open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2607/7976/12

Категорія

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2012 року cуддя Подільський районний суд міста Києва Зубець Ю. Г. , при секретарі Скопець Л.В.,

за участю прокурора Хавіна В.О.,

захисника Онищенко Є.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві матеріали кримінальної справи № 57-2692 відносно ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Пришиб, Диканського району, Полтавської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого на посаді голови правління ПрАТ «Промислово-геофізична компанія надра», одруженого, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 212 КК України, для вирішення питання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Відносно голови правління ПрАТ «Промислово-геофізична компанія Надра» ОСОБА_3 порушено кримінальну справу за ст. 212 ч. 2 КК України.

ОСОБА_3 відповідно протоколу № 7 від 28.07.03 року призначений головою правління ПрАТ «Промислово - геофізична компанія Надра» (код ЄДРПОУ 30306997).

ЗАТ «Укрпромгеофізика» зареєстроване Подільською районною державною адміністрацією м. Києва 17.03.1999 року за № 1071120000, перереєстроване 19.05.11 року за № 1071120000 у зв'язку зі зміною назви на ПрАТ «Промислово - геофізична компанія Надра» та взято на податковий облік в ДПІ у Подільського району м. Києва 25.03.1999 року, перереєстровано 19.05.2011 року за номером № 1738.

ОСОБА_3 займає посаду голови правління ПрАТ «Промислово - геофізична компанія Надра», яка пов'язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків та є службовою особою суб'єкта підприємницької діяльності, яка відповідає за правильність нарахування та своєчасність сплати податків і обов'язкових платежів, як це передбачено чинним законодавством України, а саме:

Відповідно до ст. 8 та 9 Закону України № 996-ХІV від 16 липня 1999 року "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" в обов'язки ОСОБА_3 входить:

- несення відповідальності за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві;

- забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років;

- створення необхідних умов для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечення неухильного виконання всіма підрозділами, службами, працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів;

- відображення в облікових регістрах господарських операцій у тому звітному періоді в якому вони були здійсненні;

- несення відповідальності за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних.

Відповідно до ст. ст. 9, 11 Закону України № 77/97-ВР від 18 лютого 1997 року "Про систему оподаткування" із змінами та доповненнями, ОСОБА_3 зобов'язаний:

- вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами;

- подавати до державних податкових органів та інших державних органів, відповідно до Законів, декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів;

- сплачувати належні суми податків і зборів у встановлені законами терміни.

Відповідно до ст. 20 Закону України № 283/97-ВР від 22.05.1997 року "Про оподаткування прибутку підприємств, ОСОБА_3 несе відповідальність за правильність нарахування, своєчасність сплати податку та дотримання податкового законодавства. Службові особи, винні в порушенні податкового законодавства, згідно вказаного закону, притягуються до відповідальності згідно із законодавством.

Відповідно до ст. 7, 10 Закону України № 168/97-ВР від 03.04.1997 року "Про податок на додану вартість", ОСОБА_3 повинен у строки, передбачені для сплати податку надати податковому органу за місцем свого знаходження податкову декларацію незалежно від того, чи виникло у цьому періоді податкове зобов'язання чи ні. Платники податку несуть відповідальність за достовірність і своєчасність обчислення та внесення податку до бюджету відповідно до законодавства України.

Діючи в порушення вказаних вимог законодавства, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно-шкідливих наслідків у вигляді фактичного ненадходження до бюджету держави грошових коштів, бажаючи їх настання, ОСОБА_3 ухилився від сплати податків в великих розмірах при наступних обставинах:

Так, у невстановлений час, у невстановленому місці ОСОБА_3 звернувся до невстановлених слідством осіб з проханням надання йому допомоги в безпідставному формуванні податкового кредиту та валових для ПрАТ «Промислово - геофізична компанія Надра», шляхом використання в податковому обліку ПрАТ «Промислово - геофізична компанія Надра» первинних документів ТОВ «Еталон-Бродакс» (код ЄДРПОУ 37126361) та ТОВ «Гов-Технології» (код ЄДРПОУ 37126487), які мають ознаками фіктивності та фактично ніяких робіт не виконували, послуг не надавали.

Отримавши в 2010 році від невстановлених осіб реквізити ТОВ «Еталон-Бродакс» уклав з вказаним підприємством договори № 52-07-10 від 11.08.10 року, № 68-ГЕО-10 від 17.08.10 року, № 125-О-2010 від 17.08.10 року, № 126-О-2010 від 17.08.10 року, № 768\10 від 01.09.10 року щодо виконання робіт з обробки та інтерпретації даних промислово-геофізичних досліджень та укладено договори з ТОВ «Гов-Технології» № 1\1\2010 від 21.1010 року, № 1\2110 від 21.10.10 року, щодо виконання робіт, які він підписував від імені ЗАТ «Укрпромгеофізика».

В подальшому протягом вересня - грудня 2010 року реалізуючи свій злочинний намір директор ПрАТ «Промислово - геофізична компанія Надра» ОСОБА_3 перераховував безготівкові кошти на розрахунковий рахунок ТОВ «Еталон-Бродакс» та ТОВ «Гов-Технології» частину коштів, іншу частину розрахувався простим векселем.

Відповідно перерахованим безготівковим коштам та простим векселям, невстановлені особи підготували та надали ОСОБА_3 первинні документи (податкові накладні, акти виконаних робіт) підписані невстановленими особами від імені директорів ТОВ «Еталон-Бродакс» та ТОВ «Гов-Технології».

Допитаний як свідок засновник та директор ТОВ «Еталон-Бродакс», ОСОБА_4, показав, що створив вказане підприємство на прохання невстановлених слідством осіб, не має жодного відношення до фінансово - господарської діяльності вказаного підприємства, для ЗАТ «Укрпромгеофізика» або ПрАТ «Промислово-Геофізична компанія Надра» будь - яких товарів не поставляв, послуг не надавав.

Допитаний як свідок засновник та директор ТОВ «Гов-Технології», ОСОБА_5, показав, що створив вказане підприємство на прохання невстановлених слідством осіб, не має жодного відношення до фінансово - господарської діяльності вказаного підприємства, для ЗАТ «Укрпромгеофізика» або ПрАТ «Промислово-Геофізична компанія Надра» будь - яких товарів не поставляв, послуг не надавав.

Реалізуючи свій злочинний намір направлений на ухилення від сплати податків до кінця, ОСОБА_3 достовірно знаючи, що отримані від невставлених осіб первинні документи (податкові накладні, акти виконаних робіт) носять безпідставний характер, так як, послуги по цим податковим накладним вищевказаними підприємствами з ознаками фіктивності не надавались, роботи не виконувались, передав дані документи ОСОБА_6 для ведення податкового обліку підприємства та підготовки складання податкової звітності. ОСОБА_6 не будучи обізнаною у злочинних намірах ОСОБА_3 готувала звітність та передавала для ОСОБА_3 з метою їх підписання протягом вересня - грудня 2010 року. Після їх підписання, ОСОБА_3 їх надав до ДПІ у Подільському районі м. Києва.

Таким чином, ОСОБА_3 діючи в порушення вимог п.п. 7.2.4 п. 7.2, п.п. 7.4.1, п.п. 7.4.5 п. 7.4, п.п. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 №168/97-ВР (із змінами та доповненнями) занизив податок на додану вартість за період вересень, жовтень, листопад, грудень 2010 року на загальну суму 913 329 грн. та порушив п. 1.32 п.п. 5.1 ст. 5, п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 №334/94-ВР (із змінами та доповненнями) чим занизив податок на прибуток за період 2010 року на загальну суму 1 141 662 грн. Загальна сума податку на додану вартість та податку на прибуток, які входять до системи оподаткування України, та які не надійшли до Державного бюджету України, складає 2 054 991 грн., що є фактичним ненадходженням грошових коштів до бюджету в великих розмірах, так як в три тисячі і більше разів перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

В процесі провадження досудового слідства встановлено, що ОСОБА_3 в повному обсязі погасив завдані державі збитки.

15.06.2012 року старший слідчий СВ ДПІ у Подільському районі м. Києва ДПС Музичук О.В. за згодою Прокурора Подільського району м. Києва, направив кримінальну справу до суду для вирішення питання про її закриття на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Ознайомившись з матеріалами справи, розглянувши постанову слідчого, заслухавши думку прокурора, обвинуваченого, захисника які підтримали подання, суд приходить до висновку, що справа підлягає закриттю, виходячи з наступного:

Згідно ч. 4 ст. 212 КК України, особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_3, як Голова правління ПрАТ «Промислово-геофізична компанія Надра» погасив в повному обсязі завдані державі збитки, що підтверджується платіжними дорученнями №1584260141 від 25.05.12р., №1584260140 від 25.05.12р., №1584260139 від 25.05.12р., №1584260154 від 29.05.12р., №1584260155 від 29.05.12р.

За таких обставин справа підлягає закриттю.

На підставі викладеного, керуючись ст. 282 КПК України, ст. 212 ч. 4 КК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 212 ч.2 КК України з підстав передбачених ч. 4 ст. 212 КК України.

Провадження по кримінальній справі № 57-2692 відносно ОСОБА_3 за ст. 212 ч. 2 КК України - закрити.

Постанова може бути оскаржена в Апеляційний суд міста Києва через Подільський районний суд міста Києва протягом семи діб з моменту її проголошення

Суддя Ю. Г. Зубець

Джерело: ЄДРСР 25395508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку