open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 8-а/519/290/12

У Х В А Л А

27 лютого 2012 року

Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Ковтуненко В.О.,

при секретарі Дандик С.І.,

розглянувши в порядку письмового провадження справу за заявою Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 21.04.2011 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання нарахувати та виплатити недоплачену як дитині війни щомісячну державну соціальну допомогу,

В С Т А Н О В И В:

09.02.2012 року УПФУ у Жовтневому районі міста Маріуполя звернулося до суду про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 21.04.2011 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання нарахувати та виплатити недоплачену як дитині війни щомісячну державну соціальну допомогу, мотивуючи свої вимоги тим, що вказаним рішенням УПФУ в Жовтневому районі міста Маріуполя зобов'язано нарахувати та виплатити позивачці доплату до пенсії у розмірі 30% відповідно до ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком, визначеної ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та провести відповідні виплати за період з 09.07.2007 по 31.12.2007 рік та з 22.05.2008 року. 19.06.2011 року набув чинності Закон України від 14.06.2011 року № 3491-УІ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік», яким передбачено, що у 2011 році положення статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»застосовується у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи із наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік. На виконання вимог вищевказаного закону Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 06.07.2011 року за № 745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету», яка набрала чинності 23.07.2011 року. Рішенням Конституційного Суду України від 26.12.2011 року № 20-рп/2011 у справі за конституційним поданням щодо відповідності Конституції України пункту 4 розділу VІІ «Прикінцеві положення»Закону України «Про Державний бюджет України на 2011рік»вищевказані норми визнані такими, що відповідають Конституції України (є конституційними). Заявник вважає, що на підставі зазначеного рішення Конституційного Суду України суд при вирішенні справи повинен був застосувати постанови Кабінету Міністрів України, які на час виникнення спірних правовідносин встановлювали розміри пенсійних виплат зазначеній категорії громадян. Посилаючись на те, що з прийняттям Конституційним Судом України рішення № 20-рп/2011 від 26.12.2011 року виникли обставини, що не були і не могли бути відомі на час розгляду справи, Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя просить скасувати постанову Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 21.04.2011 року та прийняти нову про відмову в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 у повному обсязі.

Сторони у судове засідання не з'явились, про причини неявки суду не повідомили, про день та час розгляду справи були належним чином повідомлені.

Суд розглядає справу в порядку письмового провадження відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, в зв'язку з відсутністю сторін судове засідання проводиться без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до статті 41 КАС України.

Всебічно вивчивши матеріали справи, перевіривши обґрунтованість доводів заяви, суд пришов до висновку про відмову в її задоволенні, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що постановою Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 21.04.2011 року № 2-а-2726/2011р./19 у відповідності до положень діючого на той час законодавства Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя зобов'язано нарахувати та виплатити ОСОБА_1 щомісячну доплату до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком відповідно до ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»з 09.07.2007 року по 31.12.2007 рік та з 22.05.2008 року виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком, встановленої ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», з урахуванням встановленого законодавством прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з урахуванням фактично отриманих сум.

Відповідно до ч. 1 ст. 245 КАС України постанова або ухвала суду, що набрала законної сили, може бути переглянута у зв'язку з нововиявленими обставинами. Пунктом 1 ч. 2 ст. 245 КАС України визначено, що підставою для перегляду рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами є істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Обставини, що могли вплинути на судове рішення, характеризуються тим, що вони одночасно повинні бути передбачені нормами права, спричиняють виникнення, зміну або припинення правовідносин, мають істотне значення для вирішення справи, тобто є такими фактичними даними, які спростовують факти, покладені в основу судового рішення, існували на момент звернення до суду з позовом і під час розгляду справи судом, не могли бути відомі ані особі, яка заявила про це, ані суду, в провадженні якого перебувала справа.

Але Рішення Конституційного Суду України № 20-рп/2011, яким були визнані такими, що відповідають Конституції України (є конституційними) норми пункту 4 розділу VІІ «Прикінцеві положення»Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік»стосовно того, що у 2011 році положення статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»застосовуються у порядку та в розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи, із наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік, було проголошеного 26 грудня 2011 року, тобто після прийняття постанови по даній справі.

Згідно ч. 1 ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність осіб.

У відповідності з ч. 3 ст. 245 КАС України перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами в разі прийняття нових законів, інших нормативно-правових актів, якими скасовані закони та інші нормативно-правові акти, що діяли на час розгляду справи, не допускається, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність фізичної особи.

Частиною 1 ст. 253 КАС України визначено, суд може скасувати постанову чи ухвалу суду у справі і прийняти нову постанову чи ухвалу або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення.

Таким чином, доводи заявника про необхідність застосування при винесенні постанови у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання нарахувати та виплатити недоплачену як дитині війни щомісячну державну соціальну допомогу постанов Кабінету Міністрів України, які на час виникнення спірних правовідносин встановлювали розміри пенсійних виплат зазначеній категорії громадян, суд вважає необґрунтованими.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 21.04.2011 року № 2-а-2726/2011р./19 по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання нарахувати та виплатити недоплачену як дитині війни щомісячну державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 58 Конституції України, ст.ст. 245-253 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 21.04.2011 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Маріуполя про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання нарахувати та виплатити недоплачену як дитині війни щомісячну державну соціальну допомогу - залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п'яти днів із дня отримання її копії до Донецького апеляційного адміністративного суду через Жовтневий районний суд м. Маріуполя.

Суддя В.О. Ковтуненко

Джерело: ЄДРСР 24307377
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку