open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1329/5485/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.01.2013

м. Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючої - судді Маліновської-Микич О.В.,

при секретарі Тарновському Ю.А.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в місті Яворові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Відділу РАЦС Яворівського РУЮ про визнання відмови незаконної та зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 в інтересах ОСОБА_2 звернулась до суду з адміністративним позовом, в якому просить постановити рішення, яким визнати відмову відділу реєстрації актів цивільного стану Яворівського РУЮ від 20 листопада 2012 року та зобов'язати відділу реєстрації актів цивільного стану Яворівського РУЮ внести зміни у актовий запис №33 від ІНФОРМАЦІЯ_1 в якому змінити запис імені «ОСОБА_2» на ім'я «ОСОБА_2» та видати свідоцтво про народження ОСОБА_2, де зазначити його ім'я «ОСОБА_2», свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народився її внук ОСОБА_2. 13 червня 1990 року він закінчив Новояворівську середню школу №2 в м. Новояворівську Яворівського району Львівської області та отримав свідоцтво про неповну середню освіту. Після досягнення ним повноліття на підставі свідоцтва про народження йому Яворівським РВ УМВС України у Львівській області 30.10.1998 року було видано паспорт громадянина України в якому вказано прізвище «ОСОБА_2», ім'я «ОСОБА_2», по-батькові «ОСОБА_2». Однак в 2006 році було виявлено, що свідоцтво про народження ОСОБА_2 було втрачено. Після звернення до відділу реєстрації актів цивільного стану Яворівського РУЮ 10 листопада таке свідоцтво було видане повторно, але його ім'я в ньому було вказане «ОСОБА_2», яке відрізнялося від його імені вказаному в свідоцтві про народження, яке видавалося вперше. У зв'язку з невідповідністю вказаного у свідоцтві про народження ОСОБА_2 його імені, а саме вказано , що його ім'я «ОСОБА_2», а не «ОСОБА_2» він звернувся із відповідною заявою до відділу реєстрації актів цивільного стану Яворівського РУЮ про внесення змін та доповнень до актового запису цивільного стану. 20.11.2012 року відділом реєстрації актів цивільного стану Яворівського РУЮ було відмовлено у внесенні змін та доповнень до актового запису цивільного стану.

Позивач на розгляд справи не з'явилася, а подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача на розгляд справи не з'явився, а подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає часткову задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що висновком відділу РАЦС Яворівського районного управління юстиції ОСОБА_2 було відмовлено у внесенні змін у графі ім'я з

2

«ОСОБА _2» на «ОСОБА_2» до актового запису №33, вчиненого Шклівською селищною радою 03.03.1975 року про народження у зв`язку з виявленими розбіжностями та неподанням документів, що підтверджують його ім'я.

Однак з таким висновком суд погодитись не може, виходячи з наступного.

Як вбачається з актового запису №33, вчиненого Шклівської селищної ради 03.03.1975 року про народження ОСОБА_2 у графі ім'я значиться слово «ОСОБА_2».

З копії свідоцтва про неповну середню освіту НОМЕР_1 вбачається, що дане свідоцтво видане на ім'я ОСОБА_2.

З копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 вбачається, що даний документ виданий на ім'я ОСОБА_2.

З копії військового квитка серії НОМЕР_3 вбачається, що даний документ виданий на ім'я ОСОБА_2.

Відповідно до п. 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 (далі - Правила), внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість скарження його у судовому порядку.

Згідно до п. 1.7 Правил зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, за винятком випадків, встановлених у пункті 2.28 розділу II цих Правил. У разі зберігання актового запису цивільного стану (метричного запису) у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису (метричного запису) проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Пунктом 2.7 Правил передбачено, що на підтвердження достовірності представлених заявником документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому.

За приписами підпункту 2.13.2 Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду.

Відповідно до п.п.2.15.9 Правил висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану складається, якщо під час державної реєстрації акту цивільного стану були допущені помилки (перекручення, пропуск відомостей, окремих слів або граматичні помилки чи вказані неправильні відомості).

Згідно п.п.2.16.7 Правил зміни, доповнення, виправлення вносяться в паперові носії актових записів цивільного стану та одночасно до Державного реєстру актів цивільного стану громадян на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Пунктами 2.21, 2.22, 2.23 Правил визначено, що у разі внесення змін на підставі рішення суду, постанови адміністративного суду, органу опіки та піклування, оформленого розпорядженням районної державної адміністрації чи рішенням виконавчого комітету відповідних рад, за потреби, до них додаються відповідні заява про внесення змін та інші необхідні для виконання документи, які надсилаються до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання актового запису цивільного стану, до якого вносяться зміни.

З довідки про Хрещення вбачається, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, хрещений, як «ОСОБА_2», оскільки свідоцтво про Хрещення видається на підставі

3

свідоцтва про народження виданого органом РАЦС, а отже первинне свідоцтво про народження було видано на ім'я ОСОБА_2.

Таким чином судом встановлено, що Шклівською селищною радою 03.03.1975 року вчинено актовий запис №33 про народження ОСОБА_2, де у графі ім'я значиться слово «ОСОБА_2». Однак, як вбачається з досліджених та проаналізованих судом матеріалів справи, вірним ім'ям позивача є «ОСОБА_2», а тому актовий запис в графі ім'я «ОСОБА_2» - вчинений помилково.

Судом не приймається до уваги твердження позивача про те, що відмова відділу РАЦС Яворівського РУЮ є неправомірною, оскільки повторне свідоцтво про народження громадянину ОСОБА_2 видано згідно норм чинного законодавства, а тому підстав для задоволення даної вимоги немає.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, суд дійшов до висновку, що в позовній заяві наведені обставини, які підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних вимог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається та їх обґрунтування.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до вимог частини 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості,а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

З огляду на викладене суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-14, 23, 69, 70, 71, 86, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

позов задоволити частково.

Зобов'язати відділ РАЦС Яворівського РУЮ Львівської області внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_2, вчиненого Шклівською селищною радою 03.03.1975 року за №33, де у графі ім'я «ОСОБА_2» замінити на «ОСОБА_2» та видати свідоцтво про народження на ім'я ОСОБА_2.

В решті позову відмовити за безпідставністю вимог.

Постанова може бути оскаржена до Львівського адміністративного апеляційного суду через Яворівський районний суд Львівської області на протязі 10 днів з моменту її оголошення.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 29410422
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку