open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" травня 2013 р. м. Київ К/9991/55580/11

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючий - суддя: Стародуб О.П.,

судді : Лиска Т.О., Штульман І.В.

розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 20.07.2011 у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в м. Стаханові Луганської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и л а:

У березні 2011 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом про перерахунок пенсії з 01.11.2010р. відповідно до ст.ст. 40, 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» із врахуванням показника середньої заробітної плати за рік, що передує перерахунку.

Постановою Стахановського міського суду Луганської області від 06.04.2011р. позов задоволено частково.

Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 20.07.2011 р. скасовано рішення суду першої інстанції, у позові відмовлено.

З таким рішенням апеляційного суду не погодився позивач, подав касаційну скаргу, в якій покликається на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Просить скасувати постановлене апеляційним судом рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Заслухавши доповідача по справі, перевіривши матеріали справи та касаційну скаргу, колегія суддів приходить до висновку, що вона не підлягає задоволенню з наступних мотивів та передбачених законом підстав.

Статтею 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції після 22.05.2008) передбачено порядок визначення розміру пенсії за віком, який визначається шляхом множення заробітної плати, визначеної відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, на коефіцієнт страхового стажу.

Заробітна плата для обчислення пенсії відповідно до статті 40 зазначеного Закону визначається за формулою: Зп = Зс х (Ск : К), де: Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях; Зс - середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії; Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + ... + Кзn); К - кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Відповідно до частини 4 статті 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу.

Судами встановлено, що після призначення пенсії позивач продовжує працювати, в зв`язку з чим просить здійснити перерахунок призначеної пенсії відповідно до положень статей 40, 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» врахувавши при цьому показник середньої заробітної плати за календарний рік, що передує року такого перерахунку.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції, яким позов було задоволено, та відмовляючи у задоволенні позову, апеляційний суд мотивував своє рішення тим, що при перерахунку пенсії застосуванню підлягає показник середньої заробітної плати за календарний рік, що передував року призначення, а не перерахунку пенсії.

З такими висновками апеляційного суду колегія суддів погоджується і вважає їх такими, що відповідають нормам матеріального і процесуального права та фактичним обставинам справи.

Мотиви та доводи, наведені у касаційній скарзі, висновки суду не спростовують і є безпідставними, оскільки правові підстави для перерахунку пенсії позивача із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників за рік, що передує такому перерахунку, відсутні, а вказаний показник середньої заробітної плати застосовується виключно для призначення пенсії.

Відповідно до частини першої статі 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

За наведених обставин колегія суддів приходить до висновку, що при ухваленні оскаржуваного рішення суд апеляційної інстанції не допустив порушень норм матеріального і процесуального права, а тому касаційну скаргу слід залишити без задоволення, а судове рішення - без змін.

Керуючись статтями 210, 220, 220-1, 223, 224, 230, 231, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 20.07.2011р. у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в м. Стаханові Луганської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії - без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий : О.П. Стародуб

Судді : Т.О. Лиска

І.В. Штульман

Джерело: ЄДРСР 31481656
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку