open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 2а-6239/08

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2008 року м. Харків

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого – судді Зінченко А.В.

за участю секретаря судового засідання - Ус Л.М.

За участю представників сторін:

Прокурора Краснобрижій А.Ю.

Представника позивача Мельник Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом прокурора Ленінського району м.Харкова в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова до Відкритого акціонерного товариства «Харківський експериментальний завод» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, -

встановив :

Прокурор Ленінського району м. Харкова звернувся до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Управління пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова до Відкритого акціонерного товариства «Харківський експериментальний завод» та просить стягнути з відповідача на користь Управління Пенсійного Фонду України в Ленінському районі м. Харкова суму боргу по внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за березень-травень 2008 року, в розмірі 964 грн. 60 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Управлянням пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова було проведено перевірку повноти та своєчасності сплати ВАТ «Харківський експериментальний завод» внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Перевіркою було встановлено, що ВАТ «Харківський експериментальний завод» зареєстроване як платник внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова за № 0038.

Відкрите акціонерне товариство «Харківський експериментальний завод» не виконало вимоги зазначені в п. 5.1.4 Інструкції, у зв’язку з чим виникла заборгованість в сумі 964,60 грн., що підтверджується також зданим звітом відповідача, а саме додаток № 23 – розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування.

Згідно п. 6 ч.2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду. Ч. 6. ст. 20 вищезазначеного закону передбачає, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Порядок обчислення і сплати збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування підприємствами, установами, організаціями, громадянами до Пенсійного фонду України, а також обліку надходження і витрачання його коштів передбачено Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р., зареєстрованою в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004р. за № 64/8663.

Згідно зі ст. 19 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці. У відповідності з п. 4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України розмір страхових внесків встановлено - 33,2% суми фактичних витрат на оплату праці та 0,5-2% сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, або цивільно-правового договору. ( 0,5% - якщо дохід не перевищує 525 грн.; 2% - якщо дохід перевищує 525 грн.

Згідно наданого підприємством розрахунку суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за березень – травень 2008 р. сума до сплати становить 964,60 грн. (909,79 грн. по 33,2% та 54,81 грн. по 2%).

За період 01.04.2008р. – 21.05.2008р. відповідачем заборгованість по внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, які підлягають до сплати за березень – травень 2008 року не була сплачена.

Таким чином, станом на 10.06.2008 року заборгованість по внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за березень – травень 2008р. у ВАТ «Харківський експериментальний завод» становить 964,60 грн. (909,79 грн. по 33,2% та 54,81 грн. по 2%), яка до цього часу не сплачена.

В судовому засіданні представник прокуратури – Краснобрижій А.Ю. та представник позивача за довіреністю – Мельник Д.В. позовні вимоги підтримали повністю, пославшись на обставини викладені в позовній заяві, просили суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився заперечень проти позову не надавав. Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України відповідач про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення повістки з поштовим повідомленням, які повернулися до суду з відміткою про отримання.

Суд вважає, що повторне не з’явлення відповідача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відкрите акціонерне товариство «Харківський експериментальний завод» – зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова як платник страхових внесків, що підтверджується матеріалами справи.

Як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, відповідач зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати страхові внески в установлені строки та в повному обсязі, як то передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV від 09.07.2003року та Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р. та зареєстрованої в Мінюсті за № 64/8663 від 16.01.2004 року.

Відкрите акціонерне товариство «Харківський експериментальний завод» не виконало вимоги чинного законодавства щодо перерахування внесків задекларованих платником, внаслідок чого виник борг по внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимоги про її сплату.

В зв'язку з несплатою узгодженої суми страхових внесків, позивачем була сформована та направлена до відповідача вимога про сплату боргу, яку відповідач отримав, але суму боргу у встановлений законом 10-ти денний термін добровільно не сплатив.

Статтею 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", яка визначає порядок обчислення та сплати страхових внесків, передбачено, що страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану підприємства.

На час розгляду справи заборгованість по сплаті зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 964,60 грн. за період березень-квітень 2008 року не сплачена і тому підлягає примусовому стягненню на користь позивача.

Відповідно ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94,160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов прокурора Ленінського району м.Харкова в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова до Відкритого акціонерного товариства «Харківський експериментальний завод» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Харківський експериментальний завод» (код ЄДРПОУ 03052210, м. Харків, провул. Пластичний, 9) на користь Управління Пенсійного Фонду України в Ленінському районі м. Харкова суму боргу по внесках на загальнообов’язкове пенсійне страхування в розмірі 964 (дев’ятсот шістдесят чотири) грн. 60 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня складення постанови в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч.5 ст. 186 КАС України.

Постанова в повному обсязі виготовлена 26 серпня 2008 року.

Суддя А.В.Зінченко

Джерело: ЄДРСР 2813524
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку