open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 1421/4741/12

Провадження № 2/1421/1616/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.11.2012 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого -судді Маржиної Т.В.

при секретарі -Мирошниченко Р.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Первомайська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Первомайської центральної міської багатопрофільної лікарні; третя особа Управління освіти Первомайської міської ради Миколаївської області про визнання права та зобов'язання вчинити певну дію, -

ВСТАНОВИВ:

07.09.2012 року ОСОБА_1 звернулась до суду з наданим позовом, мотивуючи тим, що має малолітню дитину -сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, якого не може влаштувати до дошкільного навчального закладу у зв'язку з відсутністю належно оформленої медичної довідки форми № 026/о. Завідувач відділення загальної практики сімейної медицини № 1 Первомайської центральної міської багатопрофільної лікарні (далі ПЦМБЛ) відмовилась поставити в такій довідці після проходження усіх спеціалістів «здоровий», не підписала таку довідку та не завірила її печаткою, посилаючись на відсутність у дитини щеплень. Головний лікар ПЦМБЛ на письмове звернення відповів про необхідність проходження лікарсько-консультативної комісії. Відсутність довідки форми № 026/о позбавляє дитину права на дошкільну освіту. У зв'язку з наведеним просить визнати за нею право на відмову від проведення її дитині щеплень та реакції манту до досягнення 18 років та зобов'язати ПЦМБЛ надати їй медичну довідку форми № 026/о встановленого зразка для оформлення дитини у дитячий дошкільний заклад.

Позивач в судове засідання не з'явилася, надала заяву про розгляд справи в її відсутність.

Представник позивача ОСОБА_3 в судовому засіданні позов повністю підтримав і пояснив, що завідувач дошкільним навчальним закладом, куди позивач бажала влаштувати свою дитину, надала йому для огляду довідки інших дітей, в яких були наявні підписи завідувача відділенням сімейної медицини (ВСМ) та трикутні печатки, також там були наявні записи завідувача ВСМ про те, що діти «здорові». При цьому вона повідомила, що без вказаних реквізитів у довідці не може прийняти дитину до дитячого садка. При зверненні до ПЦМБЛ позивач постійно отримувала відмову у підписанні довідки та завіренні її печаткою, хоча дитина здорова. Вважає, що мати дитини має право на відмову від проведення щеплень її дитині, а відсутність щеплень не може бути перешкодою для отримання дитиною дошкільної освіти при тому, що дитина здорова.

Представник відповідача Ченчик К.Ю. в судовому засіданні проти позову заперечувала, посилаючись на те, що видана позивачу довідка форми № 026/о повністю відповідає вимогам наказу МОЗ № 302 від 27.12.1999 року «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в поліклініках (амбулаторіях)». У такій довідці не передбачено наявність висновку і візи завідувача відділенням про те, що дитина може (або не може) відвідувати дошкільний навчальний заклад. Також не передбачено наявність таких реквізитів і Наказом МОЗ України № 434 від 29.11.2002 року, яким затверджено Примірне положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, яким чітко визначено, що у себе включає оформлення медичної довідки форми № 026/о. Всі інші обов'язкові реквізити у виданій позивачу довідці наявні, а право позивача на відмову від проведення дитині щеплень ПЦМБЛ не заперечує. З таких підстав просила відмовити в задоволенні позову.

Представник управління освіти Первомайської міської ради Ляшко Ю.П. в судовому засіданні у вирішенні справи покладалась на розсуд суду. При цьому пояснила, що вирішення питання про прийняття дитини до дошкільного навчального закладу покладено на керівника такого закладу. При цьому серед інших передбачених законом документів, батьки дитини повинні надати медичну картку про стан здоров'я дитини, картку профілактичних щеплень, яка обов'язково входить до медичної довідки про стан здоров'я дитини; довідку дільничного лікаря про епідеміологічне оточення. На підставі листа Міносвіти і науки, молоді і спорту України № 1/9-389 від 25.05.2011 року лише за наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник закладу зобов'язаний прийняти дитину до закладу.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши надані суду письмові докази, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивач є матір'ю дитини -ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, і бажає влаштувати його до дошкільного навчального закладу для отримання дошкільної освіти в м. Первомайську Миколаївської області, де вони постійно проживають.

Реалізувати право на отримання дошкільної освіти своєю дитиною позивач не може через відмову завідувача дитячого дошкільного закладу прийняти дитину.

Причиною, яку зазначає завідувач дошкільного навчального закладу, через яку вона відмовляє у прийнятті дитини, є невідповідність медичної довідки № 026/о вимогам закону, а саме: відсутність у такій довідці підпису завідуючої відділення сімейної медицини ПЦМБЛ, її запису про те, що дитина здорова, висновку про можливість дитиною відвідувати дитячій заклад та печатки.

Ознайомившись із зазначеною довідкою, суд приходить до висновку про те, що вона повністю відповідає вимогам закону. Зокрема, відповідно до наказу МОЗ України № 302 від 27.12.1999 року «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в поліклініках (амбулаторіях)»затверджена форма № 026/о, у якій не передбачена наявність підсумкового висновку і візи про те, що дитина може відвідувати дитячий садок. Також у цій формі не передбачено наявність підпису завідувача поліклініки (завідувача відділення сімейної медицини) та його візи (печатки). У вказаній довідці передбачено лише наявність констатуючих записів лікарів-фахівців про те, здорова дитина чи хвора. Запис про щеплення має зафіксувати наявність або відсутність кожного з них. Аналогічні положення містяться у Примірному положенні про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого Наказом МОЗ України № 434 від 29.11.2002 року, у якому зокрема зазначено, (п.2.3), що оформлення медичної документації (ф. № 026/о) включає дані про профілактичні щеплення (ф. № 063/о), тобто констатація наявності або відсутності щеплень, їх перелік; дані лабораторних досліджень; рекомендації щодо режиму на період адаптації дитини в дошкільному навчальному закладі, груп по фізичному вихованню, диспансерних хворих -по спостереженню та оздоровленню.

Враховуючи зазначені вимоги нормативних актів до довідки форми № 026/о, дослідивши надану позивачці довідку такої форми, суд приходить до висновку про те, що вона містить всі необхідні реквізити, записи, передбачені законом.

Враховуючи наведене, в задоволенні вимоги про зобов'язання ПЦМБЛ видати позивачу довідку форми 026/о встановленого зразка для оформлення її сина у дитячій дошкільний заклад слід відмовити, оскільки така довідка встановленого зразка з усіма передбаченими законом записами вже видана позивачу.

Разом з тим, судом встановлено, що дитина позивача зазнала порушення її права на дошкільну освіту через відсутність у неї щеплень.

Право на освіту гарантоване ст. 53 Конституції України. Держава гарантує своїм громадянам доступність дошкільної освіти, так само як і інших освітніх рівнів, що підтверджується рішенням Конституційного Суду України від 04.03.2004 року за № 5-рп. Таке право затверджене також Законами України «Про охорону дитинства»(ст. 19), «Про освіту». Дискримінація в галузі освіти є неприпустимою. При цьому відповідно до Постанови КМУ № 305 від 12.03.2003 року, якою затверджено Положення про дошкільний навчальний заклад визначено, що прийом дітей до дошкільного начального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров'я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження.

Таким чином, при прийнятті до дитячого навчального закладу може враховуватись лише стан здоров'я дитини. Відсутність щеплень у дитини не свідчить про наявність будь яких хвороб, а право батьків на відмову від щеплення своєї дитини передбачено як міжнародним, так і національним законодавством, зокрема Конституцією України, Основами законодавства України про охорону здоров'я (ст.ст. 42, 43), ст. 284 ЦК України, ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Відмовою у прийнятті до дошкільного навчального заходу з мотивів відсутності щеплення, фактично порушено право позивача на відмову від щеплень своєї дитини. А тому на підставі ст. 16 ЦК України суд вважає за потрібне захистити таке право шляхом його визнання.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 15, 60, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право на відмову від проведення щеплень та реакції манту її синові ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

В задоволенні вимоги про зобов'язання Первомайської міської багатопрофільної лікарні надати ОСОБА_1 медичну довідку форми № 026/о встановленого зразка для оформлення сина у дитячий дошкільний заклад -відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Миколаївської області через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а особами, які приймали участь у справі, але не були присутні при оголошенні рішення -у той же строк з моменту отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги, якщо апеляцію не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 27956418
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку