open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 194/1414/13-ц

Провадження № 2/194/625/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 вересня 2013 року м. Тернівка

Тернівський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Пономаренко І.П.

при секретарі Ощепковій І.С.

за участю: позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Тернівського міського суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що за рішенням Тернівського міського суду Дніпропетровської області від 15 червня 1999 року з нього стягуються аліменти у розмірі 1/4 частини всіх його доходів щомісячно на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Стверджує, що на даний час він працює в ПАТ «ДТЕК «Павлоградвугілля» ВСП ш.« Західно-Донбаська» і на даний час розмір аліментів, який він сплачує на утримання свого неповнолітнього сина, ставить його в скрутне матеріальне становище, окрім того на його утриманні знаходиться малолітні діти ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3, від другого шлюбу та дружина ОСОБА_6, яка на даний час не працює, так як перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років. У зв»язку з чим просить суд зменшити розмір стягуваних аліментів на користь відповідача з 1/4 до 1/6 частини його доходів.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав та пояснив, що вважає за необхідне зменшити розмір стягуваних аліментів на користь ОСОБА_2 на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 з 1/4 до 1/6 частини всіх доходів позивача щомісячно, так як вважає, що відповідачеві буде достатньо для забезпечення потреб неповнолітнього сина аліментів в розмірі 1/6 частки його доходів, що буде справедливим, так як інші його діти отримують менше коштів.

Відповідач в судовому засіданні заявлені позовні вимоги визнала частково та не заперечувала проти часткового задоволення позовних вимог до розміру 1/5 частини доходів позивача.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши в судовому засіданні наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.51 Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняється державою. Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.

У відповідності до ст.1 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий та неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту прав та інтересів фізичних осіб.

Відповідно до ст.ст.10, 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов»язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема, звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Згідно ст.58 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обгрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Ст.180 СК України також передбачено обов'язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ст.192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом зменшений або збільшений за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.

У відповідності зі ст.182 СК України про визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини.

Відповідно до ст.70 Закону України «Про виконавче провадження» загальний розмір відрахувань із заробітної плати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей не може перевищувати сімдесяти відсотків.

В судовому засіданні встановлено, що рішенням Тернівського міського суду Дніпропетровської області від 15 червня 1999 року з ОСОБА_1 стягуються аліменти у розмірі 1/4 частини всіх його доходів щомісячно на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Таким чином у відсотках утримання аліментів складає 1/4 або 25%, тобто, розмір аліментів, що стягується з відповідача не перевищує визначений ст.70 Закону України «Про виконавче провадження» розмір.

Але на даний час позивачем укладено інший шлюб, та на його утриманні перебувають двоє малолітніх дітей - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5, та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6, а також дружина ОСОБА_6, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідач на даний час працює, та її дохід складається з її заробітної плати та аліментів, які сплачує позивач на утримання сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Тому суд, керуючись вимогами ст.ст. 180, 182, 183, 185 СК України, враховує всі вказані обставини, які наявні як на боці відповідача, так і на боці позивача, та приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, та розмір аліментів, що стягуються на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, має бути зменшений з 1/4 до 1/5 частини всіх доходів відповідача щомісячно.

В іншій частині позовні вимоги задоволенню не підлягають, так як на думку суду зменшення розміру аліментів у більшому обсязі буде порушувати права неповнололітньої дитини на матеріальне забезпечення.

Крім того, відповідно до ст.88 ЦПК України та Закону України «Про судовий збір», підлягають до стягнення з відповідача на користь позивача понесені судові витрати по справі в сумі 229 грн. 40 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 11, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів - задовольнити частково.

Зменшити розмір стягуваних аліментів з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, який народився в м. Тернівка Дніпропетровської області, (ІПН НОМЕР_1), який мешкає за адресою: АДРЕСА_1, що стягуються на підставі рішення Тернівського міського суду Дніпропетровської області від 15 червня 1999 року на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_8, на користь ОСОБА_2, (ІПН НОМЕР_2), з 1/4 частини всіх видів його доходів до 1/5 частини всіх видів його доходів щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму, передбаченого для дитини відповідного віку.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_2) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) понесені по справі судові витрати в сумі 229 (двісті двадцять дев»ять) грн. 40 коп.

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Дніпропетровської області через Тернівський міський суд на протязі десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддя: І.П. Пономаренко

Джерело: ЄДРСР 33327680
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку