open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

180/808/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2013 р. м. Марганець

Марганецький міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої Хомченко С.І.

при секретарі Котової Н.С.

за участю сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до управління пенсійного фонду України в м. Марганці про визнання дій протиправними та зобов'язання зробити перерахунок пенсії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом про визнання дій протиправними та зобов'язання зробити перерахунок пенсії. Після призначення пенсії позивач продовжувала працювати. 15.08.2011 року вона звернулася до УПФУ в м. Марганці з заявою про перерахунок пенсії з урахуванням показників середньої заробітної плати в Україні за 2009 рік. Перерахунок пенсії позивачу було проведено з обчисленням пенсії з урахуванням середнього заробітку по Україні за 2007 рік, що суттєво зменшило розмір пенсії позивача, тоді як за діючим законодавством перерахунок слід проводити за 2009 рік. УПФУ в м. Марганці надало відповідь про відмову у перерахунку пенсії. Тому позивач вважає, що дії відповідача є протиправними і просить суд зобов'язати УПФУ в м. Марганці здійснити їй перерахунок пенсії із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2009 рік. Позивач просить суд визнати дії відповідача щодо відмови їй в перерахунку пенсії з 02.01.2010 року тобто через 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії, а не через 23 місяці і 29 днів неправомірними.

В судовому засіданні позивач просила задовольнити позов в повному обсязі та пояснила, що перерахунок пенсії їй було проведено з обчисленням пенсії з урахуванням середнього заробітку по Україні за 2007 рік, що порушило її права та суттєво зменшило розмір її пенсії. Позивач просить суд визнати дії відповідача щодо відмови їй в перерахунку пенсії з 02.01.2010 року тобто через 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії, а не через 23 місяці і 29 днів неправомірними.

Представник відповідача Кисельова О.Є. позов не визнала в повному обсязі та пояснила, що середня заробітна плата працівників, зайнятих в галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, використовується як складова для призначення пенсії відповідно до частини 2 статті 40 Закону України № 1058-1V і є величиною постійною незмінною при перерахунку пенсії, на відміну від інших показників, які використовуються при визначенні заробітної плати (доходу) застрахованої особи для обчислення пенсії. Позивачу було проведено перерахунок пенсії як працюючому пенсіонеру з урахуванням оптимального заробітку із застосуванням середньої заробітної плати за 2007 рік, яка складає 1197,91 грн., що відповідає вимогам чинного законодавства. Також представник відповідача просила застосувати строк позовної давності.

Судом досліджені докази, надані сторонами.

Суд приходить до наступного:

Позивач ОСОБА_1. продовжувала працювати після призначення пенсії у 2003 році та звернулася з заявою до відповідача про перерахунок пенсії за віком.

Відповідач зробив перерахунок пенсії та при цьому було застосовано середню заробітну плату по Україні за 2007 рік у розмірі 1197,91 грн.

15 січня 2010 року ОСОБА_1 звернулася до відповідача з заявою про перерахунок пенсії відповідно до ст.. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-4 в якій власноруч написала, що ознайомлена з тим, що перерахунок буде здійснений лише по стажу, оскільки її страховий стаж, після попереднього перерахунку, за 2008-2009 р. склав 23 місяці 29 днів. Відповідно до п. 4 ст. 42 Закону № 1058-4 якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше ніж 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше як через два роки після призначення ( попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після призначення ( попереднього перерахунку) з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, позивачка право на перерахунок по стажу та заробітній платі не мала. Надана позивачем заява була відпрацьована згідно ст.. 45 вищезазначеного закону з першого числа місяця (01.01.2010 р.), в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії з відповідною заявою та усіма необхідними документами до 15 числа включно.

Частиною другою статті 40 Закону України віл 09 липня 2003 року №' І058- ІV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон України № 1058-- ІV) встановлено порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії.

Перерахунок пенсій у зв'язку зі збільшенням, зокрема страхового стажу, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України № 1058-ІV.

Частиною третьою статті 42 Закону України № 1058-ІV визначено, що у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.

Кожний наступний перерахунок пенсії провадиться не раніш як через два роки після попереднього перерахунку з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.

Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону України № 1058- ІV.

Тобто, правила частини першої статті 40 Закону України № 1058- ІV при перерахунку пенсії, застосовуються виключно з метою визначення періоду страхового стажу, за який може бути обчислена заробітна плата (дохід).

Частина 1 статті 40 Закону України № 1058-ІУ передбачає, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року.

Аналіз частини четвертої статті 42 Закону України № 1058-1V свідчить, що при перерахунку пенсії застосовується заробітна плата (дохід) пенсіонера, яку він отримував до призначення пенсії, або яку він отримував за період роботи, який є періодом страхового стажу.

Працюючий пенсіонер має право на перерахунок пенсії в будь-який час після її призначення однак не раніш як через два роки після здійснення попереднього. При цьому під час перерахунку пенсії величина середньої заробітної плати (доходу) враховується та, яка використовувалася під час призначення пенсії, тобто це - середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії (абзац четвертий частини другої статті 40 Закону України № 1058- ІV).

Постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян" від 28 травня 2008 року № 530 встановлено порядок перерахунку пенсій особам, які після її призначення продовжували працювати, відмінний від того порядку, який визначений частиною четвертою статті 42 Закону України № 1058- ІV.

Частиною другою статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до пункту 6 статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються, зокрема, форми і види пенсійного забезпечення. Такими законами є Закон України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 року N І788-Х ІІ та Закон України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року № 1058.

Згідно з положеннями частини четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт який, має вищу юридичну силу.

За конституційними нормами виходячи з пріоритетності законів над підзаконними актами під час розгляду та вирішення справ зазначеної категорії застосуванню підлягає Закон України № 1058- ІV, а саме нормативні положення статті 42 Закону України № 1058- IV. Зі змісту цих положень випливає, що під час перерахунку пенсії величина середньої заробітної плати (доходу) враховується та, яка використовувалася під час призначення пенсії.

При цьому слід зауважити, що ототожнювати визначення як "середня заробітна плата працівників, зайнятих в галузях економіки України" та "показник середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка, відповідно до цього закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії", не можливо, оскільки ці поняття є різними правовими категоріями, основу яких становлять різні економічні критерії.

У зв'язку з вищевикладеним, суд приходить до висновку, що середня заробітна плата працівників, зайнятих в галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, використовується як складова для призначення пенсії відповідно до частини 2 статті 40 Закону України № 1058-1V і є величиною постійною незмінною при перерахунку пенсії, на відміну від інших показників, які використовуються при визначенні заробітної плати (доходу) застрахованої особи для обчислення пенсії.

Таким чином, правові підстави для перерахунку пенсії позивача із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки, відсутні. Останній із наведених показників застосовується виключно для призначення пенсії, застосування його для перерахунку є безпідставним.

Таким чином дії ПФУ в м. Марганець є законними.

Також суд вважає, що строк на оскарження дій відповідача позивачем не пропущено, оскільки позов заявлено в межах строків, визначених ст. 99 КАС України.

Керуючись ст. ст. 11,161,162 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до управління пенсійного фонду України в м. Марганці про визнання дій протиправними та зобов'язання зробити перерахунок пенсії - відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на її апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

Суддя: С. І. Хомченко

Джерело: ЄДРСР 32454947
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку