open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 0525/14685/2012

Провадження2-а/258/49/13

Провадження № 2-а/258/49/13

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2013 року Кіровський районний суд м. Донецька в складі:

головуючого - судді Іванова О.Г.,

при секретарі - Царенковій Ю. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Донецьку справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Донецького обласного військового комісаріату про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити певні дії , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Донецького обласного військового комісаріату про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити певні дії.

Свої вимоги обґрунтовує наступним.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу», та Наказом Міністерства Оборони України № 260 від 11.06.2008 року «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 14.06.2008 року за № 638/15329 встановлено підвищення посадового окладу за кваліфікацію за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань.

Крім того, встановлена щомісячна винагорода за виконання стрибків з парашутом з літаків.

Позивач є військовим льотчиком , має класну кваліфікацію «Льотчик 1 класу» з 06.11.1971 року, в пол. Дальшому « Льотчик-снайпер» з 11.12.1979 року, має рівень підготовленості льотчика - випробувача авіаційної техніки та має допуск по даному виду льотної роботи ( запис у Льотній Книжці , розділ VII), фактично виконував польоти на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань ( записи в розділ IV «Льотної книжки»).

Крім того, позивач за період військової служби виконав 6 стрибків з парашутом з літаків ( запис в розділі V «Льотної книжки»).

Посилаючись на ці обставини, позивач вважає , що він має право на :

- Щомісячне підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацією за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань як підготовлений до рівня кваліфікації льотчика - випробувача авіаційної техніки, та маючи класну кваліфікацію «Військовий льотчик 1 класу», починаючи з 01.02.2010 року.

- Щомісячну винагороду за 6 стрибків з парашутом з літаків в розмірі 5% від мінімального посадового окладу ( 750 гривень) командира взводу , починаючи з 01.08.2009 року.

За таких обставин позивач просить суд визнати його право на підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань з 01.02.2010 року, та право на винагороду за стрибки з парашутом літаків в розмірі 5% мінімального посадового окладу ( 750 гривень) командира взводу з 01.08.2009 року та зобов'язати відповідача повідомити Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області , відповідно до п. 24 Постанови УПФУ від 30.01.2007 року № 3-1 про підстави на перерахунок його пенсії, надавши довідку до ГУПФУ про грошове забезпечення з урахуванням : підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на випробування авіаційної техніки та винагороди за стрибки з парашутом з літаків.

Позивач в судове засідання з'явився, позовні вимоги підтримав, надав суду пояснення, аналогічні викладеним в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, надав суду пояснення, відповідно до яких Позивачу пенсія нараховується, а також робиться її перерахунок відповідно до ч.З ст.43 та ч.З ст.63 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб керівного і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» з відповідними змінами ( далі - Закон).

На підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу" виплата грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу здійснюється в порядку, затвердженому Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ , Міністерством транспорту та зв'язку, Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Службою безпеки, Адміністрацією Державної прикордонної служби, Управлінням Державної охорони, Службою зовнішньої розвідки, Державним департаментом з питань виконання покарань. Постанова Кабінету Міністрів України № 1294 не відображає конкретних розмірів надбавок. Дана функція покладена на Міністерство оборони України.

Пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військовослужбовцям служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед звільненням, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку завислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, встановлених законодавством відповідно до ст. 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб".

Згідно з роз'ясненням Департаменту фінансів Міністерства оборони України № 248/6/С/834-Д від 15.07.2008 року підвищення посадового окладу за кваліфікацію (у відповідних відсотках від посадового окладу) передбачено особам офіцерського складу, які займають посади детчіка-випробувача і штурмана- випробувача, виконують польоти за методикою льотних випробувань і мають відповідний клас випробувача (1-й, 2-й або 3-й). Право на це підвищення мають зазначені особи за умови, якщо вони на день звільнення займали посади льотчика або штурмана-випробувача і мали клас льотчика-випробувача або штурмана-випробувача (перший-20%, другий -15%, третій-7%).

За наявними даними, такі льотні випробування здійснювалися у військовій частині 15650 (8 Державний науково-дослідний інститут Збройних Сил колишнього СРСР), у військовій частині А-0156 (168 Державний авіаційний науково-дослідний центр Збройних Сил України) і військових представництвах Озброєння Міністерства оборони України та Збройних Сил СРСР.

Інші військовослужбовці (льотчики і штурмани), які звільнені з інших військових частин, організацій, установ (у тому числі і військових авіаційних ремонтних заводів) права на підвищення посадового окладу не мають.

За матеріалами особистого-пенсійної справи позивача і представленими документами, встановлено, що на день звільнення він не займав посаду льотчика-випробувача або штурмана-випробувача і не мав відповідний клас льотчика-випробувача або штурмана-випробувача, тому підстав для підвищення посадового окладу за кваліфікацію випробувача ще немає.

У послужному списку зазначено, що згідно з наказом Міністра Оборони СРСР від 11.12.1979 року № 00170 позивачу підтверджена кваліфікація "Військовий льотчик-снайпер" (аналогічна запис зроблена в льотній книжці позивача). У зв'язку з вище викладеним, до складу грошового забезпечення включена надбавка у розмірі 15% від посадового окладу за підтверджену кваліфікацію "Військовий льотчик-снайпер".

По суті вимоги про виплату винагороди за стрибки з парашутом роз'яснюється, що статтею 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" визначено вичерпний перелік додаткових видів грошового забезпечення, з яких обчислюється пенсія; а саме: надбавки , доплати, підвищення та премії в розмірах, встановлених законодавством, і в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Включення винагороди до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, чинним законодавством не передбачено.

Також, рішенням Донецької Апеляційного Адміністративного суду від 24.05.2012 року по справі № 2а-2823/10/0525 в частині включення до розрахунок грошового забезпечення винагороди за стрибки з парашутом, згідно наказу Міністра оборони України від 11.06.2008 року № 260, позивачу було відмовлено у задоволенні позовної вимоги, отже дана вимога позивача є незаконним.

Виходячи з вищевикладеного вважаємо, що права гр. ОСОБА_1 Донецьким ОВК не порушувалися.

Відповідно позов гр. ОСОБА_1 безпідставний і не відповідає чинному законодавству України.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, встановив, позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач є військовим пенсіонером Міністерства Оборони України, полковник у відставці, звільнений з військової служби в 1981 році з льотної посади командира Морського Ракетного Авіаційного Полку Авіації ТОФ, в якій перебував з 1975 по 1981 рік, отримує пенсію за вислугу років, перебуває на пенсійному обліку в Головному Управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області. Позивач має кваліфікацію військового льотчика 1 класу з 06.11.1971 року та х 11.12.1979 року - військовий льотчик-снайпер, підготовлений до багатьох видів льотної бойової підготовки, в тому числі за кваліфікацією до рівня льотчика - випробувача та фактично виконував польоти на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань в авіаційному полку , виконав 6 стрибків з парашутом з літаків. Має допуск на виконання польотів на випробування авіаційної техніки.

Все це підтверджується записами в особовій справі та у льотній книжці ОСОБА_1

Пенсія позивачу перераховується відповідно до ст.. 63ч2, 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»( в редакції від 04.02.1994 року), де основною підставою на перерахунок пенсії є підвищення грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців.

Тому посилання відповідача на нову редакцію ст.. 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 16.12.2004 року є неправомірним, оскільки ст.. 58 Конституції України заборонено зворотну дію законом за часом.

Отже, положення ст.. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в редакції від 16.12.2004 року на позивача не розповсюджується.

Посилання відповідача на Порядок перерахунку пенсій, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року № 45 також неправомірне, оскільки позивач звільнився з військової служби в 1981 року, та пенсія йому призначена до 13.02.2008 року, тому до даних правовідносин підлягає застосуванню Порядок, затверджений постановою УПФУ від 30.01.2007 року № 3-1.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1294 від 07.11.2007 року на Наказом Міністерства Оборони України № 260 від 11.06.2008 року було підвищено грошове забезпечення військовослужбовців у зв'язку з введенням нових посадових окладів та додаткових видів грошового забезпечення, тому пенсія позивачу була перерахована з 01.01.2008 року на підставі документів, які знаходяться в його особовій справі.

Але згодом позивач подав до Донецького ОВК додаткові документи ( копії витягів з льотної книжки, НПП-93 та інші), які надають право позивачу на підвищення його пенсії з урахуванням підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань , та винагороди за стрибки з парашутом, а Донецькому ОК повідомити ГУПФУ в Донецькій області про підстави на перерахунок пенсії позивачеві шляхом подання довідки до ГУПФУ про грошове забезпечення з урахуванням нових додаткових видів грошового забезпечення станом на 01.08.2009 року та на 01.02.2010 року. Однак Донецький ОВК своїх функцій не виконав.

Посилання відповідача на ст.. 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та на те, що винагорода не входить до складу грошового забезпечення військовослужбовців - безпідставне, оскільки винагорода є ж додатковим видом грошового забезпечення .

Позивач неодноразово усно та письмово звертався до Донецького ОВК із заявою про надання довідки до ГУПФУ в Донецькій області про його грошове забезпечення з урахуванням підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацією за використання польотів на випробування авіаційної техніки, та винагороди за стрибки з парашутом, але йому було відмовлено.

Останню офіційну відмову Донецького ОВК позивач отримав 19.11.2012 року, а також на особистому прийомі - 04.12.2012 року, тому 06.12.2012 року він звернувся до суду з адміністративним позовом.

Щомісячне підвищення посадового окладу за кваліфікацією за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу», та Наказом Міністерства Оборони України № 260 від 11.06.2008 року «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 14.06.2008 року за № 638/15329.

Листом Департаменту Фінансів Міністерства Оборони України від 28.09.2009 року № 248/6/С/894 зазначено:Належність до льотно-випробувального складу визначається особовою справо та льотною книжкою офіцера,в якій повинні бути зроблені такі записи: п. 2 про проходження військової служби у військових частинах,я ким доручалося проведення льотних випробувань авіаційної техніки.

Оскільки кваліфікація - це рівень підготовленості, ступінь придатності до будь-якого виду роботи, і позивач ОСОБА_1 підготовлений до рівня кваліфікації льотчика-випробувача, та фактично виконував польоти на випробування авіаційної техніки, і має кваліфікацію «Військовий льотчик й класу», тому він має право на щомісячне підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацією за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань з 01 лютого 2008 року.

Щомісячна грошова винагорода за виконання стрибків з парашутом з літаків встановлена Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу», та Наказом Міністерства Оборони України № 260 від 11.06.2008 року «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 14.06.2008 року за № 638/15329.

Позивач за період льотної роботи виконав 6 стрибків з парашутом з літаків, про що є запис у льотній книжці, тому він має право на щомісячну винагороду за 6 стрибків з парашутом з літаків в розмірі 5% мінімального посадового окладу (750 гривень) командира взводу з 01.08.2009 року.

Таким чином, суд приходить до висновку, що дії Донецького ОВК щодо відмови позивачу в повідомленні ГУПФУ про грошове забезпечення з урахуванням щомісячного підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань, та щомісячної винагороди за стрибки з парашутом з літаків у розмірі 5% мінімального посадового окладу командира взводу , є неправомірними, та вважає за необхідне зобов'язати Донецький ОВК надати відомості до ГУПФУ в Донецькій області про підстави перерахунку пенсії позивачу шляхом подання довідки про розмір його грошового забезпечення станом на 01.08.2009 року з урахуванням щомісячної винагороди за 6 стрибків з парашутом з літаків та станом на 01.02.2010 року з урахуванням щомісячного підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань.

На підставі викладеного, та керуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу», Наказом Міністерства Оборони України № 260 від 11.06.2008 року «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам», ст.ст. 2, 3, 7, 8, 9, 18, 99-102, 104-107 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Донецького обласного військового комісаріату про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати дії Донецького обласного військового комісаріату щодо відмови в повідомленні Головного Управління Пенсійного фонду України про підстави перерахунку пенсії ОСОБА_1 шляхом надання довідки про розмір його грошового забезпечення станом на 01.08.2009 року з урахуванням щомісячної винагороди за 6 стрибків з парашутом з літаків, та станом на 01.02.2010 року з урахуванням щомісячного підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на

випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань.

Зобов'язати Донецький обласний військовий комісаріат повідомити Головне Управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про підстави про перерахунок пенсії ОСОБА_1 шляхом надання довідки про розмір його грошового забезпечення станом на 01.08.2009 року з урахуванням щомісячної винагороди за 6 стрибків з парашутом з літаків, та станом на 01.02.2010 року з урахуванням щомісячного підвищення посадового окладу на 15% за кваліфікацію за виконання польотів на

випробування авіаційної техніки за методикою льотних випробувань.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення, протягом десяти днів з дня проголошення постанови, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - з дня складання в повному обсязі.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 32565168
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку