open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 1003/15394/12

2/1003/4248/12

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2012 року Білоцерківський міськрайоний суд у складі:

головуючого судді - Примаченко В. О. ,

при секретарі - Третьякова Т. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Біла Церква цивільну справу за позовом ПАТ «АЕС КИЇВОБЛЕНЕРГО» в особі Білоцерківського районного підрозділу до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення збитків та заборгованості по електроенергії,

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2012 року позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, у якому просить стягнути з ОСОБА_1, ОСОБА_2 7 604 грн. 82 коп., з яких 968 грн. 70 коп. борг за використану електроенергію та 6 636 грн. 12 коп. вартість не облікованої електроенергії та 214 грн. 60 коп. судових витрат.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що станом на 23.06.2011 борг позивача за використану електроенергію складав 968 грн. 70 коп.

12.02.2011 працівниками Білоцерківського районного підрозділу ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» у відповідачів за адресою АДРЕСА_1, було виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення: самовільне підключення електропроводки поза засобами обліку, а саме підключено навантаження квартири поза засобами обліку від розподільчої коробки. Відповідачу нарахована сума вартості електричної енергії не облікованої внаслідок порушення з 17.11.2008 року по 12.02.2011 рік в сумі 6 636 грн. 12 коп.

Вважає, що відповідачем порушено п.п. 42, 48 Правил користування електричною енергією для населення.

Представник позивача за довіреністю Мокрієнко Т.В. у судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі з викладених у позовній заяві підстав.

Відповідач ОСОБА_1, ОСОБА_2 повідомлені належним чином про час та місце розгляду справи, шляхом направлення по місцю реєстрації повісток про виклик до суду, які отримали 30.10.2012. Відповідачі в судове засідання не з'явилися про причини неявки суд не повідомили.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

12.02.2011 працівниками Білоцерківського районного підрозділу ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» по місцю проживання відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1, було виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення: самовільне підключення електропроводки поза засобами обліку, а саме підключено навантаження квартири поза засобами обліку від розподільчої коробки. Відповідачу нарахована сума вартості електричної енергії не облікованої внаслідок порушення Правил користування електричною енергією для населення з 17.11.2008 року по 12.02.2011 рік в сумі 6 636 грн. 12 коп.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до ст.26 Закону України «Про електроенергетику» споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.

Відповідно до ст.27 Закону України «Про електроенергетику» правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є:

- крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Відповідно до п. 48 Правил користування правил користування електричною енергією для населення споживач несе відповідальність за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромережі і споживання електричної енергії без приладів обліку.

Представником позивача у судовому засіданні надані докази на підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги:

- Копію акту №к011235 від 12.02.2011, у якому зафіксовано факт порушення відповідачами Правил користування електричною енергією та видно, що вона використовувалася безобліково. Акт підписаний ОСОБА_2

- Протоколом засідання комісії структурного підрозділу енергопостачальника з якого видно, що відповідачам нарахована сума вартості електричної енергії не облікованої внаслідок порушення Правил користування електричною енергією для населення з 17.11.2008 року по 12.02.2011 рік в сумі 6 636 грн. 12 коп.

- Розрахунок суми заборгованості.

- Інші докази у справі, які досліджені судом.

Оскільки відповідачами не надано жодного доказу в заперечення на позовні вимоги суд приходить до висновку про необхідність за доводження позову та стягнення з відповідачів 7 604 грн. 82 коп., з яких 968 грн. 70 коп. борг за використану електроенергію та 6 636 грн. 12 коп. вартість не облікованої електроенергії.

Відповідно до ст.ст.79, 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. За таких обставин судові витрати в сумі 214 грн. 60 коп. необхідно стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.509, 610, 1166 ЦК України ст.ст.26, 27 Закону України «Про електроенергетику», п. 48 Правил користування правил користування електричною енергією для населення, ст.ст.10, 60, 79, 88, 208, 209, 214, 215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ПАТ «АЕС КИЇВОБЛЕНЕРГО» в особі Білоцерківського районного підрозділу до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення збитків задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь ПАТ «АЕС КИЇВОБЛЕНЕРГО» в особі Білоцерківського районного підрозділу 7 604 грн. 82 коп. (сім тисяч шістсот чотири) грн. 82 коп. за спожиту та не обліковану електроенергію.

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь ПАТ «АЕС КИЇВОБЛЕНЕРГО» в особі Білоцерківського районного підрозділу 214 (двісті чотирнадцять) грн. 60 коп. судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області через Білоцерківський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення виготовлено 12.11.12

Суддя В. О. Примаченко

Джерело: ЄДРСР 27398758
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку