open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
10.2.4

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 травня 2013 року

Справа № 812/3198/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Твердохліба Р.С.,

за участю

секретаря судового засідання Андріасяна Е.А.,

та

представників сторін:

від позивача - Фомін А.В. (голова правління),

Нестеренко С.В. (довіреність від 12.07.2012 № 129/07/2012),

Сілецька А.В. (довіреність 12.03.2013 № 95),

від відповідача - Дюмін І.О. (довіреність від 10.01.2013 № 256/08-08),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Луганську справу за адміністративним позовом приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» до управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області про визнання недійсними та скасування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з жовтня 2012 року по квітень 2013 року,

ВСТАНОВИВ:

03 квітня 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» до управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області про визнання недійсними та скасування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з квітня 2010 року по березень 2013 року.

Ухвалою Луганського окружного адміністративного суду від 17 квітня 2013 року адміністративний позов приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» до управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області, в частині визнання недійсними та скасування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з квітня 2010 року по вересень 2012 року включно, залишено без розгляду.

В обґрунтування позовних вимог, з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог, позивач зазначив, що управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області щомісяця направляє на адресу приватного підприємства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» в частини пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до відшкодування приватним акціонерним товариством «Брянківське управління шахтобудмеханізації».

Відповідно до частини 2 Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Статтею 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено право на пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону (до 01 січня 1992 року) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених чинним раніше законодавством.

З огляду на зазначено право на пенсію відповідно до ст.100 Закону України «Про пенсійне забезпечення» має особа, яка набула необхідний стаж роботи із шкідливими і важкими умовами праці, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах до 01 січня 1992 року. Наявності атестації робочих місць не вимагається. Відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до вказаної статті, відшкодуванню не підлягають. Особі, яка розпочала працювати на роботах, передбачених списками до 01 січня 1992 року і не набула необхідний стаж, що давав право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах та продовжила працювати після 01 січня 1992 року, пенсія призначається відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Працівниками приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» відповідачем пільгова пенсія призначена на підставі наявності трудового стажу на роботах, передбачених списком № 2 до 01 січня 1992 року, а саме:

- ОСОБА_5 з 25 травня 1981 року по 20 жовтня 1981 року, з 01 квітня 1982 року по 31 грудня 1991 року протягом 10 років 1 місяця 25 днів виконувала роботи на поверхні по улаштуванню асфальтобетонного покриття;

- ОСОБА_6 з 03 жовтня 1983 року по 31 грудня 1991 року протягом 8 років 2 місяців 28 днів виконував роботи на поверхні по улаштуванню асфальтобетонного покриття;

- ОСОБА_7 з 25 березня 1982 року по 13 вересня 1985 року протягом 3 років 5 місяців 19 днів виконував роботи на посаді електрозварника ручної роботи;

- ОСОБА_8 з 13 серпня 1987 року по 30 листопада 1990 року виконував роботи на посаді машиніста бульдозера.

Наявність пільгового трудового стажу підтверджена позивачем відповідними довідками. Відповідно до зазначених довідок які були надані відповідачу, пільговий трудовий стаж перелічені працівники набули на роботах, передбачених списом № 2 до 01 січня 1992 року.

Крім того, позивач зазначає, що у зв'язку з відсутністю на підприємстві об'ємів робіт, достатніх для призначення пільгових пенсій, атестація робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах позивачем ніколи не проводилась, та відповідно, довідки про результати такої атестації відповідачу не надавались.

Враховуючи вищевикладене, на думку позивача, відповідач помилково зробив та надіслав позивачу спірні розрахунки на підставі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а не на підставі ст.100 Закону України «Про пенсійне забезпечення», якою визначено право на пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону.

Тому приватне акціонерне товариство «Брянківське управління шахтобудмеханізації» не зобов'язано відшкодовувати витрати на виплату і доставку пільгових пенсій особам, які працювали у позивача до 01 січня 1992 року.

У зв'язку з вищевикладеним, позивач просить суд визнати недійсними та скасувати розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з жовтня 2012 року по квітень 2013 року, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Представники позивача у судовому засіданні адміністративний позов підтримали, просили його задовольнити повністю, надали пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача у судовому засіданні проти задоволення адміністративного позову заперечував, про що подав заперечення на адміністративний позов, у яких, зокрема, зазначив, що до пільгового стажу, що дає право на пенсію на пільгових умовах зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до списків. Оскільки особи зазначені в розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів «б»- «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» після 01 січня 1992 року продовжували працювати на пільговій роботі, то їм пенсію призначено відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Посилання позивача на те, що на підприємстві не було проведено атестацію робочих місць є безпідставними оскільки згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 атестація робочого місця обов'язково необхідна для зарахування періоду роботи після 21 серпня 1992 року, тобто з моменту набрання чинності зазначеною постановою.

У судовому засіданні представник відповідача надав пояснення аналогічні, викладеному у запереченнях проти позову, просив відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Заслухавши пояснення представників позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає позовні вимоги такими, що не підлягають частковому задоволенню, з таких підстав.

Я вбачається з матеріалів справа та встановлено під час судового розгляду, приватне акціонерне товариство «Брянківське управління шахтобудмеханізації» зареєстровано платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області, зазначені обставини не заперечувались сторонами у судовому засіданні.

На підприємстві позивача працювали ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, які були зайняті на роботах, що дають їм право на призначення пенсій на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення».

Відповідачем ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 відповідно до ст.13 вказаного Закону було призначено пенсію, що підтверджується розпорядженням від 25 вересня 2010 року № 146906, протоколами від 21 листопада 2012 року № 760, від 24 січня 2012 року № 1149, від 26 квітня 2011 року № 37/370 (арк. справи 124-127).

Листами від 10 жовтня 2012 року № 8331/03-10, від 14 листопада 2012 року № 9471/03-10, від 11 грудня 2012 року № 10760, від 17 січня 2013 року № 481/03-10, від 21 лютого 2013 року № 1392/03-10, від 22 березня 2013 року № 2267/03-10, від 17 квітня 2013 року № 3916/03-10 управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області направило приватному акціонерному товариству «Брянківське управління шахтобудмеханізації» розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення», за жовтень, листопад, грудень 2012 року, січень, лютий, березень, квітень 2013 року відповідно (арк. справи 86, 90, 93, 96, 99, 102, 197).

Відповідно до частини 2 Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення».

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

Пунктом 2 Прикінцевих положень вказаного Закону передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, необхідність відшкодування позивачем органам Пенсійного фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, передбачена діючим законодавством.

Порядок покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій встановлено Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» затвердженої Постановою Правлінням Пенсійного Фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Згідно із п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій в таких розмірах:

- для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій (Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (п. 6.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Отже, у судовому засіданні судом встановлено, правомірність винесення, направлення позивачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з жовтня 2012 року по квітень 2013 року та включення до них витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8

Що стосується доводів позивача відносно призначення пільгових пенсій на підставі наявності трудового стажу на роботах, передбачених списком № 2 до 01 січня 1992 року, суд зазначає, що трудовими книжками, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 підтверджується, що зазначені особи працювали на роботах, передбачених списком № 2 і після 01 січня 1992 року, а тому відповідно їх пенсія повинна призначатися відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (арк. справи 133-138, 140-146, 150-155, 159-168).

Разом із цим суд зазначає, що ОСОБА_5 згідно трудової книжки працювала на ПАТ «Брянківське управління шахтобудмеханізації» з 25 травня 1981 року по 07 квітня 2003 року на пільговій роботі. Довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній видана за період роботи з 25 травня 1981 року по 31 грудня 1991 року (а.с. 109; 126; 132-139).

Статтею 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення», серед іншого, встановлено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи мають працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Порядок пенсійного забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених законодавством, що діяло раніше, визначається статтею 100 даного Закону.

Таким чином, ОСОБА_5 набула необхідного пільгового стажу до введення в дію Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення» та порядок її пенсійного забезпечення повинен визначатися статтею 100 даного Закону, що позбавляє відповідача обов'язку відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсії.

Крім того, суд не бере до уваги доводи позивача стосовно того, що атестація робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах приватним акціонерним товариством «Брянківське управління шахтобудмеханізації» не проводилась, оскільки відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 атестація робочого місця обов'язково необхідна для зарахування періоду роботи після 21 серпня 1992 року, тобто з моменту набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442.

Суд вважає безпідставними доводи позивача відносно того, що останнім місцем роботи осіб, яким призначені пільгові пенсії за списком № 2, а саме: ОСОБА_6, ОСОБА_8, ОСОБА_7 не було підприємство позивача, оскільки у судовому засіданні встановлено та підтверджено матеріалами справи, що підприємству позивача у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку, пенсій призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» суми витрат нараховано у відсотковому співвідношенні з останнім підприємством, а саме: ОСОБА_7 19,33 %, ОСОБА_8 16,44 %, ОСОБА_6 82,47 %, про що зазначено в рядку 12 розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку, пенсій призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (арк. справи 87-88, 91-92, 94-95, 97-98, 100-101,103-104, 198-199).

Що стосується доводів позивача про відсутність на підприємстві робіт, які б підтверджували відповідні пільги суд зазначає, що відповідно до пункту 1.6 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці від 01 вересня 1992 року санітарно-гігєнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводять санітарні лабораторії підприємств і організацій, науково-дослідних і спеціальних організацій, атестованих органами Держстандарту і Міністерства охорони здоров'я за списками, узгодженими з органами Державної експертизи умов праці, а також на договірній основі лабораторії територіальних санітарно-епідеміологічних станцій.

Таким чином, суд приходить до висновку про те, що протокол засідання комісії з оцінки факторів виробничого та трудового процесу умов праці робітників Брянківського управління шахтобудмеханізації від 09 січня 1992 року не може бути належним доказом відсутності шкідливих умов праці на підприємстві позивача.

У зв'язку з вищевикладеним, адміністративний позов приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» до управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області про визнання недійсними та скасування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з жовтня 2012 року по квітень 2013 року, підлягає частковому задоволенню.

Згідно з частиною 3 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо адміністративний позов задоволено частково, судові витрати, здійснені позивачем, присуджуються йому відповідно до задоволених вимог, а відповідачу - відповідно до тієї частини вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судовому засіданні 20 травня 2013 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено до 24 травня 2013 року, про що згідно вимог частини 4 статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 69-72, 87, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» до управління Пенсійного фонду України в м. Брянці Луганської області про визнання недійсними та скасування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з жовтня 2012 року по квітень 2013 року - задовольнити частково.

Скасувати розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з жовтня 2012 року по квітень 2013 року в частині включення до них ОСОБА_5.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з Державного бюджету України на користь приватного акціонерного товариства «Брянківське управління шахтобудмеханізації» (код ЄДРПОУ 070276, юридична адреса: Луганська область, м. Брянка, вул. Шахтарської дивізії, 25) судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 67,53 грн. (шістдесят сім гривень, п'ятдесят три копійки).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Згідно з частиною 3 статті 160 КАС України постанова складена у повному обсязі 24 травня 2013 року.

Суддя

Р.С. Твердохліб

Джерело: ЄДРСР 31389113
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку