open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" березня 2013 р. м. Київ К/9991/75522/11

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Суддів:

Черпіцької Л.Т.

Васильченко Н.В.

Розваляєвої Т.С.

розглянувши у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами адміністративну справу за касаційною скаргою ОСОБА_4 на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 жовтня 2011 року у справі № 2а-7/11/0535 за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Горлівки Донецької області, Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» про визнання рішення незаконним, зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИЛА:

У вересні 2010 року ОСОБА_4 звернувся із позовом до Управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Горлівки Донецької області, Державного підприємства «Орджонікідзевугілля»про визнання незаконним рішення від 21.08.2010р. №243/13-08-01-03, яким відмовлено у призначенні та виплаті пенсії відповідно до вимог Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»та про виключення зі стажу пільгової праці з 30.12.1999р. по 20.03.2009р., зобов'язання призначити пенсію на пільгових умовах з 28.04.2009р.

Постановою Калінінського районного суду м. Горлівки Донецької області від 23 червня 2011 року позовні вимоги задоволено. Визнано незаконним рішення УПФУ в Калінінському районі м. Горлівки Донецької області про відмову у призначенні пенсії на пільгових умовах та про виключення зі стажу пільгової праці з 30.12.1999р. до 20.03.2000р. на шахті ім. Карла Маркса ДП «Орджонікідзевугілля». Зобов'язано призначити пенсію ОСОБА_4 на пільгових умовах з 28.04.2009р. відповідно до ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

При прийнятті рішення суд першої інстанції прийшов до висновку про наявність правових підстав для призначення та виплати позивачу пенсії на пільгових умовах.

Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 жовтня 2011 року рішення суду першої інстанції скасовано, у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Мотивуючи рішення, суд апеляційної вказував на те, що умовою для призначення пільгової пенсії є досягнення особою п'ятдесятирічного віку при загальному стажу роботі не менш ніж 20 років. Оскільки зазначених умов позивач не має, призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»є безпідставним.

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, ОСОБА_4 звернувся з касаційною скаргою, у якій, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просить його скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_4 перебуває на обліку в УПФУ в Калінінському районі м. Горлівки Донецької області та отримує пенсію з інвалідності на підставі ст., ст.23, 29 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Із матеріалів адміністративної справи вбачається, що з 27.01.1994р. по 24.06.2002р. ОСОБА_4 працював на шахті ім. Карла Маркса ДП «Орджонікідзевугілля»на підземних роботах, таким чином, стаж роботи під землею складає 15 років 1 місяць 26 днів.

ОСОБА_4 звернувся до УПФУ в Калінінському районі м. Горлівки Донецької області з метою здійснення йому призначення та виплати пенсії відповідно до вимог ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Так, згідно ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Відповідно до листа від 21.08.2010р. № 243/13-08-01-03 Пенсійним фондом відмовлено у призначенні пенсійних виплат на пільгових умовах з тих підстав, що ОСОБА_4 має лише 14 років 10 місяців та 18 днів стажу роботи на підземних роботах за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у той час, як чинним законодавством передбачена наявність п'ятнадцятирічного стажу на підземних роботах.

Крім того, в листі зазначено, що атестація робочих місць на шахті ім. Карла Маркса здійснювалась 31.12.1994р. та 21.03.2000р., таким чином, період роботи ОСОБА_4 з 31.12.2009р. по 20.03.2000р. не атестований та не може бути врахований для призначення пільгової пенсії.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд апеляційної інстанції керувався положеннями Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та «Про пенсійне забезпечення».

Так, п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

В свою чергу, ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Суд апеляційної інстанції прийшов до передчасного висновку про те, що оскільки позивач не досяг п'ятдесятирічного віку та не має 20 років загального стажу роботи, призначення пільгової пенсії на підставі ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»є необґрунтованим.

При цьому судом апеляційної інстанції не враховано, що Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці»є спеціальним законом, який підлягає застосуванню для вирішення спірних правовідносин.

Так, у ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»зазначено, що дія частини першої статті 7 і статті 8 цього Закону поширюється також на пенсіонерів, пенсія яким була призначена до набрання чинності цим Законом.

Фінансування додаткових витрат на виплату підвищеного розміру пенсії відповідно до статті 8 цього Закону здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Крім того, ч.3 Перехідних положень також передбачено, що Закони України та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, до приведення їх у відповідність із цим Законом діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Таким чином, суд першої інстанції при вирішенні цієї адміністративної справи правильно надав пріоритетність застосування Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Основними умовами для призначення пенсії шахтарям в розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менше як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, на підставі ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», є стаж роботи чоловіків не менш як 15 років за списком 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, зазначеною статтею не обумовлено досягнення особою п'ятдесятирічного віку та 20 років загального стажу для призначення пенсії на пільгових умовах.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що обов'язок Пенсійного фонду здійснити призначення ОСОБА_4 пільгової пенсії відповідно до вимог ст.8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Згідно ст. 226 КАС України суд касаційної інстанції скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції та залишає в силі рішення суду першої інстанції, яке ухвалено відповідно до закону і скасоване або змінене помилково.

Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги дають підстави для висновку про неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.

З урахуванням викладеного судом першої інстанції винесено законне і обґрунтоване рішення, постановлене з дотриманням норм матеріального і процесуального права, яке скасоване помилково.

Керуючись ст.ст. 222, 223, 226, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити.

Постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 жовтня 2011 року скасувати.

Постанову Калінінського районного суду м. Горлівки Донецької області від 23 червня 2011 року залишити в силі.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута в порядку ст.ст. 235-2391 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді :

Джерело: ЄДРСР 30131161
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку