09.06. (у судовому засіданні від 21.12.2006р.).


Суть спору: заявлено вимогу про визнання недійсним договору купівлі-продажу товарів № 08/2-0Т від 21.08.2006р.

У судовому засіданні оголошено перерву з 21.12.2006р. по 25.12.2006р.

Представники сторін надали клопотання про розгляд справи 25.12.2006р. за їх відсутністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд

в с т а н о в и в :

21 серпня 2006 року між Дочірнім підприємством „Збагачувальний комплекс"
Товариства з обмеженою відповідальністю вуглепромислової фірми „Термоантрацит"
та Товариством з обмеженою відповідальністю „СІЕЛФОРС" був укладений договір купівлі –продажу товару №08/2-ОТ. Згідно договору продавець прийняв на себе зобов'язання передати у власність покупцю, а покупець зобов'язався прийняти та оплатити відходи видобутку та вуглезбагачення (недіючий конусний породний відвал колишньої шахтодільниці № 71) з об'ємом породи 667 450 м3 (1 400 000 тон).

З боку позивача договір був підписаний директором позивача Теплинським Віктором Володимировичем, з боку І відповідача - директором Карпинським Сергієм Анатолійовичем. Повноваження представника позивача Теплинського В.В. на укладення Договору підтверджені статутом позивача та Протоколом Зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю вуглепромислової фірми „Термоантрацит", яке є засновником позивача від 21.08.2006 року № 21/08.

В той же час повноваження представника І відповідача Карпинського С.В., який підписав договір з боку Товариства з обмеженою відповідальністю „СІЕЛ ФОРС" за ствердженням позивача, не були належним чином підтвердженні ані на момент укладання Договору, ані у наступний час на вимогу Позивача. У Договорі зазначено, що представник І відповідача діє на підставі статуту. Проте згідно підпункту „л" пункту 5.3 статуту І-го відповідача до компетенції Загальних зборів учасників ТОВ „СІЕЛ ФОРС" віднесено розпорядження майном товариства. У свою чергу, пунктом 5.12 статуту І відповідача директор ТОВ „СІЕЛ ФОРС" наділений повноваженнями здійснювати дії, необхідні для досягнення мети товариства за винятком тих, які відповідно до цього статуту відносяться до виключної компетенції Загальних зборів учасників товариства.

За ствердженням позивача оспорювану угоду було укладено представником І відповідача з перевищенням наданих йому повноважень, що, з огляду на приписи ст.ст. 203,207,215 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) може бути підставою для визнання правочину недійсним.

І відповідач –ТОВ "СІЕЛ ФОРС" проти позовних вимог заперечує, посилаючись на те, що повноваження щодо розпорядження майном І відповідача надані як загальним зборам його учасників, так і директору, оскільки вказане питання не відноситься до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства.

ІІ відповідач також заперечує проти позову з підстав, викладених у відзиві № 459 від 21.12.2006р., та додатково вказує на те, що позивач не надав доказів порушення відповідачем прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши у сукупності доводи сторін, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що позовні вимоги не обґрунтовані та не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

На виконання укладеного між позивачем та І відповідачем договору купівлі-продажу № 08/2 –ОТ від 21.08.2006 р. ТОВ "СІЕЛ ФОРС" придбав відходи видобутку та вуглезбагачення (недіючий конусний породний відвал колишньої шахтодільниці № 71) з об'ємом породи 667450 м3.

За змістом ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Статтею 334 ЦК України встановлено, що право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Підпункт 1.5 оспорюваного договору щодо набуття ТОВ "СІЕЛ ФОРС" права власності на товар з моменту підписання акту прийому-передачі товару, який був складений 23 серпня 2006 р., узгоджується із вищевказаними нормами ЦК України.

Доводи позивача щодо відсутності у Карпинського С.А. повноважень на укладення оспорюваної угоди спростовуються матеріалами справи та додатково наданими доказами.

Директор юридичної особи І відповідача Карпинський С.А. призначений на посаду згідно протоколу Установчих зборів ТОВ "СІЕЛ ФОРС" від 12.12.2002 р. та діяв у межах повноважень, наданих йому статутом та чинним законодавством.

За змістом п.5.12 Статуту ТОВ "СІЕЛ ФОРС" директор має право без довіреності діяти від імені товариства, укладати від його імені договори та інші правочини, а також здійснювати будь-які інші дії, необхідні для досягнення мети товариства за винятком тих, які відповідно до цього статуту відносяться до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства.

Аналіз положень статуту І відповідача (п.5.3 щодо компетенції загальних зборів учасників товариства та виключної компетенції загальних зборів) дозволяє дійти висновку, що повноваження щодо розпорядження майном надані як загальним зборам учасників товариства, так і його директору.

Відповідач надав також до матеріалів справи докази додаткового узгодження питання укладення оспорюваної угоди загальними зборами учасників, а саме: рішенням загальних зборів учасників від 16.08.2006р. (протокол № 6) було надано згоду на придбання на ТОВ "СІЕЛ ФОРС" у ДП "Збагачувальний комплекс" ТОВ вуглепромислової фірми "Термоантрацит" відходів видобутку та вуглезбагачення (недіючого конусного породного відвалу колишньої шахтодільниці № 71) з об'ємом породи 667450 м3 за ціною 4200000 грн. та уповноважено директора І відповідача Карпинського на укладення оспорюваного договору купівлі-продажу.

Враховуючи те, що ТОВ "СІЕЛ ФОРС" є добросовісним набувачем майна, придбаного за договором купівлі-продажу товару № 08/2-ОТ від 21.08.2006 р., а також недоведення позивачем будь-яких обставин, з якими закон пов'язує недійсність правочинів, суд у задоволенні позову відмовляє.

Відповідно до ст.49 ГПК України понесені позивачем судові витрати в сумі 203 грн. відносяться на позивача.

Керуючись ст.ст.49,82,84,85 ГПК України, суд


в и р і ш и в :


1. У задоволенні позову відмовити.


2. Судові витрати покласти на позивача.


Рішення набирає законної сили після закінчення 10-ти денного строку з дня його підписання.


Рішення, оформлене відповідно до ст.85 ГПК України, підписано 29.12.2006р.



Суддя О.С.Палей

Джерело: ЄДРСР 334290
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку