open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" січня 2013 р. м. Київ К-50883/09

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого Гаманка О.І.

суддів Білуги С.В.

Загороднього А.Ф.

при секретарі Сперкач Т.В.,

за участю ОСОБА_2,

розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області на постанову Ленінського районного суду міста Вінниці від 19 травня 2009 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 15 жовтня 2009 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, військової частини №3028, третя особа - управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області, про визнання дій неправомірними та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2009 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про визнання дій неправомірними та зобов'язання здійснити перерахунок та виплату пенсії, виходячи з посадового окладу в розмірі 5454 грн та з урахуванням щомісячної доплати до посадового окладу у розмірі 1489,75 грн, отримуваних ним на посаді заступника командира -начальника штабу спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово.

Після уточнення позивних вимог позивач просив суд зобов'язати військову частину внутрішніх військ №3028 здійснити новий розрахунок грошового забезпечення для призначення пенсії з врахуванням посадового окладу 5454 грн та доплати в сумі 1489,75 грн, а також зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області здійснити перерахунок пенсії, виходячи з нових даних грошового забезпечення, та нарахувати і виплатити йому різницю між фактично призначеним розміром пенсії та нарахованої з врахуванням нового розрахунку грошового забезпечення.

В ході розгляду справи до участі в ній в якості другого відповідача було залучено військову частину №3028, а в якості третьої особи - управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області.

Постановою Ленінського районного суду міста Вінниці від 19 травня 2009 року, яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 15 жовтня 2009 року, позов задоволено. Визнано протиправною зазначення військовою частиною внутрішніх військ №3028 посади ОСОБА_2, як заступника начальника штабу в/ч №3028 і зобов'язано вважати посадою ОСОБА_2 перед звільненням посаду заступника командира -начальника штабу спеціального миротворчого підрозділу військової частини №3028 ВВ МВС України. Зобов'язано військову частину внутрішніх військ №3028 здійснити ОСОБА_2 новий розрахунок грошового забезпечення для призначення пенсії з врахуванням посадового окладу 5454 грн та доплати в сумі 1489,75 грн. Зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області здійснити ОСОБА_2 перерахунок пенсії з врахуванням грошового забезпечення військовою частиною №3028 і виплатити різницю між фактично призначеним розміром пенсії та нарахованої з врахуванням нового розрахунку грошового забезпечення.

У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду першої й апеляційної інстанцій та ухвалити нове судове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі в межах, визначених статтею 220 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що ОСОБА_2 з 13.02.2006 року по 10.07.2006 року перебував на посаді заступника начальника штабу військової частини 3028, а в період з 10.07.2006 року по 16.09.2007 року -на посаді заступника командира -начальника штабу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України у Косово, куди був відряджений згідно наказу МВС України від 07.07.2006 року №96о/с.

З 16.09.2007 року по 03.12.2007 року позивач перебував у розпорядженні 8-го полку спеціального призначення ВВ МВС України, а 03.12.2007 року був звільнений зі служби в запас Збройних Сил України.

З 04.12.2007 року позивачу призначено пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Пенсія призначена в розмірі 68% грошового забезпечення, до якого увійшли: посадовий оклад -163 грн, оклад за військовим званням -130 грн, процентна надбавка за вислугу років -87,90 грн, середньомісячна сума додаткових видів грошового забезпечення -894,51 гр і складає 867, 28 грн.

При призначенні ОСОБА_2 пенсії було враховано посадовий оклад за посадою заступника начальника штабу військової частини 3028.

На думку позивача, його пенсія повинна обчислюватись виходячи із розміру грошового забезпечення за посадою заступника командира -начальника штабу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України.

Згідно довідки спеціального миротворчого підрозділу МВС України від 14.09.2007 року №К1-562 посадовий оклад ОСОБА_2 складав 1080 доларів США. Також він отримував доплату у розмірі 295 доларів США.

Вирішуючи спір, суди попередніх інстанцій дійшли висновку про обґрунтованість позовних вимог ОСОБА_2

Проте колегія суддів Вищого адміністративного суду України з такими висновками судів попередніх інстанцій погодитись не може.

Відповідно до частини 3 статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" від 09.04.1992 №2262-ХІІ ( у редакції, що діяла на час призначення пенсії позивачу) пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед звільненням, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством.

Пунктом 25 статті 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" дію частини 3 статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" зупинено на 2007 рік.

У частині 1 статті 37 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" від 19.12.2006 №489-V встановлено, що звільненим у 2006 - 2007 роках особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", та членам їх сімей до грошового забезпечення для обчислення пенсій враховуються відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентна надбавка за вислугу років у розмірах, встановлених за останньою штатною посадою перед звільненням, а також щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірі, що визначаються за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, пенсія зазначеної вище категорії осіб обчислюється виходячи з розміру грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед звільненням зі служби.

Пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" від 20.12.1991 року № 2011-XII ( в редакції, на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що дія цього закону поширюється на військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення (далі - правоохоронних органів), Державної спеціальної служби транспорту, які проходять військову службу на території України, і військовослужбовців зазначених вище військових формувань та правоохоронних органів - громадян України, які виконують військовий обов'язок за межами України, та членів їх сімей.

Згідно частини п'ятої статті 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" за військовослужбовцями, які тимчасово проходять військову службу за межами України, зберігається виплата грошового забезпечення в національній валюті та виплачується винагорода в іноземній валюті за нормами і в порядку, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Порядком матеріально-технічного і фінансового забезпечення миротворчих контингентів і персоналу України, який бере участь у міжнародних миротворчих операціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 року №963, визначено, що матеріально-технічне і фінансове забезпечення миротворчих контингентів та персоналу України, який бере участь у миротворчих операціях, здійснюється в межах видатків державного бюджету, передбачених для відповідних органів державної влади, їх спеціальних підрозділів, що направляють представників до їх складу, за відповідними програмами з подальшим повним або частковим відшкодуванням витрат з боку ООН, ОБСЄ, інших міжнародних організацій. За особами, що входять до складу миротворчих контингентів та персоналу України, зберігаються виплати в національній валюті в розмірі 100 відсотків окладу за військове (спеціальне) звання, посадового окладу або середньої заробітної плати за останнім місцем служби чи роботи, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про фінансове забезпечення діяльності миротворчого персоналу України у складі Місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косово, Союзна Республіка Югославія" від 08.11.2000 року №1653 затверджено посадові оклади в іноземній валюті (доларах США) особового складу миротворчого персоналу з працівників органів внутрішніх справ України у складі міжнародної поліції тимчасової цивільної адміністрації в рамках Місії ООН в Косово, Союзна Республіка Югославія, і відповідно, грошове забезпечення у іноземні валюті (винагорода) виплачується у розмірах, встановлених зазначеною постановою.

Враховуючи, що виконання миротворчих операцій в рамках діяльності міжнародних організацій за межами території України є спеціальним завданням спеціально створеного підрозділу МВС України і відрізняється від виконання правозахисних функцій по захисту правопорядку, прав і свобод населення держави, то на миротворчий контингент підрозділів МВС України поширюються і положення Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Виходячи з обставин справи, встановлених судами, та наведених вимог законодавства, а також зважаючи при вирішенні даного спору на загальні засади пріоритетності законів над підзаконними нормативними актами, колегія суддів приходить до висновку про те, що встановлення двох різних посадових окладів (в національній валюті України та в іноземній валюті) чинним законодавством не передбачено, а тому, грошове забезпечення в національній валюті є посадовим окладом, а в іноземній валюті - винагородою.

Крім цього, з посади заступника начальника штабу військової частини 3028 у встановленому законом порядку позивач звільнений не був, а посада, яку він займав, перебуваючи у відрядженні в спеціальному миротворчому підрозділі МВС України в Косово, була тимчасовою.

Таким чином, підстави для задоволення позовних вимог ОСОБА_2 відсутні.

Оскільки у справі не вимагається збирання або проведення додаткової перевірки доказів, обставини справи судами встановлені повно й правильно, але допущена помилка в застосуванні норм матеріального права, суд касаційної інстанції, згідно зі статтею 229 Кодексу адміністративного судочинства України, скасовує рішення судів першої та апеляційної інстанцій і ухвалює нове судове рішення.

Керуючись статтями 220, 221, 223, 229, 230, 232 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

п о с т а н о в и л а :

Касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області задовольнити.

Постанову Ленінського районного суду міста Вінниці від 19 травня 2009 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 15 жовтня 2009 року скасувати.

Ухвалити нове судове рішення.

В задоволенні позову ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, військової частини №3028, третя особа - управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області, про визнання дій неправомірними та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

Головуючий О.І. Гаманко

Судді С.В. Білуга

А.Ф.Загородній

Джерело: ЄДРСР 29021830
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку