open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 244/1460/13-ц

Номер провадження 2/244/547/2013

РІШЕННЯ

іменем України

22.04.2013

Сніжнянський міський суд Донецької області

У складі:

головуючого судді - Радченка В.Є.

при секретарі - Нечипоренко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сніжне Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ДП «Донвуглереструктуризація» про визнання права на забезпечення паливом та включення до списку осіб, які мають право безкоштовного отримання вугілля на побутові потреби, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про зобов’язання забезпечити вугіллям на побутові потреби, в якому зазначено, що позивач з 19.07.2012 року працює горнорабочим підземним з ремонту гірничих виработок дільниці ВТБ ЛШ «Міуська». За весь час роботи він користувався безкоштовним паливом на побутові потреби. Згідно з наказом Міністерства палива та енергетики України № 339 від 24 липня 2011 р. зупинена діяльність ш. «Міуська» та ДП «Донвуглереструктуризація» прийняла на баланс підприємства основні фонди, які належать ліквідації. З січня 2013 р. відповідач відмовив у забезпеченні його вугіллям у 2013 р. посилаючись на ст..48 Гірничого Закону України. Не погодившись з відмовою, позивач звернувся до суду за захистом порушеного права. Просить визнати право на забезпечення паливом на побутові потреби та зобов’язати відповідача включити його до списку отримувачів безкоштовного побутового палива з 01 січня 2013 року на період робот на цьому підприємстві

Позивач в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, зазначив що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача державного підприємства «Донвуглереструктуризація» в судове засідання не з’явився, хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи. Просив про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги позивача не визнав так як статтею 48 Гірничого Закону України не передбачено забезпечення вугіллям працівників шахт, що ліквідуються.

Суд, перевіривши матеріали справи та дослідивши надані сторонами докази, прийшов до наступного.

Як вбачається з трудової книжки ОСОБА_1 з 19.07.2012 року працює горнорабочим підземним з ремонту гірничих виработок дільниці ВТБ ЛШ «Міуська»

Згідно з наказом Міністерства палива та енергетики України № 339 від 24 липня 2011 р. зупинена діяльність ш. «Міуська» та ДП «Донвуглереструктуризація» прийняла на баланс підприємства основні фонди, які належать ліквідації. Наказом Міністерства вугільної промисловості № 612 від 29.12.2007 року створене Державне підприємство з ліквідації збиткових вугледобувних та торфодобувних підприємств ДП «Укрвуглеторфреструктурізація»та визнане правонаступником усіх майнових прав та обов’язків ДП «Донвуглерестуктурізація» згідно з передавальним балансом. 02.04.2010 року Мінвуглепром України наказом №99 припинив реорганізацію шляхом приєднання до ДП «Укрвуглеторфреструктурізація» Донецької обласної дирекції з ліквідації ДП «Донвуглерестуктурізація». Діяльність ДП «Укрвуглеторфреструктурізація»була припинена шляхом поділу. ЇЇ правонаступником визначено Державне підприємство Донецька обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств(ДП «Донвуглерестуктурізація»). Згідно довідки № 05-85-0656 Головного управління статистики у Донецькій області видом діяльності відповідача за КВЕД 45.21.5 є будівництво підприємств енергетики, добувної та обробної промисловості за КВЕД 74.15.0 - управління підприємствами. Предметом діяльності підприємства є виконання проектів ліквідації збиткових вугледобувних підприємств. Вказані обставини підтверджуються рішенням Торезського міського суду Донецької області від 9.08.2011 р., яке набрало законної сили.

Статтею 2 Гірничого Закону України визначено, що сфера дії Закону поширюється на правовідносини у сфері діяльності гірничих підприємств, установ, організацій, гірничих об'єктів (далі - гірничі підприємства), що займаються розвідкою, розробкою, видобутком та переробкою корисних копалин і веденням гірничих робіт, будівництвом, ліквідацією або консервацією гірничих підприємств.

Об'єктами гірничих відносин згідно цього Закону є проектування, будівництво (реконструкція, технічне переоснащення), експлуатація, ліквідація або консервація гірничих підприємств. Суб'єктами гірничих відносин є юридичні та фізичні особи України, іноземні юридичні та фізичні особи, особи без громадянства, які здійснюють геологічне вивчення родовищ корисних копалин, проектування, будівництво (реконструкцію), експлуатацію, ліквідацію аварій та ліквідацію або консервацію підприємств з видобутку та переробки корисних копалин, а також проводять гірничі роботи . Таким чином, позивач і відповідач є суб’єктами гірничих правовідносин в розумінні цього закону, зайняті ліквідацією гірничого підприємства.

Відповідно до статті 43 Гірничого Закону України встановлені права та соціальні гарантії працівників гірничих підприємств. Так підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства дійсно безоплатно надають вугілля на побутові потреби у розмірі, що визначається колективним договором, певним категоріям працівників, в тому числі і пенсіонерам, які пропрацювали на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, вуглебудівних підприємствах: на підземних роботах - не менше ніж 10 років для чоловіків і не менше 7 років 6 місяців - для жінок; на роботах, пов'язаних із підземними умовами, не менше ніж 15 років для чоловіків і не менше 12 років 6 місяців - для жінок; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках - не менше ніж 20 років для чоловіків і не менше 15 років - для жінок.

Згідно статті 44 формами припинення діяльності гірничих підприємств є ліквідація, реорганізація або консервація гірничих підприємств. Ліквідація або консервація гірничого підприємства здійснюється за проектом, затвердженим власником (керівником) гірничого підприємства, який включає соціально-економічне обгрунтування, технічне рішення, пропозиції про можливе відновлення гірничих робіт, використання гірничих виробок, будівель, споруд іншого призначення, заходи, спрямовані на запобігання небезпечному впливу на інші підприємства, довкілля та людей, та який пройшов екологічну, технічну та інші види експертиз, а також погоджений в установленому законодавством порядку з органами гірничого нагляду, органами місцевого самоврядування та іншими заінтересо- ваними органами. Відповідно до такого проекту здійснює виробничу діяльність відповідач по справі.

Постановою Кабінету ОСОБА_2 України від 17 березня 2011 р. N 303 затверджений перелік професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля. При цьому встановлено що після ліквідації або консервації гірничого підприємства забезпечення вугіллям на побутові потреби непрацевлаштованих працівників, професії яких включені до переліку, здійснюється відповідно до статті 48 Гірничого закону України.

Відповідно до п. 12.10 Галузевої угоди між Міністерством палива та енергетики України і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості України (з доповненнями і змінами) безоплатне забезпечення вугіллям робітників і пенсіонерів вугільної промисловості здійснюється підприємством, з якого вони пішли на пенсію або працюють, за нормою 5, 9 тон на рік. При цьому зазначено що угода поширюється на працівників, що працюють на умовах найму на підприємствах, в об'єднаннях, компаніях, товариствах, організаціях і установах вугільної промисловості (видобувних, перероблювальних, шахтовуглебудівельних, вугільного машино-будування, ДВГРС, реструктуризації підприємств галузі, вуглегеології, галузевої науки, інших підприємствах виробничої та соціальної інфраструктури галузі), що належать до сфери управління Мінпаливенерго України та інших підприємств галузі, у тому числі і ті, що знаходяться у процедурі банкрутства згідно з Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", незалежно від форм власності та господарювання (далі Підприємство), на учнів, що навчаються в галузевій системі підготовки і перепідготовки кадрів, а також на непрацюючих членів профспілок - інвалідів і пенсіонерів галузі, безробітних, звільнених з підприємств галузі. Положення Угоди є обов'язковими до застосування при укладанні угод на рівні компаній, об'єднань (комбінатів), трестів, колективних і індивідуальних трудових договорів для всіх підприємств, що перебувають у сфері дії сторін, незалежно від форм власності та господарювання, а також під час розгляду трудових спорів. Мінпаливенерго, профспілки зобов'язують підприємства, що належать до сфери управління Мінпаливенерго, при укладанні колективних договорів забезпечити виконання встановлених Угодою мінімальних соціальних гарантій працівникам та їхнім сім'ям та не обмежують права трудових колективів у розширенні цих гарантій з власних джерел. Інші Підприємства вугільної промисловості при укладанні колективних договорів можуть застосовувати положення зазначеної Угоди. Затвердження уставу відповідача ОСОБА_2 енергетики та вугільної промисловості України свідчить про його належність до сфери управління міністерства та взяття зобов’язань за цією Галузевою угодою.

Порядок забезпечення паливом на побутові потреби і компенсації витрат за спожиті електроенергію та газ працівниками і пенсіонерами підприємств вугільної промисловості встановлюється колективними договорами на підприємствах відповідно до Гірничого закону України, цієї Угоди, а також, (до приведення нормативно-правових актів у відповідність до Гірничого закону), чинною "Інструкцією про порядок забезпечення трудящих виробничих одиниць, підприємств і організацій вугільної промисловості паливом на побутові потреби" від 11.05.76 та "Інструкцією про порядок компенсації працівникам і пенсіонерам підприємств вугільної промисловості, що мають право на відповідні пільги, витрат за спожиту електроенергію та газ", затвердженої наказом Мінпаливенерго та погодженої з профспілками. Виключення із списків осіб, які мають право безкоштовного отримання вугілля на побутові потреби, здійснюється спільним рішенням керівництва підприємства та профспілкового комітету з зазначенням обґрунтування.

Листом №9/02 року державного підприємства «Донвуглереструктуризація» ОСОБА_1 відмовлено у включенні його до списків осіб, яким потрібно вивезти вугілля

Згідно положень Закону України „Про колективні договори і угоди" щодо вимог змісту колективного договору, він повинен обов’язково містити відповідно до норм і положень діючого законодавства встановлення гарантій, компенсацій, пільг для працівників, а умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівників, є недійсними, і їх забороняється включати до договорів і угод.

Аналіз колективного договору, на 2013-2015 роки, зареєстрованому управлінням праці та соціального захисту населення Шахтарської міської ради Донецької області, свідчить що в ньому відображені вимоги Галузевої угоди. Він передбачає, що безоплатне забезпечення побутовим вугіллям провадиться всім категоріям вуглеотримувачів (пенсіонерам і працівникам підприємства, а також іншим категоріям

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що відповідачем порушені норми статті 43 Гірничого Закону України, п. 12.10 Галузевої угоди між Міністерством палива та енергетики України і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості України, Постанови Кабінету ОСОБА_2 України від 17 березня 2011 р. N 303, колективного договору підприємства щодо права позивача на забезпечення паливом та включення його до списку осіб, які мають право безкоштовного отримання вугілля на побутові потреби. Відповідачем не виконаний припис Галузевої угоди щодо погодження з профспілковим комітетом виключення позивача зі списку. Суд вважає доведеним факт, що позивач працює в вугільній галузі, перебуває на посаді пов’язаній з підземними роботами, що підтверджується копією трудової книжки позивача та не заперечується відповідачем. На відповідача розповсюджується дія Гірничого Закону, Галузевої угоди так як воно займається безпосередньо реструктуризацією підприємств галузі і відноситься до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Найменування посади позивача передбачено Переліком професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля. Крім того, віднесення підприємства відповідача до вуглебудівних підтверджено Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) яка є складовою частиною державної системи класифікації і кодування техніко-економічної та соціальної інформації. Класифікацію розроблено відповідно до постанови Кабінету ОСОБА_2 України N 326 від 04.05.93 "Про Концепцію побудови національної статистики України та Державну програму переходу на міжнародну систему обліку і статистики". КВЕД 45.21.5 «Будівництво підприємств енергетики, добувної й обробної промисловості»включає роботи з реконструкції, реставрації, оновлення та ремонту.

Колективний договір укладено на 2013-2015 р.р., і позивач просить визнати його право на безоплатне отримання побутового палива з 01.01.2013 року. Суд вважає за можливе визнати право позивача на безоплатне отримання побутового палива від ДП «Донвуглереструктуризація» за перше півріччя 2013 року у кількості 2950 кг. та за друге півріччя 2013 р. у кількості 2950 кг., а всього 5900 кг.

Виключення із списків осіб, які мають право безкоштовного отримання вугілля на побутові потреби, здійснюється спільним рішенням керівництва підприємства та профспілкового комітету з зазначенням обґрунтування. Як свідчать матеріали справи рішення про виключення позивача із списків отримувачів вугілля було прийнято відповідачем одноособово, що є порушенням вищезазначеної норми.

Так як позивач звільнений від сплати судового збору, то судовий збір підлягає стягненню з відповідача.

Керуючись ст..2, 43, 44 Гірничого Закону України, Закону України „Про колективні договори і угоди", Постановою Кабінету ОСОБА_2 України від 17 березня 2011 р. N 303, Галузевою угодою між Міністерством палива та енергетики України і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості України, ст..ст.3,10,15,60,79,88,197,209,212,-214,215,223,233 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ДП «Донвуглереструктуризація» про визнання права на забезпечення паливом та включення до списку осіб, які мають право безкоштовного отримання вугілля на побутові потреби задовольнити

Визнати право ОСОБА_1 на безоплатне отримання побутового палива від ДП «Донвуглереструктуризація» за перше півріччя 2013 року у кількості 2950 кг. та за друге півріччя 2013 р. у кількості 2950 кг., а всього 5900 кг.

Включити ОСОБА_1 до списку осіб, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби, починаючи з 1 січня 2013 року

Стягнути з ДП «Донвуглереструктуризація» судовий збір в сумі 114 грн. 70 коп. на рахунок КОД ЄДРПОУ:38024012; ОТРИМУВАЧ: Сніжнянське УК /м. Сніжне/ 22030001, ККД: 22020001, рахунок: 31217206700078, назва ККД –Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) 23.01.2013 р., МФО: 834016

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги на протязі 10 днів до Апеляційного суду Донецької області через Сніжнянський міський суд.

Головуючий

ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 30819911
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку