open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2013 р.

справа № 2а/0470/8983/11

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Божко Л.А.

суддів: Лукманової О.М. Богданенка І.Ю.

за участю секретаря судового засідання: Соломки М.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Рудозбагачення» на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 25.10.2011 р. у справі за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рудозбагачення» про стягнення донарахованих страхових внесків та пені

В С Т А Н О В И В:

21.07.2011 р. Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рудозбагачення» про стягнення донарахованих страхових внесків та пені, де просили стягнути з відповідача 4456,39 грн донарахованих страхових внесків та 229,02 грн пені, а всього 4685,41 грн.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 25.10.2011 р. адміністративний позов задоволено, стягнено з відповідача заборгованість зі сплати страхових внесків по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню в сумі 4685,31 грн.

Не погодившись з даною постановою суду, відповідач подав апеляційну скаргу, де просили скасувати постанову суду, прийняти нову, та залишити без задоволення позовні вимоги.

В судовому засіданні апеляційної інстанції представник відповідача просив задовольнити апеляційну скаргу, представник позивача проти задоволення апеляційної скарги заперечував.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених позовних вимог, а також правильність застосування судом норм матеріального права та правової оцінки обставин у справі, суд приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи слідує, що відповідач зареєстрований у позивача за основним видом діяльності «оброблення металевих відходів та брухту чорних металів», КВЕД 37.10.1, відповідний клас ризику 22, страховий тариф 0,99%.

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що 20.01.2011 р. позивачем проведена перевірка відповідача щодо правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати страхових внесків до Фонду та їх витрачання за період з 01.04.2009 р. до 20.01.2011 р., в результаті чого складено акт перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхованих внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України №9 від 20.01.2011 р.

Згідно акту перевірки №9 від 20.01.2011 р. встановлено порушення відповідачем п.п.4.3 та п.п. 4.5 п.4 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, згідно річної статистичної звітності за формою « 1-Підприємство» за 2009 рік основним видом економічної діяльності, який має найбільшу питому вагу в обсязі реалізованої продукції (робіт, послуг) вид діяльності Підземне видобування залізної руди (КВЕД) 13.10.2011 р. Внаслідок вищезазначеного порушення за підсумками 2009 р. донараховані страхові внески за 2010 р. в сумі 4456,39 грн та на недоїмку, яка виникла, нараховані пеня в сумі 229,03 грн. Згідно звітів за формою « 1-Підприємство» за 2010 р. найбільшу питому вагу в обсязі реалізованої продукції (робіт, послуг) має вид економічної діяльності Оренда інших машин та устаткування (КВЕД 71.34.0).

Відповідно повідомлення Головного управління Статистики у Дніпропетровській області Державного комітету статистики України від 15.06.2011 р., станом на 10.06.2011 р. ТОВ «Рудозбагачення» значиться в ЄДРПОУ по Дніпропетровській області з кодом визначеного ОВД - 13.10.0.

Згідно Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженого постановою ФССНВУ N 36 від 12.07.2007, «4.1. Сума страхового внеску розраховується відповідно до страхового тарифу, встановленого законом, залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено страхувальника.

При встановленні страхувальнику знижки або надбавки до страхового тарифу сума страхового внеску, яка підлягає сплаті, визначається з урахуванням указаної знижки (надбавки).

…4.3. Якщо страхувальник здійснює декілька видів економічної діяльності, він підлягає віднесенню до того з них, який має найбільшу питому вагу в обсязі реалізованої продукції.

…4.5. У разі зміни виду економічної діяльності підприємства робочий орган виконавчої дирекції Фонду на підставі заяви страхувальника та після проведення перевірки фінансово-господарської діяльності страхувальника щодо нарахування, своєчасності і повноти сплати та цільового використання коштів на страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання змінює належність цього підприємства до класу професійного ризику виробництва.

Зміна класу професійного ризику здійснюється робочим органом виконавчої дирекції Фонду один раз на рік за результатами роботи страхувальника за минулий календарний рік. Новий клас професійного ризику встановлюється з початку поточного року.

У разі необхідності підтвердженням даних про зміну основного виду економічної діяльності є відомості, отримані в порядку взаємообміну інформацією з реєстру державного реєстратора, відомчих реєстрів органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування відповідно до чинного законодавства.

У разі, коли суб'єктом господарювання, який перебуває на обліку в робочому органі виконавчої дирекції Фонду, не проводилась господарська діяльність і за результатами попереднього року неможливо встановити основний вид економічної діяльності, йому необхідно звернутися до робочого органу виконавчої дирекції Фонду із заявою, зазначеною у пункті 3.4 цієї Інструкції, у якій вказується основний вид економічної діяльності. У разі, якщо в реєстраційній картці цього суб'єкта господарювання вказаний інший основний вид економічної діяльності, йому необхідно звернутись до державного реєстратора для внесення відповідних змін до реєстраційної картки.

На підставі заяви страхувальника та отриманих від державного реєстратора даних щодо виду економічної діяльності робочий орган виконавчої дирекції Фонду вносить відповідні зміни до облікової та особової справ страхувальника згідно з пунктом 3.12 цієї Інструкції.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно повідомлення відділення виконавчої дирекції м. Кривий Ріг про взяття на облік № 7051, видане 21.05.2009 р., згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 р. № 1423 «Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання» ТОВ «Рудозбагачення» (номер страхового свідоцтва 0439001087) віднесено до 22 класу професійного ризику виробництва «оброблення металевих відходів та брухту чорних металів» КВЕД 37.10.1.

Відповідно до Закону України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» для ТОВ «Рудозбагачення» розмір страхового тарифу на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання з 1 квітня 2009 р. становить 0,99 у відсотках до фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

За таких обставин суд апеляційної інстанції не погоджується з висновком суду першої інстанції, та вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, а постанову суду - скасувати та прийняти нову постанову, де відмовити в задоволенні позовних вимог.

Керуючись статтями ст.ст. 198 ч.1 п. 3, 202 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Рудозбагачення» - задовольнити.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 25.10.2011 р.- скасувати та прийняти нову постанову, де відмовити в задоволенні позовних вимог.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту постановлення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня викладення повного тексту постанови.

Головуючий: Л.А. Божко

Суддя: О.М. Лукманова

Суддя: І.Ю. Богданенко

Джерело: ЄДРСР 30785461
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку