open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 413/120/13- ц

Провадження № 2/413/404/13

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

01 березня 2013 року

Краснолуцький міський суд Луганської області у складі: головуючого судді Бєляєвої Л.О., при секретарі Дворових Т.В., за участю представника позивача - адвоката ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Красний Луч Луганської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання розірвання шлюбу фіктивним, третя особа - відділ державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції в Луганській області,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про визнання розірвання шлюбу фіктивним. В обґрунтування позову зазначив, що 01.08.2009 року він одружився з відповідачем. Через складний матеріальний стан позивач з відповідачем вимушені були шукати роботу за кордоном з осені 2012 року. Згодом відповідач отримала пропозицію щодо свого працевлаштування з-за кордону. Проте однією з вимог працевлаштування була умова, відповідно до якої відповідач мала бути незамужньою. 26.10.2012 року позивач фіктивно розірвав шлюб з відповідачем. В листопаді 2012 року сторони дізнались, що дані вимоги роботодавця не законні, не відповідають діючому міжнародному та українському законодавству, а також законодавству країни працевлаштування. Розірвання шлюбу було фіктивним, виключно для поліпшення матеріального становища родини. Сторони разом продовжували і продовжують проживати в одному домі разом як сім*я, шлюбних відносин не припинили та не мають наміру їх припиняти, ведуть спільне господарство, планують народжувати дитину. Окрім іншого, за час фіктивного розлучення ні позивач, ні відповідач в іншому шлюбі не знаходились. Після розірвання шлюбу прізвище не змінювали. Тому позивач просить визнати фіктивним розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, анулювати свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 від 26 жовтня 2012 року, та свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 від 26 жовтня 2012 року.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_2 вимоги підтримав у повному обсязі, просив позовні вимоги задовольнити та визнати фіктивним розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, анулювати свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 від 26 жовтня 2012 року, та свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 від 26 жовтня 2012 року.

В судовому засіданні представник позивача - адвокат ОСОБА_1 вимоги позивача підтримав та просив позов задовольнити.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_3 позовні вимоги визнала.

Представник третьої особи Ісаєва Л.М. - провідний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції Луганської області, в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення вимог позивача.

Суд, вислухавши позивача, представника позивача, відповідача, третю особу, допитавши свідків, дослідивши надані письмові документи, вважає вимоги законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню з наступних обставин.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Так, 01 серпня 2009 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 був укладений шлюб, зареєстрований відділом реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького управління юстиції Луганської області, актовий запис № 312.

26.10.2012 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 був розірваний, та видані свідоцтва про розірвання шлюбу Серія НОМЕР_2 та Серія НОМЕР_1, зареєстровані відділом реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького управління юстиції Луганської області, актовий запис № 98.

Судом встановлено, що шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 був розірваний фіктивно з метою отримання сторонами пропозиції щодо свого працевлаштування з-за кордоном. Однією з вимог такого працевлаштування була умова, відповідно до якої відповідач мала бути незаміжньою. Тому, 26.10.2012 року позивач фіктивно розірвав шлюб з відповідачем.

Тобто, розірвання шлюбу було фіктивним, виключно для поліпшення матеріального становища родини.

Відповідно до довідки квартального комітету № 79 Краснолуцької міської ради Луганської області від 09.01.2013 року, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 дійсно мешкають разом з 03.09.2012 року за адресою: АДРЕСА_1

Свідки також пояснили, що сторони весь час мешкають як чоловік та дружина, а шлюб розірвали, оскільки відповідач, у зв*язку з труднощами матеріального характеру, повинна була виїхати за кордон на працевлаштування з умовою, що вона буде не одружена.

Відповідно до ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу.

Відповідно до ч. 1 ст. 108 Сімейного кодексу України за заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу, здійснене відповідно до положень ст.. 106 СК України, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували проживати однією сім*єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються органом державної реєстрації актів цивільного стану.

За таких обставин, суд вважає розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, про що в Книзі реєстрації розірвань шлюбів зроблено актовий запис № 98 від 26 жовтня 2012 року повинно бути фіктивним. При цьому суд приймає до уваги, що розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відбулося відповідно до ст. 106 Сімейного кодексу України, про що свідчить копія актового запису про розірвання шлюбу № 98 від 26 жовтня 2012 року, надана відділом Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області.

У зв*язку з тим, що суд прийшов до висновку про фіктивність розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 26 жовтня 2012 року, суд вважає за можливим анулювати актовий запис № 98 від 26 жовтня 2012 року в Книзі реєстрації розірвань шлюбів відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області. Також, суд вважає за можливим анулювати свідоцтва про розірвання шлюбу Серії НОМЕР_2 та Серії1-НОМЕР_1, що видано відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

На стягнення судових витрати з відповідача позивач не наполягав.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 8, 55, 92, 124 Конституції України, ст. ст. 3, 4, 5, 7, 13, 15, 79, 80, 107, 197, 208, 209, 213-215 ЦПК України, ст. ст. 106, 108 Сімейного Кодексу України, ст.. 24 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання розірвання шлюбу фіктивним задовольнити.

Визнати фіктивним розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, зареєстрованого відділом Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області, актовий запис № 98 від 26 жовтня 2012 року.

Актовий запис № 98 від 26 жовтня 2012 року в Книзі реєстрації розірвань шлюбів відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області анулювати.

Анулювати свідоцтво про розірвання шлюбу Серії НОМЕР_2 від 26 жовтня 2012 року, яке видано відділом Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області ОСОБА_2.

Анулювати свідоцтво про розірвання шлюбу Серії НОМЕР_1 від 26 жовтня 2012 року, яке видано відділом Державної реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції у Луганській області ОСОБА_3.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Луганської області через суд першої інстанції -Краснолуцький міський суд Луганської області шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 30280773
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку