open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 422/9604/12

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2012 року Ленінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Скрипник К.О.,

при секретарі Берко Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи - Друга дніпропетровська державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних стосунків, належності правовстановлюючого документу,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця 18 жовтня 2012 року звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних стосунків, належності правовстановлюючого документу. Згідно уточненої заяви зазначила, що її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які перебували у зареєстрованому шлюбі з 24 грудня 1949 року. 25 січня 1975 році заявниця уклала шлюб з ОСОБА_5 та змінила прізвище з «ОСОБА_1»на «ОСОБА_1». Однак, у свідоцтві про шлюб батьків помилково у прізвищі батька та матері вказана літера «а», та яке зазначено як «ОСОБА_1», хоча згідно іншим документам правильне прізвище батька «ОСОБА_3». У зв`язку з тим, що у свідоцтві про шлюб батьків зазначено прізвище «ОСОБА_1», було видано і свідоцтво про народження позивачки, де також її прізвище зазначено «ОСОБА_1»замість правильного «ОСОБА_3». Батьки до 2001 року мешкали у Російській Федерації, що підтверджується паспортами, де прізвище батьків зазначено як «ОСОБА_3». У 2001 році ОСОБА_3 та ОСОБА_2 переїхали на постійне місце проживання до України у м. Дніпропетровськ, де отримали посвідки на постійне проживання, у яких їх прізвище зазначено як «ОСОБА_3». Батько заявниці ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року та він на праві власності мав квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1, що належала йому на підставі договору дарування від 22 серпня 2000 року. Даний договір зареєстровано в КП «ДМБТІ», та на вказану квартиру згодом відкрилася спадщина. Спадкоємцями першої черги після смерті батька є дружина спадкодавця ОСОБА_2 та його дочка, заявниця по справі ОСОБА_1 Після смерті батька заявниця з матір`ю звернулися до нотаріуса, яка повідомила, що заявницею для отримання спадщини не надано документа, що підтверджував би її родинні відносини зі спадкодавцем та матір`ю, бо у свідоцтві про її народження та шлюб зазначено прізвище «ОСОБА_1». Заявниця просила встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року, та заявницею, як батьком та дочкою, встановити факт родинних відносин між заявницею та ОСОБА_2, як матір`ю та дочкою, встановити факт належності ОСОБА_3, померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 року, договору дарування квартири АДРЕСА_1.

В судовому засіданні заявниця підтримала заяву та просила її задовольнити. В обґрунтування заявлених вимог, посилалась на обставини, викладені у заяві.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву ОСОБА_1 підтримала. Пояснила, що вона дійсно є матір»ю заявниці, а померлий ОСОБА_3 -батьком.

Заінтересована особа -Друга дніпропетровська державна нотаріальна контора в судове засідання не з'явилась, письмово просили розглядати справу у відсутності їх представника.

Суд, вислухавши пояснення заявниці, заінтересованої особи, свідків, вивчивши матеріали справи, вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню по наступних підставах.

Судом встановлено, що заявниця народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 року в руднику ім. Кірова Джектулакського району Амурської області. В свідоцтві про її народження, в графі батьки, матір'ю записана ОСОБА_2, батьком ОСОБА_7 (а.с.11).

Встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_7 перебували у зареєстрованому шлюбі з 24 грудня 1949 року (а.с.12 на зв.).

Як пояснила в судовому засіданні заявниця, у свідоцтві про шлюб батьків є помилка у прізвищі батька та матері, а саме, вказана літера «а», та прізвище зазначено як «ОСОБА_1», хоча згідно іншим документам правильне прізвище батька та матері «ОСОБА_3». У зв`язку з тим, що у свідоцтві про шлюб батьків зазначено прізвище «ОСОБА_1», було видано і свідоцтво про народження заявниці, де також її прізвище зазначено як «ОСОБА_1»замість правильного «ОСОБА_3».

Встановлено, що 25 січня 1975 року ОСОБА_1 зареєструвала шлюб з ОСОБА_5 та змінила прізвище на «ОСОБА_1»(а.с.13 на звороті).

Встановлено, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 помер (а.с.14).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_9 та ОСОБА_10 підтвердили той факт, що ОСОБА_3 є батьком, а ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1, заявниці по справі.

Отже, в судовому засіданні встановлено факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_1 та її батьками ОСОБА_3 та ОСОБА_2.

Встановлено, що квартира АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_3, на підставі договору дарування квартири від 22.08.2000 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_11 (а.с.26). Однак, у вказаному договорі невірно зазначено ім`я ОСОБА_3 як «ОСОБА_3».

Судом встановлено, що у свідоцтвах про шлюб, смерть, технічному паспорті, вірно вказано ім`я померлого, як ОСОБА_3 (а.с.6,7-9, 12, 14, 16).

Зараз у заявниці виникла необхідність в отриманні свідоцтва про право на спадщину, після смерті ОСОБА_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року, для чого їй потрібен договір дарування від 22.08.2000 року.

Отже, встановлено, що при оформленні договору дарування від 22 серпня 2000 року була допущена описка, та цей документ був оформлений саме на ОСОБА_3 та вимоги в цій частині є законними, та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та аналізуючи зібрані докази, суд вважає вимоги заявниці законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню та вважає за необхідне встановити факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_1 та її батьками ОСОБА_3 та ОСОБА_2. Також, суд вважає за необхідне встановити факт належності ОСОБА_3, померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 року, договору дарування квартири АДРЕСА_1, від 22.08.2000 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_11

Керуючись ст.ст. 10, 11, 57-60, 212-215, 256, 259 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи Друга дніпропетровська державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних стосунків, належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 і ОСОБА_3, померлим ІНФОРМАЦІЯ_3 року та ОСОБА_1 і ОСОБА_2, встановивши, що ОСОБА_3, померлий ІНФОРМАЦІЯ_3 року, є батьком ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, є матір`ю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Встановити факт належності ОСОБА_3, померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 року, договору дарування квартири АДРЕСА_1, від 22.08.2000 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_11

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Ленінський районний суд м. Дніпропетровська шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Суддя К.О. Скрипник

Джерело: ЄДРСР 28251584
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку