open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" травня 2013 р.

справа № 2а-1182/11/1107

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Юхименка О.В.

суддів: Нагорної Л.М. Мельника В.В.

розглянувши в порядку письмового провадження

апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці Кіровоградської області

на постанову Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області

від 03 червня 2011 року

у справі № 2а-1182/11/1107

за позовом ОСОБА_1

до Управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці Кіровоградської області

про перерахунок підвищення до пенсії «Дітям війни», -

встановив: подано позов про визнання протиправними дій та зобов'язання здійснити нарахування підвищення до пенсії згідно зі статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»від 18 листопада 2004 року №2195-IV.

Суд першої інстанції позов задовольнив, визнав протиправною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці Кіровоградської області, зобов'язав здійснити перерахунок та виплату пенсії Позивачу з 17.11.10р. у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що Позивач відноситься до соціальної категорії -«дитина війни»та має право на пільги, встановлені законодавством України для дітей війни.

Не погоджуючись з прийнятим у справі судовим рішенням, у поданій апеляційній скарзі Відповідач , вказує на порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, просить постанову суду скасувати та відмовити у позові. В обґрунтування зазначає наступне. Законодавством України не дано визначення поняття «мінімальна пенсія за віком»як розрахункової величини для підвищення пенсії згідно до статті 6 Закону №2195-IV. Фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим Законом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Кошти на вказані виплати з державного бюджету не виділялись. Розмір підвищення до пенсії встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 р. N 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян».

Колегія суддів, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при винесені оскарженої постанови, виходить з наступного.

Стосовно фактичних обставин справи спір між сторонами відсутній.

Позивач відноситься до соціальної категорії -«дитина війни», перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України та має право на пільги, встановлені законодавством України.

Відповідно до вимог статті 6 Закону №2195-IV дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Застосування в якості розрахункової величини для мінімальної пенсії у розмірі прожиткового мінімуму, обчисленого відповідно до частини 1 статті 28 базового пенсійного Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 9 липня 2003 року №1058-IV, є правильним.

Обов'язок по нарахуванню та виплаті доплати до пенсії позивача, передбаченої статтею 6 Закону №2195-IV, покладено на відповідне територіальне управління Пенсійного фонду за місцем проживання позивача. При цьому, органи державної влади не можуть посилатись на відсутність коштів для забезпечення виплат зазначеної доплати до пенсії позивачу, як на підставу невиконання своїх зобов'язань, які встановлені статтею 46 Конституції України та статтею 6 Закону №2195-IV.

Державна соціальна гарантія - встановлений Законом мінімальний розмір державної соціальної допомоги, а також пільги з метою надання соціальної підтримки дітям війни.

Застосування відповідачем положень Постанови Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008р. №530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян»щодо визначення розміру підвищення пенсії є помилковим, оскільки розмір підвищення пенсії визначений Законом №2195-IV, який має вищу юридичну силу, ніж Постанова Кабінету Міністрів України.

В межах апеляційної скарги підстави для скасування або зміни рішення суду першої інстанції відсутні.

Керуючись ст. 195, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. ст. 200, 205 Кодексу адміністративного судочинства України, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці Кіровоградської області залишити без задоволення.

Постанову Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 03 червня 2011 року у справі № 2а-1182/11/1107 залишити без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та оскарженню не підлягає.

Головуючий: О.В. Юхименко

Суддя: Л.М. Нагорна

Суддя: В.В. Мельник

Джерело: ЄДРСР 31755119
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку