open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1601/13889/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.01.2013 року. м.Кременчук

Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі:

головуючого судді - Андрієць Д.Д.

за участю секретаря - Литовченко А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області про визнання дій незаконними, зобов’язання вчинити певні дії, щодо видачі посвідчення та нагрудного знака інваліда війни 3-ї групи, відповідно до вимог п.9 ч.2 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2012 року ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області про визнання дій незаконними, зобов’язання вчинити певні дії, щодо видачі посвідчення та нагрудного знака інваліда війни 3-ї групи, відповідно до вимог п.9 ч.2 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ. Зазначала, що у 1986 році приймала участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЄС, має відповідне посвідчення та безстрокову третю групу інвалідності, захворювання пов’язанні з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС.

Позовні вимоги обгрунтувала тим, що відповідно до ст. 7 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»від 15.06.2004 року, особи, залучені до складу формувань Цивільної оборони, які стали інвалідами внаслідок захворювань, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, віднесені до інвалідів війни.

Зазначила, що на момент аварії вона працювала в Чорнобильському районному побут комбінаті Київської області швачкою і відповідно до ОСОБА_3 Міністрів СРСР №1111 та наказу начальника ЦО СРСР від 06.06.1975 року за № 90 була зарахована до складу невоєнізованого формування Цивільної оборони цього підприємства. Довідкою ОСОБА_2 з питань надзвичайних ситуацій Київської облдержадміністрації від 27.05.2008 року підтверджено факт її участі у формуваннях Цивільної оборони під час виконання робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

З метою отримання посвідчення та нагрудного знака інваліда війни 3-ї групи, з вказаною довідкою, довідкою Полтавської обласної МСЕК № 1 та посвідченням громадянина, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї категорії ( з вкладною учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС), 02 листопада 2012 року вона звернулася до відповідача, однак отримала відмову.

Посилаючись на вказані обставини, просила суд визнати дії ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області щодо невидачі їй 02 листопада 2012 року посвідчення інваліда війни 3-ї групи та нагрудного знака до нього –протиправними. Визнати за нею право на встановлення їй статусу інваліда війни 3-ї групи з 02 листопада 2012 року, як особі, залученій до складу формувань Цивільної оборони, яка стала інвалідом внаслідок захворювань, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи. Зобов’язати відповідача вчинити певні дії, щодо видачі їй посвідчення та нагрудного знаку інваліда війни 3-ї групи, відповідно до вимог п.9 ч.2 ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала. Пояснила, що дійсно після аварії на Чорнобильській АЕС вона разом з іншими працівниками підприємства, за розпорядженням начальника Чорнобильського районного побут комбінату, була направлена до кар’єру м. Чорнобиль і включена до територіального невоєнізованого формування ЦО Чорнобильського району, яке виконувало спеціальні заходи Цивільної оборони по навантаженню в мішки піску, підвозу їх до вертолітних площадок. Вважає відмову відповідача незаконною, тому просила позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області - ОСОБА_4 проти задоволення позовних вимог заперечувала, в задоволені позову просила відмовити. Посилалась на письмові заперечення.

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, надані суду докази, приходить до висновку про необхідність задоволенння позову з наступних підстав.

Статтею19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 7 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до інвалідів війни належать також інваліди з числа осіб, залучених до складу формувань Цивільної оборони, які стали інвалідами внаслідок захворювань, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи.

Згідно п. 16 «ОСОБА_3 про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності», затвердженого Постановою КМУ 03 грудня 2009 року №1317, комісія визначає ступінь втрати здоров'я, групу і час настання інвалідності та їх причинний зв'язок з Чорнобильською катастрофою на підставі експертного висновку, визначеного в установленому порядку МОЗ лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я, міжвідомчої експертної ради чи постанови військово-лікарської комісії про причинний зв'язок захворювання з Чорнобильською катастрофою та за наявності посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції з відміткою проперереєстрацію або посвідчення потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_1 має посвідчення громадянки, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи першої категорії серії А №014353 від 16.02.1993 року та вкладку до нього від 07.04.1998 року за №071892 із зазначенням учасника ЛНА на ЧАЕС.

Полтавською обласною МСЕК № 1 ОСОБА_1 встановлена повторно з 03.04.1997 року та з 24.07.2012 року безстроково третя група інвалідності, захворювання пов’язанні з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вказане підтверджується довідками МСЕК від 03.04.1997 року №000559 та від 24.07.2012 року № 018127.

ОСОБА_2 з питань надзвичайних ситуацій Київської облдержадміністрації у своїй довідці №01-08/570 від 27 травня 2008 року, підтверджує, що ОСОБА_1, колишній працівник колгоспу Чорнобильського райпобуткомбінату, приймала участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у складі невоєнізованого формування Цивільної оборони Чорнобильського району в період з 27 по 30 квітня 1986 року.

ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області № 04-8914 від 07.11.2012 року ОСОБА_1 повідомлено, що в її довідці МСЕК про встановленя групи та причин інвалідності відсутня інформація про те, що отримана нею інвалідність повязана з участю ліквідації аварії на ЧАЕС у складі формувань Цивільної оборони, в зв’язку з чим, немає законних підстав для надання статусу «Інвалід війни».

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку, у тому числі, органів державної влади.

Відповідно ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Оскільки Законом України «Про внесення змін до ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 року № 302, якою затверджено ОСОБА_3 про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків інвалідів війни, не встановлено іншого механізму віднесення інвалідів-чорнобильців до інвалідів війни, крім того, що наданий в роз’ясненні Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Верховної ОСОБА_3 України (лист від 08.12.2005 року № 0625/7-379), і в якому, зокрема, зазначається: «довідка, що підтверджує залучення особи, яка стала інвалідом внаслідок Чорнобильської катастрофи, видана на підставі архівних даних і документів відповідним ОСОБА_2 з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (зокрема і м. Біла Церква) разом з посвідченням громадянина, що постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1), з вкладкою учасника ліквідації аварії на ЧАЕС є достатньою підставою для встановлення статусу інваліда війни», суд приходить до висновку, що такими діями (бездіяльністю) відповідача відносно не видачі позивачу відповідного посвідчення та нагрудного знаку інваліда війни порушуються його законні права.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги ОСОБА_1 обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 6, 11,17, 69, 70, 71, 86, 158-161, 163 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області про визнання дій незаконними, зобов’язання вчинити певні дії, щодо видачі посвідчення та нагрудного знака інваліда війни 3-ї групи, відповідно до вимог п.9 ч.2 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ –задовольнити.

Визнати дії управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області щодо невидачі ОСОБА_1 02 листопада 2012 року посвідчення інваліда війни 3-ї групи та нагрудного знака до нього - протиправними.

Визнати за ОСОБА_1 право на встановлення їй статусу інваліда війни 3-ї групи з 02 листопада 2012 року, як особі, залученої до складу формувань Цивільної оборони, яка стала інвалідом внаслідок захворювань, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи.

Зобов’язати управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області вчинити певні дії, щодо видачі ОСОБА_1 посвідчення та нагрудного знаку інваліда війни 3-ї групи, відповідно до вимог п.9 ч.2 ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ.

Постанова суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення, а особами, які не приймали участь у розгляді справи в цей же термін з дня отримання копії постанови.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 32499551
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку