open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"28" травня 2013 р. м. Київ К/9991/51760/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючого: судді Мороза В.Ф.

Суддів: Донця О.Є.

Логвиненка А.О.

здійснивши попередній розгляд касаційної скарги ОСОБА_2 на постанову Залізничного районного суду м. Сімферополя Автономної Республіки Крим від 19 квітня 2012 року та на постанову Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 24 липня 2012 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України у Залізничному районі м. Сімферополя, Головного Управління Пенсійного фонду України в АРК про зобов'язання провести перерахунок,-

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_2 звернувся із позовом про зобов'язання провести перерахунок з 01 жовтня 1986 року по момент звернення із позовом з урахуванням номінальної вартості рубля, на підставі якої йому була нарахована пенсія.

Постановою Залізничного районного суду м. Сімферополя від 19 квітня 2012 року у задоволенні позову про зобов'язання здійснити перерахунок відмовлено.

Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 24 липня 2012 року позовні вимоги ОСОБА_2 про зобов'язання здійснити перерахунок пенсії за період з 01 жовтня 1986 року по 20 серпня 2011 року залишено без розгляду.

Постановою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 20 липня 2012 року постанову Залізничного районного суду м. Сімферополя від 19 квітня 2012 року скасовано, прийнято нову, якою у задоволенні позову про зобов'язання проведення перерахунку з 21 серпня 2011 року відмовлено.

У касаційній скарзі з підстав порушення судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального права ОСОБА_2 просить їх скасувати та ухвалити нове рішення яким задовольнити його позов.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 15.12.2011 ОСОБА_2 звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в АР Крим з заявою про надання роз'яснення стосовно того, з яких підстав після перерахунку його пенсії заробітна плата у розмірі 357 руб. стала складати 0,01551 грн., на що Головним Управлінням Пенсійного фонду України в АР Крим надано відповідь, відповідно до якої перерахунок пенсії відбувся у відповідності до норм діючого законодавства

Статтею 99 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.10.1991 № 788 (далі - Закон № 1788) передбачено, що перерахунок пенсій, призначених за раніше діючим законодавством, провадиться із середньомісячного заробітку за останніх 24 або будь-які 60 місяців перед призначенням пенсії, або перед введенням в дію цього Закону, або з заробітку, з якого було раніше обчислено пенсію, за документами, наявними в пенсійній справі, із застосуванням статей 64 -67 цього Закону.

Статтею 100 Закону №1788 встановлений порядок призначення пільгових пенсій особам, які мали право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію цього Закону, а саме особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13-14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

Частиною 1 Постанови Кабінету Міністрів України № 395 від 20 липня 1992 року було встановлено, що з метою додаткового коригування рівнів державних пенсій, призначених до 1 січня 1992 року проводиться з 01.10.1992 перерахунок пенсій, виходячи із заробітку, підвищеного за відповідними коефіцієнтами.

Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(далі Закон № 1058), який набув чинності з 01.01.2004, визначив, що цей Закон розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Відповідно до ст. 40 Закону № 1058 встановлено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. У разі якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абзацом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж. За вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більше ніж 10 відсотків тривалості страхового стажу.

Згідно до абз. 5 ч.1 ст. 40 Закону № 1058 заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року - за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Указами Президента України від 07 липня 1992 року № 549/92 та від 25 серпня 1996 року № 762/96 було врегульовано порядок обміну рублевої готівки на український карбованець у співвідношенні 1 до 1, та обмін українського карбованця на гривні за курсом 100000 карбованців за 1 гривню.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.08.1996 № 1002, а саме абзац другий пункту 2, встановлено, що у довідках про заробітну плату для обчислення пенсії, заробітна плата в загальній сумі за кожний календарний рік перераховується у гривні в порядку її заокруглення, передбаченому в абзаці першому цього пункту, з п'ятьма знаками після коми.

Судами попередніх інстанцій зроблено вірний висновок, що пенсія призначена ОСОБА_2 не підлягає перерахунку, а посилання позивача на неконституційність Указів Президента України від 07 липня 1992 року та від 25 серпня 1996 року є необґрунтованими оскільки Конституційним Судом України такими не визнавались.

Оскільки відповідно до ч. 4 ст. 195 КАС України суд апеляційної інстанції не може розглядати позовні вимоги, що не були заявлені в суді першої інстанції, доводи позивача про те, що апеляційним судом неправомірно не були розглянуті його змінені та доповнені позовні вимоги при апеляційному розгляді справи, є необґрунтованими.

Крім того, враховуючи встановлені ст.ст. 99, 100 КАС України строки звернення до адміністративного суду, суд апеляційної інстанції правомірно розглянув по суті позовні вимоги в межах строку звернення до суду, а вимоги, що заявлені поза межами цього строку обґрунтовано залишені без розгляду ухвалою від 24.07.2012 року.

Згідно ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суд не допустив порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Керуючись ст. ст. 220-1, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення.

Постанову Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 24 липня 2012 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через 5 днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі та оскарженню не підлягає крім, як в строки, з підстав та в порядку, передбаченому главою 3 розділу IV КАС України.

Судді: В.Ф. Мороз

А.О. Логвиненко

О.Є Донець

Джерело: ЄДРСР 31894410
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку