open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 412/1821/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2013 року м. Краснодон

Краснодонський міськрайоний суд Луганської області у складі: головуючого судді: Лукінової М.В., розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі про визнання дій неправомірними, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з адміністративним позовом, в обґрунтування якого вказала, що в період з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року вона працювала в шахтобудівельному управлінні № 5 треста «Краснодоншахтобуд» на посаді муляра спеціалізованої бригади. У період з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року працювала у Краснодонському шахтобудівельному управлінні № 4 треста «Краснодоншахтобуд» на посаді муляра, постійно працюючого у бригадах мулярів. Вказані посади передбачені Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад та показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.1994 року № 162 (надалі - Список № 2). Позивач зазначає, що у відповідності з вказаною постановою КМУ та ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" вона має право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Для вирішення цього питання вона звернулася до відповідача, надавши усі необхідні документи. Однак, відповідач відмовив їй у призначенні вказаної пенсії, посилаючись на те, що для врахування до пільгового стажу періоду роботи муляром після 01.01.1992 року необхідно надати витяг з наказу про створення бригад мулярів або спеціалізованих ланок мулярів у комплексних бригадах. Позивач не згодна з відмовою відповідача та просить суд визнати вказані дії відповідача неправомірними, зобов'язати відповідача зарахувати до пільгового стажу роботи період роботи з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року та з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року, та призначити їй пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2 з моменту звернення до відповідача з заявою про призначення пенсії та набуття права на отримання пенсії за віком на пільгових умовах, зобов'язати відповідача нарахувати та виплатити їй суми пенсії з моменту звернення до відповідача з зазначеною заявою.

Позивач ОСОБА_1 надала суду письмову заяву, в якій зазначила, що на позовних вимогах наполягає, просить розглянути справу в порядку письмового провадження.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що у справі відповідні докази, причин неявки суду не повідомив.

Свідок ОСОБА_2 надала суду письмові пояснення, в яких повідомила, що працювала з позивачем з 1980 року по 1996 року у спеціалізованій бригаді № 2 в ШСУ - 5 треста «Краснодоншахтобуд» з повним робочим днем. Даний факт підтверджується рішенням суду від 29.10.2004 року по справі № 2-2527.

Свідок ОСОБА_3 також надала суду письмові пояснення, з яких йдеться, що вона з 1980 року по 1996 рік працювала у спеціалізованій бригаді № 2 в ШСУ - 5 треста «Краснодоншахтобуд» разом з позивачем на посадах мулярів.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження). Таким чином, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши письмові докази, суд вважає за необхідне задовольнити адміністративні позовні вимоги позивача з наступних підстав.

Встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року працювала в шахтобудівельному управлінні № 5 треста «Краснодоншахтобуд» на посаді муляра спеціалізованої бригади; з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року вона працювала у Краснодонському шахтобудівельному управлінні № 4 треста «Краснодоншахтобуд» на посаді муляра, постійно працюючого у бригадах мулярів; 06.06.1997 року позивач була переведена облицювальником парових та водогрійних котлів; 20.09.1999 року була звільнена за власним бажанням, що вбачається з її трудової книжки та довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (а.с. 5, 6, 16-20).

Дані обставини підтверджуються і довідкою шахтобудівельного управління № 5 треста «Краснодоншахтобуд» від 29.11.2012 року, з якої також йдеться, що накази про утворення комплексних чи спеціалізованих бригад мулярів надати немає можливості, оскільки на архівне зберігання вони передані не були (а.с. 8).

З матеріалів справи також вбачається, що у період роботи позивача у шахтобудівельному управлінні № 5 треста «Краснодоншахтобуд» проводилася атестація робочих місць.

Так, згідно з виписок з наказів № 30 від 10.04.1995 року та № 78 від 25.10.1995 року шахтобудівельного управління № 4 треста «Краснодоншахтобуд» за підсумками атестації робочих місць було затверджено перелік професій та посад робітників, яким підтверджено право на пільги та компенсації, у тому рахунку, пільгове пенсійне забезпечення та перелік робочих місць, виробництв, робот, професій та посад зі шкідливими умовами праці, робота на яких дає право на пільгове пенсійне забезпечення за Списком № 2, серед яких є посада муляр спеціалізованої бригади (а.с. 7, 11).

Наказом шахтобудівельного управління № 4 треста «Краснодоншахтобуд» від 28.04.1995 року № 35 було затверджено підсумки атестації робочих місць за умовами праці та підтверджена відповідність діючому Списку № 2 професій, серед яких також зазначена посада муляра, який постійно працює у складі бригади, ланки (а.с. 9, 10).

Рішенням УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області від 15.02.2013 року позивачеві було відмовлено у призначенні пенсії на пільгових умовах за віком за ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" через відсутність пільгового стажу роботи (а.с. 4). Даним рішенням також було роз'яснено, що відповідно до Списку № 2, затвердженого постановою КМУ від 11.03.1994 року № 162, таке право надається всім мулярам, які працюють в бригадах мулярів і в спеціалізованих ланках мулярів комплексних бригад і за результатами атестації робочих місць. Для врахування до пільгового стажу періоду роботи муляром до 01.01.1992 року та після 01.01.1992 року необхідно надати наступні документи: витяг з наказу про створення бригад мулярів або спеціалізованих ланок мулярів комплексних бригад; витяг з наказу про проведення атестації робочого місця; перелік атестованих робочих місць, погоджений з Державною експертизою умов праці; довідка, уточнююча характер роботи.

У п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року №

1788-ХІІ серед іншого зазначено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 р. (надалі - Порядок підтвердження трудового стажу).

Також, відповідно до п. 10 Порядку застосування Списків № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 року № 383 (надалі - Порядок застосування Списків № 1 та № 2), для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження трудового стажу.

Відповідно до пункту 20 Порядку підтвердження трудового стажу у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємства, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи: розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Так, з матеріалів справи вбачається, що на час звернення позивача до УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області з питання призначення пенсії за віком на пільгових умовах (15.02.2013 року), вона досягла 50 років та мала загальний стаж роботи 34 роки 03 місяці 01 день.

Посади, на яких позивач працювала у період роботи у шахтобудівельному управлінні № 5 треста «Краснодоншахтобуд» з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року (муляр спеціалізованої бригади) та з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року (муляр, постійно працюючий у бригадах мулярів), передбачені Списком № 2 (а.с. 8).

У трудовій книжці позивача є всі відомості, що підтверджують обставини роботи позивача з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року та з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року на посаді муляра.

У довідках про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній вказані усі встановлені вищевказаним порядком відомості: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу (з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року та з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року); професія або посада (муляр спеціалізованої бригади та муляр, постійно працюючий у бригадах мулярів); характер виконуваної роботи: розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи (будівництво будівель та споруд, що передбачена Списком № 2 розділ ХХVІІ підрозділ 2290100а-12680 та будівництво нових будівель та споруд, що передбачена Списком № 2 підрозділом 2290000а-12680); первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка (особисті картки форми Т-2, книга наказів, особові рахунки - 1981-1996 р. р., довідник ЕКТС, накази, технологічний процес виробництва).

Крім того, п. 18 Порядку підтвердження трудового стажу встановлено, що за відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства установи, організації, або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені в п.17 цього Порядку, трудовий стаж установлюються на підставі показань не менше двох свідків, які знали заявника по спільній роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі комісії) або в одній системі отримали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу позивача.

За письмовими поясненнями свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_4 вони з 1980 року по 1996 рік працювали у спеціалізованій бригаді № 2 в ШСУ - 5 треста «Краснодоншахтобуд» разом з позивачем на посадах мулярів (а.с. 26-29). У суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених цими свідками. Дані про їх заінтересованість в результаті розгляду справи відсутні. До того ж, факт роботи ОСОБА_2 на посаді муляра у спеціалізованій бригаді № 2 в ШСУ-5 треста «Краснодоншахтобуд» у період з 21.03.1974 року по 11.05.1982 року та з 13.08.1984 року по 02.09.1987 року з повним робочим тижнем був встановлений рішенням Краснодонського міськрайонного суду Луганської області від 29.10.2004 року № 2-2527 (а.с. 12).

Відповідно до обставин проведення атестації на підприємстві, де працювала позивач у зазначений період, слід зупинитися на наступному.

За п. п. 1, 2, 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим Постановою КМУ від 01.08.1992 року № 442 (надалі - Порядок проведення атестації), атестація робочіх місць проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах. Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації. Позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу, органів Державної експертизи умов праці з участю установ санітарно-епідеміологічної служби МОЗ.

Проведення атестації робочих місць на шахтобудівельному управлінні № 4 треста «Краснодоншахтобуд» підтверджується виписками із наказів № 30 від 10.04.1995 року, № 78 від 25.10.1995 року та наказом від 28.04.1995 року № 35.

Відповідно до п. 4.3 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 - у разі підтвердження цього права за результатами атестації, вперше проведеної до 21.08.97р. (впродовж 5 років після введення в дію Порядку проведення атестації робочих місць), до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховується весь період роботи на даному підприємстві у виробництвах, передбачених Списками, тобто період роботи із шкідливими умовами праці, до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення атестації та період роботи впродовж наступних 5 років з урахуванням пункту 4.2 цього Порядку.

Таким чином, оскільки атестація робочих місць на шахтобудівельному управлінні № 4 треста «Краснодоншахтобуд» вперше була проведена у 1995 році, до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховується весь період роботи позивача на даному підприємстві до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення атестації, тобто до 28.04.1995 року, та період роботи з 28.04.1995 року по 05.06.1997 року.

За таких підстав стаж роботи позивача на посадах, передбачених Списком №2, які дають право на пільгову пенсію, складає більше 10 років.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. При вирішенні справ суд керується принципом законності, що закріплено ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України).

Виходячи з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

Враховуючи наведене, суд вважає, що відсутність витягів з наказу бригад мулярів або спеціалізованих ланок мулярів не повинна бути підставою для не зарахування до пільгового стажу роботи позивача вказаного періоду. Позивач має встановлені конституційні гарантії на свій соціальний захист. В порядку ст. 71 КАС України суду не надано належних та допустимих доказів зміни умов праці позивача, яка перебувала на посаді муляра, що відноситься до Списку №2, а також, доказів зміни тяжких умов та характеру праці на підприємстві, виробництва, технологічного процесу та устаткування, характеру основної діяльності та перепрофілювання підприємства у цей період.

Таким чином, суд приходить до висновку про неправомірність дій відповідача щодо відмови позивачеві у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.

У відповідності з п. 1 ч. 1 ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-ІV пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Оскільки позивач вчасно звернулася до відповідача з заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах, право на таку пенсію вона отримала з 01.12.2012 року, тобто на наступний день після досягнення нею пенсійного віку.

На підставі наведеного, суд вважає за необхідне задовольнити даний адміністративний позов у повному обсязі, визнати дії відповідача щодо відмови позивачеві у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах неправомірними, зобов'язати відповідача зарахувати до пільгового стажу роботи період роботи ОСОБА_1 з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року та з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року, та призначити їй пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2 з моменту набуття права на отримання пенсії за віком на пільгових умовах та зобов'язати відповідача нарахувати та виплатити їй суми пенсії з моменту набуття права на отримання пенсії за віком на пільгових умовах.

Керуючись ст. ст. 2, 4 - 15, 159-163, 167, 185, 186 КАС України, ст. ст. 19, 46 Конституції України, Законом України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ, Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-ІV, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі про визнання дій неправомірними - задовольнити повністю.

Визнати неправомірними дії Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області щодо відмови ОСОБА_1 у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 2 та відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Зобов'язати Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області зарахувати до стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах періоди роботи з 30.04.1981 року по 22.07.1996 року та з 05.08.1996 року по 05.06.1997 року та призначити ОСОБА_1 пенсію на пільгових умовах за Списком № 2 згідно зі ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з моменту виникнення права на пенсію, тобто з 01.12.2012 року.

Зобов'язати Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 суми пенсії з моменту виникнення права на пенсію, тобто з 01.12.2012 року.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

У разі прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий : М.В.Лукінова

Джерело: ЄДРСР 30382895
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку