open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1570/7522/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2013 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Марина П.П.,

за участю секретаря Борцової С.І.

розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області про зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулась до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до Відділу реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області та просить суд зобов'язати Відділ реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області внести зміни в актовий запис про народження №200 від 09.12.1950 року, зареєстрований Виконавчим комітетом Вилковської міської ради Кілійського району Одеської області на громадянку ОСОБА_1 у звязку з усиновленням в графі 8,9,10 «Прізвище, ім'я, по-батькові» вказати батько: «ОСОБА_4», мати: «ОСОБА_6» та видати позивачу відповідне свідоцтво. Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідно до рішення Виконавчого комітету Вилковської міської ради Кілійського району Одеської області №289 від 25.11.1965 року задоволено заяву громадян ОСОБА_4 та ОСОБА_6 на усиновлення ОСОБА_1, залишено прізвище, ім'я та по-батькові ОСОБА_1 та вирішено копію даного рішення направити Кілійському районному бюро РАЦС, але останній пункт рішення не виконаний, оскільки у позивача наявне первісне Свідоцтво про народження видане 09.12.1950 року (актовий запис №200) з зазначенням батьків позивача - ОСОБА_7 - батько та ОСОБА_5 - мати. У зв'язку зі смертю батьків - ОСОБА_4 та ОСОБА_6 та необхідністю прийняття спадщини, ОСОБА_1 звернулась до відповідача про внесення змін в актовий запис про її народження та видачу свідоцтва про народження з зазначенням в ньому батьків-усиновлювачів, але листом Відділу реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області №2458/04.1-29 від 24.11.2012 року, у зв'язку з ненадходженням до органу ДРАЦС вищенаведеного рішення, позивачу запропоновано звернутись до суду з відповідним позовом.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином та завчасно, причин неявки до суду не повідомив та заперечень на адміністративний позов не надав, тому суд вважає можливим розглянути справу у порядку, передбаченому ст. 128 КАС України.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши обставини та факти, якими обґрунтовувалися вимоги, перевіривши їх доказами, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Судом встановлено, що 25.11.1965 року, розглянувши заяву ОСОБА_4 та ОСОБА_6 щодо усиновлення дівчини ОСОБА_1, Виконавчим комітетом Вилковської міської ради прийнято рішення №289 «Про усиновлення дитини ОСОБА_1, 1950 року народження, громадянами ОСОБА_4 та ОСОБА_6», яким задоволено дану заяву, залишено прізвище, ім'я та по-батькові ОСОБА_1, враховуючи прохання дівчини, згоду її матері та громадян ОСОБА_4 та ОСОБА_6 дитині та вирішено копію даного рішення направити Кілійському районному бюро РАЦС.

ОСОБА_1 (згідно наявної в матеріалах справи копії свідоцтва про укладення шлюбу (а.с.6) звернулась до Відділу реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області з заявою щодо надання повторного свідоцтва про народження з зазначенням батьків - усиновлювачів.

Листом Відділу реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області №2458/04.1-29 від 24.11.2012 року, у зв'язку з непред'явленням Виконавчим комітетом Вилковської міської ради до органу ДРАЦС вищенаведеного рішення №289 від 25.11.1965 року, позивачу запропоновано звернутись до суду з відповідною заявою про внесення змін до актового запису.

Основним нормативно-правовим актом, який визначає правові та організаційні засади державної реєстрації актів цивільного стану є Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року №2398-VI.

Відповідно до положень статті 1 даного Закону він регулює відносини, пов'язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану та не поширюється на порядок проведення реєстрації громадянства України.

Частинами 1-3 статті 9 цього Закону передбачено, що державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану. Актовий запис цивільного стану складається у двох примірниках. Інформація, що міститься в актовому записі цивільного стану, є конфіденційною і не підлягає розголошенню. Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

Згідно ч. 1 ст. 19 Закону, повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, та повторна видача свідоцтва у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами України на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

Як вбачається з наведених положень Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» внесення змін здійснюється саме органом державної реєстрації актів цивільного стану до актового запису цивільного стану, тобто до документу органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Судом встановлено, що правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (ч. 5 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).

На виконання наведеної норми наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року N96/5, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за N55/18793, затверджені відповідні Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Відповідно до п. 1.1 зазначених Правил, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Процедура внесення змін до актових записів цивільного стану закріплена розділом другим Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Відповідно до п. 2.1 зазначених Правил, заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб при пред'явленні паспорта або паспортного документа.

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається, зокрема, особою, щодо якої складено актовий запис (п. 2.5 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання).

Пункт 2.6 цих же Правил передбачає, що разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються:

- свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;

- інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

Відповідно до п. 2.7 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання на підтвердження достовірності представлених заявником документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому. Якщо актовий запис цивільного стану, до якого потрібно внести зміни, зберігається в архіві іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України, то відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, надсилає відповідний запит щодо підтвердження відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану, яке в подальшому додається до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян у відповідній справі. Копія актового запису цивільного стану направляється, якщо про необхідність її надіслання було

зазначено у запиті.

Пункт 2.9 цих же Правил передбачає, що у разі відсутності (втрати) актового запису цивільного стану, до якого необхідно внести зміни, розв'язання питання можливе тільки після поновлення втраченого актового запису відповідно до цих Правил. Відсутність (утрата) актового запису повинна бути підтверджена документально.

Факти, зазначені в заяві, а також записи у свідоцтвах про державну реєстрацію актів цивільного стану та в інших поданих заявником документах, якщо вони викликають сумніви щодо їх достовірності, можуть бути перевірені відділом державної реєстрації актів цивільного стану шляхом направлення запитів до відповідних установ, організацій для затребування необхідних документів (п. 2.11 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання).

Відповідно до п. 2.12 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання на підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

З наведених положень Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, вбачається, що внесення змін до актових записів цивільного стану здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції, зокрема, за заявою особи, щодо якої складено актовий запис. На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому, який може бути оскаржений в судовому порядку.

Згідно п.2.5 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Постановою Міністерства юстиції України №96/5 від 12.01.2011 року, заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається: особою, щодо якої складено актовий запис; одним із батьків неповнолітнього (малолітнього); піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього; опікуном недієздатної особи; спадкоємцем померлого; представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Відповідно до п.п. 2.13.2 п.2.13 вищенаведених Правил, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, постанова адміністративного суду.

Згідно п.п.2.14.1 п.2.14 Правил підставою для внесення відповідних відміток в актові записи цивільного стану, у тому числі про анулювання та поновлення, є рішення суду про усиновлення (удочеріння), про позбавлення або поновлення батьківських прав, про розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним, поновлення шлюбу після його розірвання у випадку, передбаченому статтею 118 Сімейного кодексу України, анулювання актових записів цивільного стану, у яких зазначено про необхідність проставлення відмітки у відповідному актовому записі цивільного стану, визнання розірвання шлюбу фіктивним.

Відповідно до п.2.16 Правил, зміни, доповнення, виправлення вносяться в паперові носії актових записів цивільного стану та одночасно до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Згідно п.п.2.16.1. п.2.16 Правил, згідно з рішенням суду про усиновлення (удочеріння) в актовому записі про народження змінюються відомості щодо батьків, самої дитини, а також місця та дати народження, а при необхідності і дати державної реєстрації народження, якщо про це зазначено в рішенні суду. Якщо мати дитини перебуває у шлюбі з особою, яка усиновила (удочерила) її дитину і у зв'язку зі вступом у шлюб змінила прізвище, в актовому записі про народження дитини проводиться виправлення прізвища матері.

На підставі викладених норм права та з огляду на подані матеріали позивачем, суд робить висновок про наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Аналогічна норма закріплена і в ч.2 ст.19 Конституції України.

Відповідно до ч. 1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 86 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили.

Частиною 3 цієї статті встановлено, що суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

На підставі вищевикладеного, проаналізувавши норми діючого законодавства, з урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів, оцінюючи надані у справі докази у сукупності, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 в частині зобов'язання Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області внести зміни в актовий запис про народження №200 від 09.12.1950 року, зареєстровану Виконавчим комітетом Вилковської міської ради Кілійського району Одеської області на громадянку ОСОБА_1 у зв'язку з усиновленням, в графі 8,9,10 «Прізвище, ім'я, по-батькові» вказати батько: «ОСОБА_4», мати: «ОСОБА_6» є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Щодо вимог позивача про зобов'язання до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області видати свідоцтво про її народження з вказаними змінами, то відповідно до п. 2.22. вищезазначених Правил після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається або надсилається для вручення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його проживання свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану, на свідоцтві проставляється штамп "Повторно", свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку, тому при задоволенні позовних вимог позивача щодо внесення змін до актового запису про її народження окремого зобов'язання щодо видачі свідоцтва з вказаними змінами не потребується.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158 - 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Зобов'язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Кілійського районного управління юстиції Одеської області внести зміни в актовий запис про народження №200 від 09.12.1950 року, зареєстровану Виконавчим комітетом Вилковської міської ради Кілійського району Одеської області на громадянку ОСОБА_1 у зв'язку з усиновленням, в графі 8,9,10 «Прізвище, ім'я, по-батькові» вказати батько: «ОСОБА_4», мати: «ОСОБА_6».

В решті позову - відмовити.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанову складено та підписано суддею 28 січня 2013 року.

Суддя П.П.Марин

Джерело: ЄДРСР 29055913
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку