open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 438/1085/13-ц

Провадження № 2/438/429/2013р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 серпня 2013 року Бориславський міський суд Львівської області

в складі: головуючого судді Пещука Р.Й.

при секретарі: Наминанік О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Бориславі цивільну справу за позовом комунального підприємства «Бориславтеплоенерго» до ОСОБА_1, третя особа Бориславська міська рада Львівської області про зобов'язання відновити технологічну систему централізованого опалення до проектного стану, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачем КП «Бориславтеплоенерго» подано до суду позовну заяву до відповідача ОСОБА_1, у якому просять зобов'язати ОСОБА_1 відновити за власні кошти технологічну систему централізованого опалення житлового приміщення в будинку АДРЕСА_1 до проектного стану.

В обґрунтування позовних вимог вказує на те, що відповідач проживає в багатоповерховому будинку АДРЕСА_1, який підключений до тепломереж центрального опалення КП «Бориславтеплоенерго». Між КП «Бориславтеплоенерго» та споживачем ОСОБА_1 31.05.2007 року укладено договір № 897 про надання послуг з централізованого опалення.

На звернення ОСОБА_1 про самовільне від'єднання від системи централізованого опалення будинку АДРЕСА_1, комісією, утвореною відділом житлово-комунального господарства та будівництва міської ради 13.06.2013 року проведено обстеження зазначеної вище квартири та складено акт.

Згідно акту про обстеження мережі централізованого опалення квартири АДРЕСА_1 встановлено, що власник даної квартири без рішення міжвідомчої комісії самовільно від'єднався від мережі системи централізованого опалення будинку та порушив санітарні норми проживання у квартирі. Дозволу міжвідомчої комісії на встановлення автономного опалення не отримав. Під час опалювального сезону можливе створення надзвичайної ситуації. В результаті виявленого порушення вищевказана комісія зобов'язала скласти протокол про адміністративне правопорушення та зазначене в акті правопорушення вирішити в судовому порядку.

КП «Бориславтеплоенерго» направляло на адресу ОСОБА_1 лист з повідомленням, в якому було запропоновано добровільно, в десятиденний термін відновити технологічну систему централізованого теплопостачання житлового приміщення АДРЕСА_1, в багатоповерховому житловому будинку, оскільки дане самовільне відключення є протизаконним. Та реагування зі сторони відповідача не було.

Таким чином, відповідач, який самовільно та незаконно від'єднав приміщення, що належить йому на праві власності, порушив низку нормативних і підзаконних нормативних актів, що діють в Україні, а також порушив матеріальні права КП «Бориславтеплоенерго».

Представник позивача КП «Бориславтеплоенерго» - Чабан М.С. у судове засідання не з'явилася, подавши суду заяву, у якій просить справу розглянути у її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

У судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з'явилася, подавши письмову заяву від 09.08.2013р., у якій просить справу розглянути у її відсутності, позовні вимоги КП «Бориславтеплоенерго» визнає у повному обсязі.

Представник третьої особи Бориславської міської ради Львівської області у судове засідання не з'явився. На адресу суду поступив лист .міського голови м.Борислава Фірмана В.С. №3-21/2192 від 08.08.2013р., з якого вбачається, що Бориславська міська рада просить справу розглядати у відсутності представника Бориславської міської ради, з приводу заявлених позовних вимог покладаються на думку суду.

Оглянувши матеріали справи, суд прийшов до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 проживає в багатоповерховому будинку АДРЕСА_1, який підключений до тепломереж центрального опалення КП «Бориславтеплоенерго».

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Однак також в названій статті Конституції України зазначено, що використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі. Статтею 13 Конституції України встановлено, що власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. Згідно ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Проте частиною 2 ст.383 ЦК України передбачено, що власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про теплопостачання» споживач теплової енергії має право на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій, якщо це можливо за існуючими технічними умовами.

Правовідносини із споживання житлово-комунальних послуг регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги», відповідно до ст. 4 якого законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується на Конституції України і складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цього Закону та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Пунктами 24-26 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 р.) передбачено, що споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про теплопостачання» схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

При цьому постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 р. внесені зміни до розділу названих Правил, де містилися вказані пункти, який мав назву «Відключення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води у квартирах багатоквартирних будинків з ініціативи споживача», слова «у квартирах багатоквартирних будинків з ініціативи споживача» замінено словами «багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів». І назва розділу, де знаходяться ці пункти, таким чином, викладена в наступній редакції: «відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів».

Згаданий вище Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (далі - Порядок) затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р. та зареєстрований Міністерством юстиції України 09.12.2005 р. (зі змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства № 169 від 06.11.2007 р., зареєстрованими в Міністерстві юстиції України). Відповідно до п. 2.1 вказаного порядку для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП. У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

Відповідно до акту обстеження мережі централізованого опалення квартири АДРЕСА_1 від 13.06.2013 року встановлено, що власник квартири № 4 без рішення міжвідомчої комісії самовільно від'єднався від мережі системи централізованого опалення будинку. Тобто, відповідач ОСОБА_1 самовільно, на порушення вимог закону відключила свою квартиру від системи централізованого опалення.

Натомість є договір №897 від 31.05.2007р., укладений між КП «Бориславтеплоенерго» та споживачем ОСОБА_1, про надання послуг з централізованого опалення. Згідно з умовами даного договору, надавач послуг зобов'язаний забезпечувати вчасне та відповідної якості надання послуг з централізованого опалення, проводити перевірку стану внутрішньо-будинкових систем опалення. При цьому відповідно до договору за надані послуги споживач сплачує вартість отриманих послуг з централізованого опалення і пеню за несвоєчасну сплату послуг з централізованого опалення.

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Відповідно до змісту ст.ст.11, 15 ЦК України цивільні права і обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства. Кожна особа має право на судовий захист. Захист цивільних прав - це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення. Під способами захисту суб'єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. В даному випадку порушені права виконавця послуг, а саме КП «Бориславтеплоенерго».

Суд прийшов до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси сторін чи інших осіб, тому суд приймає визнання відповідачем позовних вимог і приходить до висновку про задоволення позову, зокрема, слід зобов'язати відповідача ОСОБА_1 відновити систему опалення в квартирі АДРЕСА_1 в стан, який був на момент самовільного відключення (до проектного стану).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 13, 41 Конституції України, ст.ст. 16, 317, 383 ЦК України, ст. 24 Закону України «Про теплопостачання», ст. ст. 1, 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п.п. 24 - 26 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 р.), п.п. 2.1 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р. зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства № 169 від 06.11.2007 р., керуючись ст. ст. 10-11, 57-60, 88, 174, 212 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Зобов'язати ОСОБА_1 відновити за власні кошти технологічну систему централізованого опалення житлового приміщення в будинку АДРЕСА_1, до проектного стану.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь КП «Бориславтеплоенерго» 114,70 грн. оплаченого судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається апеляційному суду Львівської області через Бориславський міський суд Львівської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 33057449
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку