open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Копія

Справа № 822/465/13-а

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2013 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Козачок І.С. розглянув у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Хмельницьклегпром" про стягнення штрафних санкцій, -

В С Т А Н О В И В :

Прикарпатське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулось до суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства "Хмельницьклегпром" про стягнення штрафних санкцій в розмірі 5 100 грн.

Позивач зазначив, що станом на 30.04.2012 року ЗАТ "Хмельницьклегпром" не опублікувало в офіційному друкованому виданні регулярну річну інформацію - звіт за 2011 рік, не розмістило його в загальнодоступній інформаційній базі даних, та станом на 01.06.2012 року не подало його до відділу нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Хмельницькій області Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, тим самим порушивши вимоги п.1 глави 7 розділу V «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів» (далі - Положення), затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 року № 1591, та вимоги статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (далі - Закон). Відповідальність за вчинене передбачена п. п. 5, 6 та 7 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996 року № 448/96-ВР.

Постановами позивача від 18.07.2012 року на відповідача накладені штрафні санкції на загальну суму 5 100 грн. Постанови направлені на адресу відповідача і ним отримані. У добровільному порядку відповідач суми штрафних санкцій не сплатив, тому позивач просить суд стягнути вказані штрафні санкції.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративний справі було надіслано відповідачу за юридичною адресою, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. 25.01.2013 року копію ухвали було отримано відповідачем. Суд вважає можливим провести розгляд справи в порядку скороченого провадження.

Відповідачем 04.02.2013 року були подані письмові заперечення, де вказано, що позивачем пропущений 6 - місячний строк звернення до суду, передбачений вимогами статті 99 КАС України, оскільки право на звернення до суду він набув починаючи з 30 квітня-1 червня 2012 року, а звернувся до суду лише в кінці січня 2013 року. Тому просить у позові відмовити.

Дослідивши обставини справи та письмові докази, заперечення відповідача, суд вважає, що є підстави для задоволення позову.

Судом встановлено, що 26 червня 2012 року Прикарпатським територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку стосовно Закритого акціонерного товариства "Хмельницьклегпром" порушені справи про правопорушення на ринку цінних паперів, 06 липня 2012 року відносно підприємства складені акти про правопорушення на ринку цінних паперів за № № 116-ПР-2-Е, 117-ПР-2-Е та 118-ПР-2-Е та відповідні постанови про розгляд справ про правопорушення на ринку цінних паперів.

За результатами розгляду зазначених справ про правопорушення на ринку цінних паперів 18 липня 2012 року уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - начальником Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Гордович І.І. прийнята постанова № 113-ПР-2-Е про накладення штрафних санкцій в сумі 1 700 грн. за не опублікування в офіційному друкованому виданні регулярної річної інформації за 2011 рік; № 114-ПР-2-Е про накладення штрафних санкцій в сумі 1 700 грн. за нерозміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку регулярної річної інформації за 2011 рік та № 115-ПР-2-Е про накладення штрафних санкцій в сумі 1 700 грн. за неподання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку регулярної річної інформації за 2011 рік. Загальний розмір штрафних санкцій - 5 100 грн.

У зазначених постановах вказано, що штрафні санкції слід перерахувати в Дохід державного бюджету України протягом 15 днів з моменту отримання постанов.

Відповідно до п. п. 5, 6 та 7 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції, зокрема, за:

- не опублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суд не бере до уваги доводи відповідача щодо пропуску позивачем шестимісячного строку звернення до суду, оскільки вважає, що строк, протягом якого позивач мав право звернутись до суду з цим позовом, у даному випадку обчислюється починаючи з наступного дня після закінчення передбаченого вимогами ч. 5 статті 99 КАС України місячного строку, протягом якого відповідач мав право оскаржити зазначені постанови до суду. Місячний же строк для оскарження зазначених постанов, у разі якщо відповідач не мав наміру у 15-денний термін добровільно сплатити суми штрафних санкцій, зазначені у постановах позивача, обчислюється з наступного дня після одержання відповідачем копій постанов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 113-ПР-2-Е, № 114-ПР-2-Е, № 115-ПР-2-Е.

Як свідчить копія списку № 165 згрупованих поштових відправлень (рекомендованих листів) та копія реєстру від 06.08.2012 року, вказані вище постанови (поштове відправлення № 7600401594879) були направлені на адресу відповідача 06.08.2012 року.

У свою чергу, з інформації офіційного сайту «Укрпошти» випливає ( пошук за кодовим ідентифікатором), що поштове відправлення № 7600401594879 вручене відповідачу 07.08.2012 року. Копія відповіді на запит є у матеріалах справи.

Таким чином, суд вважає, що шестимісячний строк для звернення до суду з адміністративним позовом позивачем не пропущений, оскільки право на звернення до суду він набув лише після отримання та невиконання відповідачем постанов про накладення штрафних санкцій з урахуванням строку, наданого відповідачу на добровільне їх виконання.

Разом з тим, станом на час розгляду справи відповідачем не надані докази на підтвердження того, що зазначені постанови ним оскаржені в судовому або адміністративному порядку, або докази, які підтверджують нечинність цих постанов. Також не надані докази добровільної сплати штрафних санкцій.

Зважаючи на те, що позивачем надані усі належні докази, які підтверджують існування штрафу, правомірність накладення якого доведена наявними у справі документами, а відповідачем не надані докази, які свідчать, що штрафні санкції були ним сплачені у встановленому законом порядку або визначені неправомірно, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 статті 94 КАС України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 158 - 163,183-2 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Хмельницьклегпром" на користь Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в дохід Державного бюджету України 5 100 (п'ять тисяч сто) грн. штрафних санкцій, накладених за правопорушення на ринку цінних паперів.

Постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя/підпис/І. С. Козачок"Згідно з оригіналом" Суддя І. С. Козачок

Джерело: ЄДРСР 29142067
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку