open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ справи: 117/707/2012

Головуючий суду першої інстанції:

Асанов Е.Н.

№ провадження: 22-ц/190/2236/13

Доповідач суду апеляційної інстанції:

Берещанська І. І.

15 квітня 2013 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим у складі:

Головуючого судді:

Берещанської І.І.

Суддів:

Кузнєцової О.О., Новікова Р.В.

При секретарі:

Таранець О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Сімферополі цивільну справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про поділ жилого будинку в натурі та виплату грошової компенсації замість частки в спільному майні, треті особи - ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, КРП «БРТІ м. Євпаторії»,

за апеляційною скаргою представника ОСОБА_6 - ОСОБА_12 на рішення Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим від 13 лютого 2013 року,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_12 звернулася до суду як представник ОСОБА_13 з позовом до ОСОБА_7 про поділ жилого будинку в натурі та виплату грошової компенсації замість частки в спільному майні. Ухвалою суду від 04.10.2012 року ОСОБА_6 була залучена до участі у справі в якості правонаступника ОСОБА_13, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1. Позовні вимоги мотивовані тим, що між співвласниками домоволодіння АДРЕСА_1 постійно виникають спори про порядок користування будинком та надвірними спорудами. У зв'язку з чим просить суд:

- поділити в натурі жилий АДРЕСА_1;

- виділити ОСОБА_13 кімнати під №3 та 6, тамбур літ. «а2», сараї літ. «П» та «П-1», душову літ. «Я», туалет;

- виділити ОСОБА_8 кімнати під №№ 2,7,8, сараї літ. «Р», «С», «О», туалет;

- визначити порядок користування жилим будинком та надвірними спорудами;

- зобов'язати інших співвласників виплатити грошову компенсацію відповідачу ОСОБА_7 замість належної йому частки у спільному майні.

Рішенням Сакського міськрайонного суду АР Крим від 13 лютого 2013 року у задоволені позову ОСОБА_6 відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду представник ОСОБА_6 - ОСОБА_12 подала апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати, постановити нове рішення про затвердження мирової угоди, укладеної між ОСОБА_6 та ОСОБА_7, згідно якою ОСОБА_7 відмовляється від своєї частки на користь ОСОБА_6 та в рахунок вартості частки будинку отримує від ОСОБА_6 6 935 грн.; сторони не мають один до одного ніяких інших майнових та немайнових претензій; судові витрати за проведення судової житлово-технічної експертизи у сумі 3 250 грн. поділити порівну; провадження у справі закрити. Доводи апеляційної скарги зводяться до того, що рішення суду є незаконним та необґрунтованим, ухвалено з порушенням норм матеріального та процесуального права. Зокрема зазначає, що суд неправомірно відмовив у затвердженні мирової угоди. Посилається на те, що суд при прийнятті рішення порушив положення ст. 214 ЦПК України.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення позивача і представника позивача, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позову, місцевий суд виходив з того, що ОСОБА_6, як спадкоємець за заповітом, прийняла спадщину після смерті батька ОСОБА_13, але юридично не оформила своє право на спадщину.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, оскільки вони не відповідають дійсним обставинам справи, вимогам закону.

Судом встановлено, що у січні 2012 року ОСОБА_12 - представник ОСОБА_13 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_7 про поділ майна, що є у спільній частковій власності і виділ частки із майна, що є у спільній частковій власності.

ІНФОРМАЦІЯ_1 позивач ОСОБА_13 помер. Дочка померлого ОСОБА_6 була залучена до участі у справі в якості правонаступника позивача.

На момент ухвалення рішення суду і на теперішній час право власності на 27\144 частки житлового будинку під АДРЕСА_1 зареєстровано на померлого ОСОБА_13 ( а.с. 22, 111, 198).

З пояснень правонаступника ОСОБА_6 вбачається, що вона як спадкоємець за заповітом прийняла спадщину після смерті батька ОСОБА_13, але правовстановлюючі документи, що підтверджують її право власності на частину будинку не отримала.

Відповідно до ст. 367 Цивільного кодексу України майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділено в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Проте, як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_6 не є власником частки майна у спільній частковій власності, тому суд першої інстанції обґрунтовано відмовив їй у задоволенні позову про виділ частки із спільного майна, шляхом виплати грошової компенсації.

Крім того, судом правильно зазначено, що співвласники спірного житлового будинку за таким позовом повинні залучатися до участі у справі у якості відповідачів.

Доводи апеляційної скарги представника ОСОБА_6 - ОСОБА_12, які зводяться до того, що суд неповно з'ясував дійсні обставини справи, висновки суду не відповідають обставинам справи, не спростовують висновків суду першої інстанції, не містять правових підстав щодо скасування рішення суду, ухвалення нового рішення про задоволення позову.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції повно і всебічно з'ясував дійсні обставини справи і відповідно до вимог матеріального права і з дотриманням процесуального права ухвалив законне і обґрунтоване рішення суду.

На підставі вказаного і керуючись статтями 303, 308, 315 Цивільного процесуального кодексу України, колегія суддів судової палати у цивільних справах,

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_6 - ОСОБА_12 відхилити.

Рішення Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим від 13 лютого 2013 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів.

Судді:

Джерело: ЄДРСР 30773728
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку