open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № Справа № 211/1152/12

Провадження у справі № 2/211/279/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2012 Ладижинський міський суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді Волошиної Т.В.,

за участю секретаря Мартинюк Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ладижин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей,-

В С Т А Н О В И В:

02.08.2012 року ОСОБА_1 звернулась до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що вона з відповідачем перебувала у незареєстрованому шлюбі, в якому у них народилося двоє дітей: син ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2. На даний час сторони спільно не проживають, неповнолітні діти проживають разом з нею, відповідач працює і має постійний дохід, однак добровільно свій обов'язок по утриманню неповнолітніх дітей не виконує, самостійно утримувати дітей не має можливості.

Оскільки відповідач у добровільному порядку матеріальну допомогу не надає, хоча має таку можливість, тому що офіційно працює, отримує стабільну заробітну плату, просила стягнути з відповідача аліменти на утримання неповнолітніх дітей в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з дня подачі заяви та до повноліття дітей.

Позивачка на розгляд справи не з'явилась, письмово вимоги позову змінила, просила щомісячно стягувати з відповідача на її користь на утримання дітей: сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 аліменти в розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Відповідач в судове засідання не з'явився, письмово змінені позовні вимоги визнав повністю, справу просив розглядати без нього.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалося.

З'ясувавши позиції сторін, вивчивши та дослідивши усі зібрані по справі докази та давши їм оцінку в сукупності, суд визнає за необхідне змінені позовні вимоги задовольнити повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що сторони перебувають у фактичних шлюбних відносинах та мають двоє дітей: сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.4,5). ОСОБА_2 є їх рідним батьком, але добровільно законного обов'язку по утриманню своїх неповнолітніх дітей не виконує, має постійне місце роботи і отримує стабільну заробітну плату, згодний щомісячно сплачувати позивачці для утримання дітей 1/3 частину усіх видів доходів (заробітку). Дані обставини і факти сторони не заперечують.

Зі змісту ст. 180 СК України вбачається, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 181 ч. 2 СК України та згідно роз'яснень Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм СК України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»( п. 17) за відсутністю домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину, той із них, з ким вона проживає, вправі звернутись до суду з відповідним позовом. Виходячи з наведеного у позивачки виникло право на стягнення з відповідача аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Відповідно до ст. 181 СК України - способи виконання батьками обов'язку утримування дітей визначаються за домовленістю між ними, а в разі відсутності такої домовленості кошти (аліменти) на утримання дітей стягуються за рішенням суду, вони присуджуються у частці від доходу матері, батька або у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч.2 ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менш, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Частиною 1, 2 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Визначаючи розмір аліментів, які підлягають стягненню з відповідача, суд приймає до уваги дійсні обставини справи, зокрема матеріальне становище сторін, обов'язок відповідач утримувати дітей до досягнення ними повноліття, а також те, що відповідач працює та має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання дітей, суд вважає, що відповідач спроможний сплачувати на користь позивачки аліменти в розмірі 1/3 частини його заробітку (доходу) на утримання двох неповнолітніх дітей, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи стягнення з дня подачі заяви та до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. ( ст. 191 ч. 1 СК України)

Згідно зі ст. 88 ЦПК України з відповідача підлягають стягненню на користь держави 214 грн. 60 коп. судового збору.

Керуючись ст.ст. 180, ч. 2, 3 ст. 181, 182, 183, 191 СК України 10, 11, 60, 88, 212 -215, 367 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягувати з ОСОБА_2, жителя АДРЕСА_1 аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітніх дітей: сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частини з усіх видів його доходів (заробітку), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 02.08.2012 року.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави 214 грн. 60 коп. судового збору.

Допустити рішення до негайного виконання в межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржено протягом 10 днів після його оголошення до апеляційного суду Вінницької області через Ладижинський міський суд.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 28231709
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку